Zicht inzichtelijk gemaakt

Perfect zicht voor kinderen

Een kinderbril moet voldoen aan strenge normen

16 april 2020
  • Een kinderbril moet robuust zijn en tegen een stootje kunnen tijdens het sporten, op school en in het speelkwartier. Een kinderbril moet onbreekbaar en flexibel zijn en zo min mogelijk wegen.

Een kinderbril moet robuust zijn en tegen een stootje kunnen tijdens het sporten, op school en in het speelkwartier. Een kinderbril moet onbreekbaar en flexibel zijn en zo min mogelijk wegen.

Tegenwoordig is dit geen enkel probleem. U heeft een brede keuze uit modieuze monturen en de dagen van de jampotglazen liggen inmiddels ver achter ons. Bij het zoeken naar het perfecte model moet u op een paar dingen letten. Een betrouwbare bril is vooral onmisbaar om plezier te maken, te spelen en te sporten.

Wat voor volwassenen geldt, geldt evenzeer voor kinderen: een bril moet zichtproblemen volledig compenseren. Dit zorgt ervoor dat kinderen hun hele jonge leven goed zicht hebben en de wereld om zich heen kunnen opnemen. Sport en spel vragen erom dat uw kind een bril van hoge kwaliteit heeft. Pubers bevinden zich nog steeds in de fase waarin hun coördinatie- en motorische vaardigheden worden ontwikkeld. Daarom is het van nog groter belang dat kinderen met problemen met zien een bril dragen die hun goed zicht geeft.

Maar daar houdt het niet op. Of ze nu een boek lezen of een schoolbord aflezen, of ze met andere kinderen spelen, achter de pc zitten of tv kijken - de ogen van kinderen draaien overuren en onontdekte problemen kunnen hun werk lastig maken, of zelfs onmogelijk. Kinderen die zich in het verkeer begeven hebben een goede bril nodig. Zorg dat het visuele hulpmiddel van uw kind voldoet aan alle hieronder vermelde criteria en vergeet nooit: de ogen van uw kind zijn kostbaar:

  • Zeer breukbestendig
  • Betrouwbare krasbestendigheid
  • Volledige antireflectiecoating
  • Clean Coat voor een helder zicht 24 uur per dag en eenvoudig schoonmaken
  • Perfecte pasvorm
  • Optimale functionaliteit

Tip: vooral nu de scholen weer zijn begonnen - en dit advies is niet alleen van belang voor ouders van kinderen in groep 1 - raden wij aan om de ogen van uw kind te laten testen. Voor een controle van het gezichtsvermogen kunt u terecht bij een optometrist. U kunt ook informeren bij uw verzekeringsmaatschappij of deze de bril voor uw kind vergoedt. Een oogtest neemt weinig tijd in beslag en zorgt ervoor dat uw kind aan het nieuwe schooljaar begint zonder bij het lezen nadelige effecten te ondervinden van een slecht gezichtsvermogen.

Uit onderzoek is het volgende gebleken: hoe eerder een kind de wereld waarneemt via kwaliteitsglazen en een merkbril, des te beter zal zijn of haar gezichtsvermogen zich in de loop der jaren ontwikkelen.

Gelukkig ondervinden kinderen vandaag de dag geen problemen meer met het dragen van een bril, mede dankzij brildragende helden zoals Harry Potter. Een andere belangrijke factor: voor de ogen van kinderen is het goed om buiten te zijn. Volgens Australische onderzoekers vermindert het risico van een verdere verslechtering van het gezichtsvermogen van een kind door elke dag twee tot drie uur te verkeren in natuurlijk daglicht.

Monturen die zijn gemaakt van flexibele lichtgewichtmetalen zijn voor kinderen bijzonder geschikt. De brillenglazen moeten zijn vervaardigd van lichtgewicht kunststofmateriaal, wat het risico op letsel sterk reduceert. Het is de verantwoordelijkheid van uw optometrist om te zorgen dat de bril van uw kind hem of haar perfect past. Een bril hoort niet te strak of te los op het hoofd te zitten en mag nooit druk uitoefenen op de oorlellen.

Tip: Ga langs bij een optometrist die uw kind ook een brilservicepaspoort verstrekt. Dit zorgt dat u de expert aan uw kant hebt staan ook nadat de bril is aangeschaft.

Periodieke aanvullende services die zouden moeten staan vermeld in het servicepaspoort voor uw kind zijn:

  • periodieke controle van de bril
  • brilafstelling
  • ultrasone reiniging van de brillenglazen

Deel dit artikel