Gezondheid + Bescherming

Individualiteit - daar draait het om

Elk oog is even uniek als een vingerafdruk.

16 oktober 2020
  • Individualiteit - daar draait het om

U bent uniek - net als ieder ander. We hebben allemaal een eigen persoonlijkheid. Ook elk oog heeft zijn eigen karakter - geen oog is identiek aan een ander. Alleen een op maat gemaakt brillenglas kan beantwoorden aan deze bijzondere vereisten. Hoe nauwkeuriger uw oog en uw visuele patronen door de optometrist worden getest, des te beter uw visuele indruk is zodra u uw nieuwe bril opzet.

Wat maakt een brillenglas uniek? Hoeveel gegevens moeten worden gemeten voordat het brillenglas perfect kan worden uitgelijnd met uw individuele behoeften? Een waarom zult u met veel minder inspanning kunnen zien als u kiest voor speciaal op maat gemaakte brillenglazen?

Probeer dit eens: bedek de ene helft van uw gezicht met een spiegel terwijl u voor een andere spiegel staat. Uw eigen gezicht ziet er nu raar uit - onnatuurlijk zelfs. Geen persoon op aarde heeft twee symmetrische gezichtshelften. Zelfs dit minieme gegeven speelt al een enorme rol bij de op de micrometer nauwkeurige vervaardiging van brillenglazen omdat het uiterst gevoelige menselijk oog zich bewust is van zelfs de kleinste afwijkingen. De gevolgen op de lange termijn kunnen visuele problemen of vermoeidheid zijn. Het is daarom nauwelijks verbazingwekkend dat uw visuele indruk comfortabeler en meer ontspannen is als uw brillenglazen en montuur nauwkeurig zijn uitgelijnd met uw persoonlijke symmetrie en de vorm van uw gezicht.

Nog belangrijker is het om zulke nauwkeurige gegevens te verzamelen als uw brillenglazen zeer complex of sterk zijn. Het meest complexe proces is de vervaardiging van multifocale brillenglazen waar de overgangen tussen de zone voor verzicht en de leeszone onzichtbaar in het brillenglas zijn geslepen. Productie op maat is voor deze brillenglazen van buitengewoon belang om te zorgen dat het behaalde resultaat op het gebied van zicht niet wordt benadeeld in de overgangszone tussen de verzichtzone en de nabijzichtzone.

Welke individuele meetgegevens zijn cruciaal?

Oogafstand:  meting van de afstand tussen het linker en rechter oog vanaf het midden van de pupil tot de neusbrug.

Persoonlijke zichtpatronen:  hebt u wel eens bewust stilgestaan bij hoe u een boek leest of op welke afstand u uw gereedschap of breipennen houdt als u daarmee in de weer bent? Deze metingen zijn cruciaal om uw persoonlijke brillenglazen op maat te kunnen produceren, net als uw dagelijkse bezigheden (werkt u aan een bureau of bent u een handwerker die veel in de buitenlucht werkt?). Een ander aspect dat moet worden meegewogen zijn uw hobby's.

Zichthoogte van het oog:  het punt waar uw linker en recht oog door het brillenglas heenkijken verschilt ook per oog. Dit wordt gemeten vanaf de onderste rand van de bril, d.w.z. de rand van het montuur.

Verticale hoek van het montuur:  gezien het feit dat elk gezicht een eigen profiel heeft, verschilt ook de verticale hoek van de brillenglazen. Daarom is het van groot belang dat deze waarde ook wordt meegenomen in de berekening van uw individuele behoeften.

Afstand tussen oog en brillenglas:  ook deze afstand verschilt van persoon tot persoon. Deskundigen noemen dit de vertexafstand. Vergelijk bijvoorbeeld het gelaatsprofiel van een Europeaan en een Aziaat. U ziet meteen het verschil.

Mate van buiging van het montuur:  om de bril aan uw gezicht aan te passen is het montuur enigszins hol. Deskundigen noemen dit de mate van omsluiting. Dit moet ook worden meegenomen in de nauwkeurige berekening van een individueel brillenglas.


Deel dit artikel