Lifestyle + Mode

Foto's nemen met een bril

Prachtige foto's of geslaagde snapshots vormen geen probleem voor brildragers

16 oktober 2020
  • Foto's nemen met een bril

Bij het nemen van foto's probeert elke fotograaf natuurlijk van zo dicht mogelijk door het zoekerbeeld te kijken, om het beste beeld vast te kunnen leggen. Dat is niet mogelijk voor brildragers. Toch hoeft het nemen van mooie foto's geen probleem te zijn als u een bril draagt, als u maar let op een aantal dingen.

Sommige mensen nemen graag foto's van weidse landschappen, terwijl anderen liever portretten maken van mensen. Fotografie is vandaag een van de meest geliefde hobby's. Brildragers staan vaak voor een moeilijke keuze: Neem ik het beste foto's met of zonder mijn bril? Voor iedereen die foto's neemt met een smartphone of een eenvoudige digitale camera vormt dit geen probleem. Gewoon naar het display kijken en op de knop drukken. Moderne digitale camera's met eenogige spiegelreflex (SLR) laten toe foto's te nemen zowel met als zonder bril.

Camera's met correctielenzen

Met een digitale SLR-camera kan de diopter van het zoekerbeeld optimaal worden aangepast aan het zicht van de fotograaf. Zowat 90 procent van alle brildragers kunnen dit zonder problemen als ze hun bril afzetten. Een zogenaamde correctielens aanschaffen is echter alleen voordelig als uw zicht sterk verminderd is – bij een diopter van meer dan 6. De correctielens wordt op het zoekerbeeld geschroefd waardoor u er scherp doorheen kan kijken zonder bril.

Vele digitale SLR-camera's zijn ook uitgerust met een LiveView-functie. Het achterste display toont onmiddellijk wat de digitale sensor ziet en wat als een foto opgeslagen wordt, wanneer de sluiterkop wordt ingedrukt. Om een laatste keer te controleren of de foto juist is gefocust, kunt u inzoomen op het object met de zoomfunctie. Hierdoor bent u zeker dat u perfect hebt gefotografeerd. Vele compacte en spiegelloze systeemcamera's hebben alleen zo'n display om het object te zien. Bij helder zonlicht hebben deze displays echter een groot nadeel ten opzichte van een zoekerbeeld. En alleen de fotograaf met een zoekerbeeld zal een scherp en schitteringvrij beeld hebben door de lens.

Mensen met presbyopie hebben een groot voordeel wanneer ze foto's nemen zonder bril. Het is inderdaad zo dat ze niet meer goed van dichtbij kunnen zien en de krant zo ver mogelijk moeten houden om het te kunnen lezen. Maar aangezien het refractievermogen van het zoekerbeeld gekalibreerd wordt, zodat objecten op een afstand van een meter in focus zijn, wordt het zichtprobleem zo verholpen. U ziet een helder en scherp beeld, zodat niets u ervan weerhoudt een prachtige foto te maken.

Met de camera naar de optometrist

Indien u liever uw bril aanhoudt, zult u hier even aan moeten wennen. Mensen die foto's nemen proberen zo dicht mogelijk bij het zoekerbeeld te komen maar op een bepaald moment zit het brillenglas in de weg. En zo ontstaat er nog een ander probleem: aangezien het oog niet zo dichtbij kan komen, kan dit kleine beperkingen in uw gezichtsveld tot gevolg hebben. Het midden is in focus, maar de rand is een beetje wazig. Een speciaal prisma van een gespecialiseerde verkoper kan hierbij helpen. Dit garandeert een scherp zicht, zelfs aan de randen. Mensen die multifocale brillenglazen dragen, zullen misschien even moeten oefenen. Ze moeten eerst bepalen op welke plaats in het glas ze het beste kunnen zien wanneer ze foto's nemen. Advies: Indien u een nieuwe bril wilt kopen en van plan bent vaak foto's te nemen terwijl u deze draagt, neem uw camera dan mee wanneer u een bezoek brengt aan uw optometrist.

Beter mineraal glas en een goede coating

Als u vaak foto's neemt met een bril op uw neus, onthoud dan dat het oppervlak van uw glazen beschadigd kan raken door contact met het zoekerbeeld. Afhankelijk van het materiaal is het mogelijk dat er na een tijdje krassen ontstaan op uw brillenglazen, vooral bij onvoldoende beschermde kunststof brillenglazen. Vele camerafabrikanten bieden speciaal zachte rubberen oogdopjes aan. Als een brildrager let u hier goed er op. Kunststof lenzen zijn vandaag veel robuuster dan enkele jaren geleden, maar de lenzen kunnen nog steeds beschadigd raken. Als u vaak foto's neemt terwijl u uw bril draagt, draag dan robuustere minerale glazen of vraag een optometrist om een goede harde coating voor uw glazen.


Deel dit artikel