Gezondheid + Bescherming

Een training voor de ogen

Onze ogen leveren dag in dag uit grote inspanningen. Met een aantal eenvoudige kijkoefeningen kunt u uw ogen doen ontspannen voor een frissere blik.

16 oktober 2021
Een training voor de ogen

Het moderne leven vergt erg veel van uw ogen. Zo dwingt bijvoorbeeld het werken achter een beeldscherm uw ogen om zich wel 30.000 keer per dag aan te passen aan verschillende contrasten en helderheidsniveaus. Bij autorijden en sportactiviteiten worden soortgelijke inspanningen van onze ogen gevraagd. Het is daarom niet verwonderlijk dat onze ogen daaronder te lijden hebben en beginnen te tranen, te jeuken en rood worden. Dit gaat niet zelden gepaard met gespannen nekspieren en hoofdpijn. Maar dit is geen onoverkomelijk fenomeen. Een paar eenvoudige ontspanningsoefeningen voor uw ogen en u ziet weer zonder problemen.

Vandaag de dag brengt meer dan de helft van alle werknemers de werkdag door achter een beeldscherm. Uit onderzoek is gebleken dat het constant kijken naar een computerscherm nadelig is voor het zicht Het wordt steeds moeilijker om contrasten waar te nemen, kleuren van elkaar te onderscheiden en te wisselen tussen nabijzicht en verzicht. Door tijdens werkzaamheden telkens te kijken naar voorwerpen op korte afstand kan het gezichtsbereik worden beperkt.

Enkele oefeningen om uw ogen te ontspannen kunnen de nadelige effecten aanzienlijk terugbrengen. Ze nemen maar enkele minuten in beslag, u kunt ze overal en op elk moment doen en ze zorgen dat u geconcentreerder achter uw beeldscherm kunt werken. Probeer ze eens uit! Hieronder vindt u enkele methoden waarmee u uw ogen kunt ontspannen:

Ontspanningsoefeningen voor uw ogen

Strelen
Zorg dat u gemakkelijk zit. Laat uw armen rusten op een vlakke ondergrond, sluit uw ogen en leg vervolgens uw handpalmen over uw ogen heen. Als het goed is neemt nu geen enkel licht meer waar. Adem nu langzaam en rustig een of twee minuten lang in en uit. Haal daarna uw handen weg en open uw ogen.

Vierrichtingsoefening
Ga in een een comfortabele positie op een stoel zitten en houd uw hoofd recht. ijk vervolgens zo ver mogelijk twee of drie seconden lang in elke van de vier richtingen: omhoog, omlaag, links en rechts. Herhaal dit driemaal. Belangrijk: beweeg alleen uw ogen, niet uw hoofd.

Oogkasmassage
Een lichte massage werkt heel ontspannend voor uw ogen. Masseer met de top van uw duimen de streek onder uw wenkbrauwen in cirkelbewegingen - vanaf de bovenkant van uw neus tot aan de rand van het ooglid.

Oogontspanning
Sit up straight and stretch one arm out in front of your nose with the thumb pointing upwards. Ga rechtop zitten en strek één arm uit voor uw neus met de duim omhoog. Kies nu vijf voorwerpen: het puntje van uw neus, uw uitgestrekte arm, uw duim en twee andere voorwerpen in de kamer die verder weg zijn gelegen. Kijk om beurten naar elk voorwerp en laat uw blik op elk voorwerp gedurende een paar ademhalingen rusten. Laat ten slotte uw blik gaan over het puntje van uw neus, uw arm, uw duim, de twee andere voorwerpen en sluit af door in de verte te kijken.

Accommodatie-oefening
Houd uw rechter wijsvinger op ooghoogte ongeveer een halve armlengte bij uw oog vandaan. Houd uw linker wijsvinger ongeveer 15 centimeter daarachter. Kijk nu in een regelmatig ritme van de ene vinger naar de andere. Houd dit één minuut lang vol.

Vlinderoefening (om droge ogen te voorkomen)
Kijk met uw hoofd recht naar voren en ontspan uw gezichtsspieren en onderkaak. Open en sluit vervolgens 20 keer beide oogleden. Houd uw spieren de hele tijd ontspannen - uw oogleden horen licht en moeiteloos te bewegen, net als de vleugels van een vlinder.

Hoed u voor verdachte aanbiedingen

Veel bedrijven en instellingen bieden oogtrainingsservices aan, vaak via seminars en boeken, waarin wordt gesuggereerd dat u uw hele leven wel zonder bril kunt. Eén ding staat echter als een paal boven water: er is momenteel geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze methoden effectief zijn. Uit onderzoek blijkt een minimale toename van de gezichtsscherpte, maar niet voldoende voor u om een auto te besturen zonder correctieglazen. Het is veel belangrijker om brillenglazen te hebben die op uw behoeften zijn aangepasten om regelmatig uw zicht bij een optometrist te laten testen.


Deel dit artikel