Hogere levenskwaliteit en een grotere zelfstandigheid: beter zien met hulpmiddelen voor beperkt gezichtsvermogen

Welke mogelijkheden zijn er als zelfs een bril niet meer voldoende is?

Of dit nu het gevolg is van een ziekte, een ongeval of door hogere leeftijd, we kunnen allemaal op een gegeven moment te maken krijgen met verminderd zicht. Op maat gemaakte hulpmiddelen voor zichtproblemenstellen gebruikers in staat beter te zien waardoor hun leven weer enigszins wordt genormaliseerd en ze een zekere mate van zelfstandigheid terugkrijgen.

We willen u graag informeren over de mogelijkheden en functies van moderne hulpmiddelen voorslechtzienden.


Veel mensen gebruiken een vergrootglas wanneer het zicht in zoverre is achteruitgegaan dat zelfs een bril niet genoeg is om te kunnen lezen of met een hobby bezig te zijn. Maar zelfs onder eenvoudige vergrootglazen lopen de kwaliteitsverschillen uiteen tussen goedkope modellen aan de ene kant en producten die zijn aangepast door een gekwalificeerde oogzorgverlener aan de andere. Het is daarom echt van belang om eerst bekend te raken met de kwaliteitscriteria die van toepassing zijn op hulpmiddelen voorslechtzienden.

Elementaire vereisten zijn het verkrijgen van het grootst mogelijke gezichtsvermogen en gebruiksgemak.

Bij ZEISS geldt als belangrijkste doelstelling het behalen van het grootst mogelijke gezichtsvermogen voor elke gebruiker in overeenstemming met de vereisten van de te verrichten taak en de situatie. Bovendien is het van belang om het visuele hulpmiddel te kiezen aan de hand van waar het gezichtsvermogen van de gebruiker toe in staat is. Hij of zij moet de bril makkelijk en zonder inspanning kunnen gebruiken. Om deze reden hecht ZEISS groot belang aan gebruiksgemak.

Kwaliteitscriteria voor hulpmiddelen voor slechtzienden

Beeldkwaliteit en de omvang van het gezichtsveld zijn de primaire factoren die de kwaliteit van een hulpmiddel voor slechtzienden bepalen. ZEISS biedt tegelijkertijd uitstekende beeldkwaliteit en het grootst mogelijke gezichtsveld. Omdat het gezichtsveld afneemt naarmate er sterker wordt vergroot, is het van uitermate groot belang dat de best mogelijke optica worden geselecteerd waarbij de kleinst mogelijke vergroting plaatsvindt.

Alleen zo wordt voorkomen dat de ogen snel moe worden. Kunststof brillenglazen met een hardingslaag worden aanbevolen voor hulpmiddelen bij slechtzienden om te zorgen voor optimale weerstand tegen krassen en breken. ZEISS biedt tevens ontspiegelingen die het zichtcomfort extra verhogen.

Hulpmiddelen voorslechtzienden kunnen ook worden voorzien van een verlichtingssysteem. Met name oudere mensen zijn gebaat bij meer licht om beter te kunnen zien.

De ZEISS online oogtest Hoe goed ziet u contrast en kleur? Controleer uw zicht hier snel en eenvoudig!

Welke hulpmiddelen zijn voor slechtzienden beschikbaar?

1. Vergrootglazen

Het klassieke hulpmiddel bij slecht zien. Er zijn in de hand gehouden vergrootglazen met een sterkte tot 20 diopter en zakvergrootglazen met een sterkte tot maar liefst 40 diopter

Handvergrootglazen van Carl Zeiss Vision

Handvergrootglazen van Carl Zeiss Vision

Eenvoudig, functioneel en toch aangepast: met name het ontwerp van de optica bepaalt of u echt beter gaat zien. Handvergrootglazen van ZEISS zijn verkrijgbaar met hoogwaardige asferische lenzen die standaard zijn voorzien van een hardingslaag. Ook zijn ze naar wens verkrijgbaar met een uit meerdere lagen opgebouwde ontspiegeling. De coating is ook geschikt voor bezigheden waar het op precisie aankomt. De hardingslaag - standaard aanwezig - vergroot de levensduur van het hulpmiddel en vergroot de toepassingsmogelijkheden.

 

Verlichte vergrootglazen van Carl Zeiss Vision

Bij ongunstige lichtomstandigheden is lezen extra moeilijk: de kwaliteit van uw zicht neemt af naarmate het contrast minder wordt. Verlichte zak- en standloepen compenseren het ontbrekende licht. Dankzij het lage energieverbruik en de lange levensduur ervan is de homogene led-verlichting bijzonder voordelig.

Zakvergrootglazen van Carl Zeiss Vision

U kunt ze eenvoudig in uw zak steken en beter zien als u van huis bent: precisiewerk, zelfs de kleinste details kunnen onderscheiden - met zulke zaken kunnen velen van ons in ons dagelijks leven worden belast. Carl Zeiss biedt hoogwaardige zakvergrootglazen die zelfs in de kleinste zak passen en - afhankelijk van het model - drie tot tienmaal vergroting bieden over het gehele gezichtsveld, en dat allemaal zonder vertekening of chromatische afwijkingen.

Vergrootglazen zo klein als een bankpasje

En ze worden nog kleiner: dankzij het kleine formaat past de VisuCard® zelfs in uw portemonnee of portefeuille waardoor u deze altijd bij de hand hebt. Een hardingslaag verleent dit vergrootglas robuustheid en duurzaamheid.

2. Vergrootglazen

Hulpmiddelen bij slecht ziend die gebruiksvriendelijk zijn en zeer handig voor wanneer u van huis bent

Bifocale brillenglazen met vergrotende werking van Carl Zeiss Vision

Bifocale brillenglazen met vergrotende werking van Carl Zeiss Vision

Ver weg en dichtbij in één. Zoals de naam al zegt bieden deze brillenglazen twee sterkten in een enkele lens. Met het bovenste gedeelte kunt u de omgeving overzien en het onderste gedeelte is geschikt voor zicht op korte afstand.

3. Telescoopsystemen

Optische technologie die het leven makkelijker maakt. 

Telescoopbrillen van Carl Zeiss Vision

Telescoopbrillen van Carl Zeiss Vision

Flexibel voor ver weg en dichtbij: het gezichtsvermogen kan worden verbeterd door middel van een telescoopbril waarin vergrotende optische systemen zijn verwerkt. In principe zijn dit "miniatuurtelescopen" voor beter verzicht. Het hulpmiddel kan voor nabijzicht worden gebruikt door eenvoudig extra vergrootglazen aan de telescopen te bevestigen.

Met vergrootglazen kan de werkafstand op den duur te klein worden - bijvoorbeeld bij het lezen van een boek. Met een telescoopbril krijgt u weer een comfortabele werkafstand. De vereiste vergroting is bij het lezen van doorslaggevend belang en kan met name worden bereikt met een telescoopbril. Echter, deze vergrotende visuele hulpmiddelen kunnen ook worden gebruikt voor de middellange afstand, zoals bij tv-kijken. Deze bril zorgt ervoor dat het zwakke oog bedekt wordt en het sterke oog wordt voorzien van een telescoopje. ZEISS biedt een maximaal gezichtsveld waardoor u met meer comfort kunt zien.


Het dient echter te worden opgemerkt dat telescoopbrillen alleen geschikt zijn voor stationair gebruik en niet voor ambulant gebruik, wat het oog teveel zou belasten.

Handtelescopen van Carl Zeiss

Handtelescopen van Carl Zeiss

Handtelescopen bieden meer mobiliteit: Vaak zijn het de kleine dingen die het bijna onmogelijk maken om mobiel te zijn zonder hulp van anderen. Details die of ver weg of dichtbij zijn, zoals straatnamen, huisnummers of de vertrektijden bij de bushalte, zijn gewoon onleesbaar. Kleine, onopvallende handtelescopen bieden extra veiligheid als u buitenshuis bent. Of u ze nu om uw hals hangt of in uw jaszak bijhoudt, u hebt ze altijd paraat.


Ze hebben een praktisch en aantrekkelijk ontwerp, bieden een goed gezichtsveld enhebben uiteraard een beschermende coating.

4. Filterlenzen van Carl Zeiss Vision

Filterlenzen van Carl Zeiss Vision

Filterlenzen zijn hulpmiddelen voor mensen met een netvlies dat gevoelig is voor strooilicht of schittering. Ook bij standaardverlichting kan het zien erg inspannend zijn voor mensen met een gevoelig netvlies. Er bestaan geen eenduidige, objectieve criteria voor het voorschrijven van speciale filterlenzen.

In plaats daarvan, en met name in het geval van degeneratieve oogaandoeningen zoals retinitis pigmentosa of diabetische retinopathie, maken de patiënten doorgaans de keuze voor een specifieke filterlens door verschillende lenzen uit te proberen.

Ze kiezen voor de optimale lens door het visuele comfort per lens te vergelijken en te beoordelen. Hiervoor zijn binoculaire lorgnons of filterklemmen verkrijgbaar.

Hiervoor zijn binoculaire lorgnons of filterklemmen verkrijgbaar.

Veel patiënten hebben speciale filterlenzen nodig voor verschillende lichtomstandigheden. Vaak hebben ze meerdere brillen of filterklemmen met verschillende filterlenzen.

Ons advies: informeer bij uw ziektekostenverzekeraar of deze hulpmiddelen door uw verzekering worden gedekt.

Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt

Gerelateerde Artikelen

Of u nu tandarts bent of schoonheidsspecialiste, met een professionele bril kunt u profiteren van perfect scherp zicht Sommige bezigheden vragen om buitengewone brillenglazen die meer presteren. De zeer geavanceerde technologie van ZEISS helpt u om perfect te zien, zelfs op microscopisch niveau.

Gerelateerde producten