Gezondheid + Bescherming

Bent u ouder dan 40?

Belangrijke feiten over leeftijdgerelateerde veranderingen in het gezichtsvermogen

16 oktober 2020
 • Loremipsum

We hebben allemaal punten waarop we na ons veertigste levensjaar meer moeten letten. Het behouden van een scherpe blik kan ons helpen het leven optimaal te blijven waarnemen en beleven.

Onderstaande informatie kan u helpen in het gesprek met uw opticien over natuurlijke leeftijdgerelateerde veranderingen in het gezichtsvermogen en hoe de juiste brillenglazen u kunnen helpen een scherpe blik te houden.

 • Na hun veertigste levensjaar ontwikkelen vrijwel alle volwassenen ouderdomsverziendheid – een oogprobleem waarbij de kristallijne lens van het oog zijn flexibiliteit verliest, waardoor het moeilijk wordt om scherp te stellen op voorwerpen die zich dichtbij bevinden.
 • Ouderdomsverziendheid is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces van het oog.
 • Enkele tekenen van ouderdomsverziendheid zijn:
  a. de neiging leesmateriaal verder weg te houden dan voorheen
  b. wazig zicht op een normale leesafstand
  c. vermoeidheid van de ogen, gepaard met hoofdpijn bij het uitvoeren van werk op korte afstand
 • Het verouderende hoornvlies en de lens in het oog worden minder helder, waardoor licht in het oog verstrooit. Dit verhoogt de schittering en vermindert de contrastgevoeligheid – het vermogen om subtiele verschillen in helderheid van objecten waar te nemen –, waardoor het moeilijker wordt om in het donker te zien.
 • Leeftijdgerelateerde oogproblemen, zoals grijze staar, kunnen zich langzaam ontwikkelen, zodat u misschien niet merkt dat uw zicht slechter wordt.
 • Om een heldere blik te houden, is het aan te raden uw ogen na uw veertigste levensjaar jaarlijks te laten testen. Vroege diagnose en behandeling van oog- en zichtproblemen zijn belangrijk voor het behoud van een goed zicht en gezonde ogen, en kunnen in bepaalde gevallen gezichtsverlies voorkomen.
 • Een optometrist stelt vast met welke brillenglazen u helder en comfortabel kunt zien, omdat ouderdomsverziendheid en grijze staar andere veelvoorkomende oogproblemen kunnen compliceren, bijvoorbeeld:
Bijziendheid – aandoening waarbij visuele beelden scherp worden voor het netvlies, waardoor dingen op afstand wazig worden

Bijziendheid

Aandoening waarbij visuele beelden scherp worden voor het netvlies, waardoor dingen op afstand wazig worden

Verziendheid – aandoening waarbij visuele beelden scherp worden achter het netvlies, waardoor het voor de ogen moeilijker wordt om scherp te stellen op nabije objecten

Verziendheid

Aandoening waarbij visuele beelden scherp worden achter het netvlies, waardoor het voor de ogen moeilijker wordt om scherp te stellen op nabije objecten

Astigmatisme – aandoening waarbij de kromming van het hoornvlies asymmetrisch is, waardoor lichtstralen op twee punten scherp worden gesteld in plaats van op één punt, wat leidt tot een wazig zicht

Astigmatisme

Aandoening waarbij de kromming van het hoornvlies asymmetrisch is, waardoor lichtstralen op twee punten scherp worden gesteld in plaats van op één punt, wat leidt tot een wazig zicht

 • Om u te helpen ouderdomsverziendheid en leeftijdgerelateerde veranderingen in het gezichtsvermogen te compenseren, kan uw optometrist u lees-, unifocale, bifocale, trifocale of multifocale brillenglazen aanmeten.
 • Moderne multifocale brillenglazen bieden enorme voordelen in vergelijking met bifocale en trifocale brillenglazen. Deze brillenglazen maken het mogelijk om op alle afstanden scherp te zien, zonder onderbreking van het zicht van de ene afstand naar de andere, en zonder zichtbare lijn op het glas.
 • ZEISS op maat gemaakte brillenglazen zijn speciaal voor u ontworpen op basis van uw exacte sterkte, het door u gekozen montuur en zelfs de manier waarop de bril op uw gezicht past, om u het best mogelijke zicht te bieden.

Deel dit artikel