Gezondheid + Bescherming

Tips voor het kiezen van een oogarts

16 oktober 2017
 • Tips voor het kiezen van een oogarts

Het kiezen van een opticien is een belangrijke beslissing. Hier vindt u tips voor het kiezen van een oogarts voor een optimale zichtervaring.

 1. Het kiezen van een oogarts om levenslang goed zicht te behouden is een belangrijke beslissing voor uw gezondheid.
 2. Zelfs wanneer u geen zichtproblemen waarneemt, is het nodig uw ogen regelmatig te laten testen. Wanneer u zichtproblemen waarneemt, kan de aard van de problemen bepalen welk type oogarts u kiest.
 3. Er zijn twee types oogartsen:
  a. Een optometrist voert oogtests uit en bepaalt de sterkte van corrigerende brillenglazen. De meeste optometristen kunnen een aantal oogproblemen diagnosticeren en behandelen en bepaalde medicatie voorschrijven.
  b. Een oogheelkundige is een arts die oogaandoeningen en -problemen behandelt. Oogheelkundigen voeren chirurgische ingrepen uit voor grijze staar en andere oogaandoeningen.
 4. Controleer of de oogarts erkend wordt door uw zorgverzekeraar. Deze informatie is te verkrijgen door de dokterspraktijk te bellen en uw verzekeringsinformatie door te geven, of door uw zorgverzekeraar te raadplegen.
 5. Optometristen en oogheelkundigen gebruiken een refractietest om de sterkte te bepalen die nodig is om eventuele refractieve fouten te compenseren (fout in het scherpstellen van licht door het oog). Vraag uw oogarts naar de refactietesten die hij/zij aanbiedt. Met nieuwe technologie kan meer informatie over uw ogen worden verkregen, waardoor een betere zichtcorrectie mogelijk is.
 6. Sommige optometristen gebruiken geavanceerde technologie om meer over de toestand van uw gezichtsvermogen te weten te komen dan met een standaard oogtest mogelijk is. Een voorbeeld hiervan is i.Profilerplus® van ZEISS, dat subtiele imperfecties in het oog in kaart brengt. Hierdoor kan de optometrist de gewenste sterkte van uw brillenglazen uiterst nauwkeurig vaststellen, waardoor nachtzicht, contrastwaarneming en zelfs kleurwaarneming verbeterd kunnen worden.
 7. Optimaal zicht kan alleen worden bereikt wanneer de brillenglazen zijn afgestemd op de manier waarop u ze gebruikt. Veel oogartsen gebruiken i.Terminal® van ZEISS om de afstand van de brillenglazen tot aan uw ogen en de inclinatie en kromming van het montuur tijdens het dragen te meten. Deze metingen worden met een nauwkeurigheid van 1/10e van een millimeter gedaan en worden geïntegreerd in het ontwerp van uw brillenglazen.
 8. Wanneer u informatie inwint over dienstverlening, vraag dan naar de types brillenglazen die de praktijk aanbiedt, omdat niet alle brillenglazen gelijk zijn. De keuze van een brillenglas kan een groot verschil maken in de kwaliteit van uw visuele ervaring.
 9. Vergeet niet een kopie van de gegevens over uw sterkte mee te nemen voor het geval u op vakantie of op reis uw glazen moet vervangen.

Deel dit artikel