Lifestyle + Mode

De nieuwste trend: Gekleurde brillenglazen

Gekleurde brillenglazen in alle soorten en maten

16 oktober 2021
  • Loremipsum

Gekleurde brillenglazen zijn al geruime tijd verkrijgbaar. Dit product is zeer modetrendgevoelig en het scala aan verkrijgbare soorten is indrukwekkend. Dit artikel vertelt u meer over hoe u zich een weg baant door de kleurenjungle bij uw optometrist en hoe u de beste keuze voor uw ogen maakt - met name als het gaat om de bescherming tegen UV-stralen.

Behalve dat u uw favoriete montuur kunt kiezen, kunt u uw bril ook een persoonlijke tint geven met gekleurde brillenglazen. Immers, een bril is tevens een modeaccessoire dat de persoonlijke stijl van de drager onderstreept. Het motto: er goed uitzien en uitstekend kunnen zien. Carl Zeiss kleurt uw brillenglazen volgens de nieuwste mode. Voordat u uw keuze maakt is het raadzaam uw optometrist raadplegen om te bepalen bij welke gelegenheden u uw bril met gekleurde glazen wilt dragen. Wordt de bril alleen gedragen tegen de zon, draagt u hem dagelijks of alleen bij speciale gelegenheden?

Uw optometrist biedt een breed scala aan kleurmonsters in verschillende nuances. Hiermee kunt u de kleuren uitproberen en een verstandig besluit nemen. U kunt uw brillenglazen ook laten kleuren aan de hand van uw eigen aanwijzingen en kleurmonsters - bijvoorbeeld een stukje stof van een bepaalde kleur - u bepaalt het.

De filterende effecten van enigszins gekleurde brillenglazen zorgen dat het licht in ruimten met kunstverlichting aangenamer voor de ogen is. Bovendien maakt u met gekleurde brillenglazen uw eigen modestatement.

Sommige tips bij de keuze van gekleurde brillenglazen:

Als u een kleur uitzoekt voor uw brillenglazen, dan kan "less is more" zeker van toepassing zijn. Als u de gekleurde brillenglazen vaak wilt dragen, dan moet de kleur zo minimaal zijn dat de mensen die u ontmoet uw ogen toch goed kunnen zien. Bij de keuze van de kleur kunnen vrouwen het beste de make-up op hebben die ze meestal op hebben en daar een aanvullende kleur bij kiezen. Houd ook rekening met de kleding die u meestal draagt. Uw optometrist kan dan uit zijn of haar collectie een passende kleurenselectie voor uw bril voorstellen.

In de huidige trends zijn met name geel, roze en blauw favoriet. Echter, als u van plan bent uw bril als zonnebril te gebruiken, moet u een zeer nauwkeurige afweging maken, omdat niet alle brillenglazen voldoende bescherming tegen de zon, en in het bijzonder, tegen UV stralen bieden. Sommige kleuren kunnen zelfs schadelijk zijn. Bij het dragen van een zonnebril verwijden uw pupillen waardoor uw ogen minder beschermd zijn. Zorg dat u brillenglazen kiest die UV-stralen filteren: brillenglazen die het licht terugbrengen met meer dan 30% bieden 100% UV-bescherming. Belangrijk: de (intensiteit van de) kleur is geen indicatie voor de mate van UV-bescherming. De enige betrouwbare indicator is de CE-markering. In de regel hebben alle zonnebrillen die door optometristen worden verkocht een CE-markering en deze bieden voldoende UV-bescherming.

Behalve bescherming tegen UV-stralen moet u ook letten op een tweede beschermingsfactor. Binnen het lichtkleurenspectrum is blauw licht het schadelijkst voor de ogen. Het valt het oog aan bij de bron van het scherpste gezichtsvermogen. Bovendien kan het licht verstrooien, waardoor het contrastniveau wordt verminderd. Een goede zonnebril moet beschermen tegen UV-stralen en tegen blauw licht.

Als u twijfels heeft over uw huidige zonnebril kan de optometrist de UV-bescherming en doordringing van blauw licht voor u meten. Hij of zij kan ook de visuele kwaliteit van de bril ter plekke nakijken. U kunt deze eerste controle ook thuis uitvoeren: Houd uw bril omhoog in een rechte horizontale lijn en beweeg hem heen en weer. Als uw zonnebril van goede kwaliteit is, hoort de lijn niet te vertekenen. Deze test werkt echter alleen bij zonnebrillen die niet op sterkte zijn.

Hoe is het mogelijk dat kunststof brillenglazen veel kleurrijker zijn dan brillenglazen van minerale materialen?

Minerale brillenglazen, d.w.z. van glas, worden gekleurd door er absorberende lagen op te stomen. Deze dunne lagen bestaan uit metaal- of metaaloxidesamenstellingen en kunnen alleen worden aangehecht bij bepaalde hoge temperaturen. Ook hebben ze een hoge natuurlijke refractiviteit en neemt de mate waarin ze reflecteren toe. Als gevolg daarvan worden de lagen via een stoomproces in meerdere stappen aangebracht om de benodigde eigenschappen van het glas in stand te houden. Om deze reden zijn minerale brillenglazen verkrijgbaar in bruine schakeringen van verschillende absorptieniveaus - en ze hebben standaard altijd een goudkleurige antireflectiecoating aan de achterkant.

De kleur van kunststofbrillenglazen wordt verkregen door de brillenglazen onder te dompelen in kleuroplossingen. Om deze reden kunnen kunststofbrillenglazen met vrijwel elke kleur worden geverfd.


Deel dit artikel