Gezondheid + Bescherming

Hoe kan ik het beste met mijn brillenglazen omgaan?

Als u goed met uw brillenglazen omgaat, houdt u een beter zicht. Hier zijn onze tips.

16 oktober 2017
  • Hoe kan ik het beste met mijn brillenglazen omgaan?

De brillenglazen van tegenwoordig zijn een technologisch wonder. Als u zo lang mogelijk van uw brillenglazen wilt genieten, is het niet alleen belangrijk er goed mee om te gaan. Het is ook van belang dat u de glazen beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Of u nu bijziend of verziend bent: de juiste brillenglazen maken scherp zien eenvoudig. U zult jarenlang plezier hebben van uw brillenglazen als u deze door een opticien speciaal aan uw persoonlijke sterkte laat aanpassen. Een belangrijke voorwaarde is echter dat u goed met uw brillenglazen omgaat en deze voorzichtig behandelt. Onjuiste behandeling van technisch hoogstaande moderne brillenglazen kan krassen of andere schade veroorzaken.

Dit is in het bijzonder bij kunststof glazen het geval. Hoogwardige coatings bieden optimale bescherming, zelfs bij zeer dunne en fragiele kunststof brillenglazen, maar deze kunnen desondanks beschadigd raken. Hierdoor worden de glazen minder helder, het wordt moeilijker om er doorheen te kijken en het zicht wordt minder scherp. Maar dit hoeft niet te gebeuren. Hier zijn een paar handige tips:

Brillenpoetsdoekjes van microvezel

Voor het dagelijkse poetsen van uw brillenglazen is het van belang dat u alleen gebruik maakt van brillenpoetsdoekjes van microvezel. Deze zijn verkrijgbaar bij elke opticien. Stof en vuil worden gemakkelijk opgenomen. Deze procedure, bekend als droge reiniging, verwijdert stof- en vuildeeltjes en kan altijd worden uitgevoerd, ook als u onderweg bent. Als de brillenglazen sterker vervuild zijn, is de eerste stap: wassen met handwarm water. Brillenreinigingssprays, verkrijgbaar bij opticiens, zijn ook zeer effectief. Na reiniging met de spray kunnen de brillenglazen met een poetsdoekje worden afgedroogd.

Uw kleding is geen goed alternatief voor een brillenpoetsdoekje

Brillenglazen kunnen niet goed tegen t-shirts, truien en andere kledingstukken. Zelfs al lijkt het een gemakkelijke, verleidelijke optie: het is nooit een goed idee om uw brillenglazen met een kledingstuk te poetsen. Het risico dat er krassen ontstaan is te hoog. En het is een feit dat krassen nog steeds niet uit brillenglazen kunnen worden verwijderd. De schade is dus permanent.

Het is de moeite waard om uw brillenglazen af en toe door uw opticien te laten reinigen. De opticien heeft speciale apparatuur, waarmee brillenglazen grondig en voorzichtig kunnen worden gereinigd. De belangrijkste ervan is het ultrasoonbad. Hierbij worden de brillenglazen in een speciale bak gelegd. Binnen een paar minuten zijn de glazen zeer efficiënt gereinigd met behulp van ultrasone trillingen. In deze procedure worden niet alleen de glazen, maar ook het montuur gereinigd. Dergelijke apparaten zijn nu ook voor huishoudelijk gebruik verkrijgbaar. Als u er een wilt kopen, is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een speciaalzaak. De beste reinigingsresultaten kunnen namelijk alleen worden behaald door apparaten die met een zeer hoge trillingsfrequentie werken.

Pas op voor hoge en lage temperaturen

Naast een zorgvuldige dagelijkse reiniging van uw bril, is het ook van belang dat deze correct wordt behandeld. Het lijkt vanzelfsprekend, maar is toch het vermelden waard: leg uw bril nooit neer op de brillenglazen. Klap het montuur in en leg de bril neer zodat deze op het montuur rust. Om te voorkomen dat u er steeds weer naar moet zoeken, is het verstandig om de bril altijd op dezelfde plaats neer te leggen. Als hij altijd op dezelfde plek is, hoeft u nooit lang te zoeken. Natuurlijk zijn stoelen, fauteuils en banken uitermate ongeschikt om een bril neer te leggen. Er gaat wellicht iemand per ongeluk op zitten.

Als u uw bril langere tijd niet draagt, bijvoorbeeld 's nachts, is het verstandig om deze in een geschikt brillenetui op te bergen. Dit advies is vooral relevant voor hondenbezitters. Uw vierpotige vriend vindt het misschien lekker om op het montuur en zelfs op de glazen van uw bril te kauwen. Het gevolg is niet alleen vervelend voor u, maar kan ook gevaarlijk zijn voor uw hond.

Brillenglazen zijn ook niet blij met hoge temperaturen. Of het nu zomer of winter is, u mag uw bril nooit in direct zonlicht laten liggen. Vooral een bril op het dashboard van de auto laten liggen is geen goed idee. Radiatoren zijn ook niet goed voor uw bril. En als u naar de sauna gaat, is het beter om uw bril niet mee naar binnen te nemen. De koude maanden van het jaar kunnen brillenglazen ook beschadigen: brillen kunnen vervormd raken als ze aan zeer lage temperaturen worden blootgesteld. Het is dus ook geen goed idee om uw bril in de winter 's nachts in de auto te laten liggen.

Over het algemeen kunnen hoogwaardige coatings voor brillenglazen uw leven, en het reinigen van de glazen, veel eenvoudiger maken. Een ZEISS reiniging en verzorging van brillenglazen of DuraVision® Platinum coating maakt bijvoorbeeld uw brillenglazen water- en stofafstotend en heeft antistatische eigenschappen. Het oppervlak is bij brillenglazen met een DuraVision® Platinum coating zo glad gemaakt dat vuildeeltjes of waterdruppels zich niet zo sterk aan het glas kunnen hechten en van het oppervlak worden afgestoten zoals dit ook bij een lotusblad gebeurt. Daarom zijn brillenglazen die deze behandeling hebben ondergaan, gemakkelijker te reinigen. Ze hoeven ook minder vaak te worden gereinigd. Zelfs vette vingerafdrukken kunnen gemakkelijk van het brillenglas worden verwijderd.


Deel dit artikel