Gezondheid + Bescherming

Bescherming tegen UV-licht en schittering

Wat is het verschil?

6 juli 2022

Als de zon schijnt zetten we een zonnebril op om de ogen te beschermen tegen fel zonlicht en schadelijke UV-stralen. Maar bescherming tegen schittering wordt vaak verward met bescherming tegen UV-straling. Dit zijn eigenlijk compleet verschillende dingen. De bescherming tegen schittering of de kleurintensiteit van het glas zegt niets over de mate van bescherming tegen UV-licht. BETER ZIEN legt uit: Wat is het verschil tussen UV-bescherming en bescherming tegen schittering? Waarom is UV-bescherming belangrijk voor getinte glazen, zonnebrilglazen en heldere glazen? En waar blijkt uit of een bril goede UV-bescherming biedt?

De meeste mensen weten niet dat niet alleen een zonnebril onze ogen kan beschermen tegen beschadiging door UV-licht: ook een bril met heldere brillenglazen kan dat. Anderzijds betekent het feit dat een zonnebril donkere glazen heeft, een bepaalde kleur heeft of bescherming tegen schittering biedt, niet automatisch dat de bescherming tegen UV-straling bijzonder goed is. UV-bescherming heeft eigenlijk weinig te maken met bescherming tegen schittering of met de kleurintensiteit of kleur van het glas. Als uw zonnebrilglazen geen goed UV-filter hebben kan het dragen ervan meer kwaad dan goed doen. Dat komt doordat de donkere glazen minder licht doorlaten, waardoor de pupil zich verwijdt. Als uw zonnebrilglazen dan een lage UV-bescherming bieden, dan kan er juist een beschadiging ontstaan van het hoornvlies, het bindvlies en uiteindelijk van delen in het oog zoals de lens en zelfs het netvlies. Behalve bescherming tegen fel licht is een goede UV-blokkering de belangrijkste eigenschap die een zonnebril moet hebben. Ook gewone brillenglazen moeten een UV-filter hebben om de ogen tegen UV-straling te beschermen.

  • Bescherming tegen UV-licht en schittering

Maar tussen de verschillende UV-filters zijn er grote kwaliteitsverschillen. Er is geen standaard UV-bescherming. Zowel heldere als getinte glazen beschermen de ogen vaak alleen tegen UV-licht tot een golflengte van 380 nm. Verschillende gezondheidsorganisaties, waaronder de World Health Organization (WHO), adviseren een UV-bescherming tot 400 nm.1 ZEISS brillenglazen geven dan ook automatisch volledige UV-bescherming tot 400 nm. Dat geldt voor heldere brillenglazen, zonneglazen en getinte glazen.

Het CE-merk aan de binnenkant van het montuur geeft wel aan of uw zonnebril wel of geen UV-bescherming biedt, maar dit garandeert alleen bescherming tegen schadelijke UV-stralen tot 380 nm.

Het CE-merk aan de binnenkant van het montuur geeft wel aan of uw zonnebril wel of geen UV-bescherming biedt, maar dit garandeert alleen bescherming tegen schadelijke UV-stralen tot 380 nm.

Als u twijfelt of uw bril of zonnebril wel een goede UV-bescherming biedt, dan helpt uw opticien u graag. De opticien kan nagaan of uw bril UV-bescherming biedt en kan u adviseren over goede glazen met UV-bescherming. Ook kunt u advies krijgen over getinte glazen of meekleurende glazen met UV-bescherming.

Het verschil tussen UV-bescherming en bescherming tegen schittering

Bescherming tegen schittering of fel licht, gaat over de hoeveelheid zonlicht dat we zien. Elke donkere bril biedt dus bescherming tegen schittering omdat er een deel van het zichtbare licht mee wordt geblokkeerd of gedempt. Maar er is ook een onzichtbaar deel in het zonlicht. Dat noemen we UV-licht. Onze ogen moeten daartegen beschermd worden, zelfs op een bewolkte dag als de zon maar gedeeltelijk zichtbaar is. Zonder UV-bescherming kunnen onze ogen beschadigd raken. Dat kan op verschillende manieren tot uiting komen: van een onschuldige bindvliesontsteking en tijdelijke "sneeuwblindheid" tot vernietiging van de lichtgevoelige cellen en het ontstaan van staar.

Lees verder voor meer informatie over de verschillende soorten UV-licht.

De verschillende soorten bescherming tegen schittering

Een goede zonnebril biedt zowel bescherming tegen UV als tegen schittering. Bescherming tegen schittering gaat over de afscherming van de ogen voor weerkaatsend licht door de brillenglazen te kleuren of te polariseren. Dat houdt in dat het optreden van irritatie door de reflectie van licht op water of natte wegen wordt tegengegaan. Voor deze bescherming bestaan er verschillende categorieën, die de mate van verduistering aangeven. Voor vrijwel elke behoefte zijn er zonnebrilglazen met een goede bescherming tegen schittering zijn verkrijgbaar. Welke soort bescherming u nodig heeft, hangt af van waar en wanneer u uw zonnebril draagt.

Alle heldere én zonnebrilglazen van ZEISS bieden nu standaard UV-bescherming tot 400 nm

Lees meer over de voor- en nadelen van UV-licht


Deel dit artikel

  • 1

    International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP), American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitie van categoriën van het spectrum van zonnestraling), ook toegepast in Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003 en definitie aangenomen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO - World Health Organization)