Lifestyle + Mode

Hoe zonnebrillen gemaakt worden

Welke stappen zijn er nodig om een zonnebril te maken? Kom erachter wat voor materialen er worden gebruikt om zonnebrillen te maken en hoe designers hun ideeën tot leven roepen.

3 juli 2018
  • Hoe zonnebrillen gemaakt worden

Elke zonnebrilcollectie begint met een idee. Omdat de inspiratiebronnen eindeloos zijn, kunnen ideeën ontstaan uit een grote verscheidenheid aan invloeden. Veel designers laten zich inspireren door de natuur, kunst, architectuur of (pop)cultuur. De designer heeft vaak een idee over het speciale "gevoel" dat een nieuwe zonnebril op moet leveren bij de klant. Om dit "gevoel" (een bepaalde sfeer of vibe) te creëren, zal de designer ideeën, schetsen en inspiratie verzamelen op een moodboard, wat later zal helpen om het design te perfectioneren.

De designer krijgt vaak input van een productmanager omdat, vanuit een commercieel perspectief, de belangrijkste reden om een nieuwe zonnebril te ontwerpen voortkomt uit een duidelijke behoefte. Wat voor soort zonnebril heeft de doelgroep nodig? Een speciale zonnebril voor in de winter? Een zonnebril voor een rond gezicht? Of misschien een schattige zonnebril die jonge kinderen leuk zouden vinden? Ideaal gezien werken de productmanager en designer gedurende het hele productproces samen: van het idee tot de lancering van een nieuwe collectie.

Eerste ontwerp voor een designzonnebril
La Giardiniera
Wat zijn de meest populaire materialen om zonnebrillen van te maken?
Sophie Hemels for Dick Moby
Daadwerkelijk unieke zonnebrillen
Ovvo Optics

Eerste ontwerp voor een designzonnebril

Als de designer eenmaal de inspiratie heeft gevonden die hij of zij nodig heeft, kunnen de eerste schetsen voor het ontwerp gemaakt worden. Elke designer zal dit op zijn of haar eigen manier aanpakken. Een designer die van retro zonnebrillen houdt, zal misschien naar verschillende zonnebrillen uit de jaren 80 kijken om een gevoel te krijgen bij de mode uit die tijd. Iemand die zonnebrillen voor kinderen ontwerpt, zal zijn of haar inspiratie mogelijk halen uit herinneringen uit zijn of haar eigen kindertijd.

Als de eerste schets eenmaal klaar is, zal de ontwerper ervoor zorgen dat er een eerste prototype gemaakt wordt. Dit prototype komt vaak tot stand door uitvoerig handwerk. Afhankelijk van het type materiaal, wordt het prototype gemaakt door middel van frezen en slijpen. Als het prototype afdoende gemodelleerd is, wordt het door een 3D-scanner ingeladen in een computer zodat de volgende stappen van het ontwerpproces door middel van CAD-programma's (CAD staat voor computer assisted design) afgewerkt kunnen worden.

Wat zijn de meest populaire materialen om zonnebrillen van te maken?

Er zijn verschillende materialen beschikbaar om zonnebrillen van te maken. Bepaalde monturen zijn gemaakt van metaal, andere van kunststof en sommige zijn zelfs van hout gemaakt.

De meeste monturen voor eyewear worden gemaakt van geïnjecteerd kunststof of acetaat. Een belangrijk verschil is de manier waarop deze zonnebrillen worden geproduceerd. Plastic zonnebrillen worden gevormd, terwijl acetaatmonturen uit acetaatplaten gesneden worden. Acetaat is een materiaal dat van katoen gemaakt wordt. Het katoen wordt allereerst gedroogd en vermalen tot cellulosepoeder, wat vervolgens met zuur behandeld wordt om het basismateriaal te maken dat onder druk tot acetaatplaten wordt gevormd.

Een van onze partners,  Dick Moby, specialiseert zich in duurzame materialen om (zonne)brillen te maken. Zij zeggen het volgende over hun eigen werk:

"Bij Dick Moby geven we de voorkeur aan het gebruik van bio-acetaat in plaats van normaal acetaat. Er is meer dan genoeg schadelijk plastic in de wereld; vandaar dat wij eyewear willen maken op basis van op planten gebaseerd acetaat. Dit is eenvoudiger biologisch afbreekbaar dan normaal acetaat. Het grote verschil is dat bio-acetaat gemaakt wordt zonder ruwe aardolie of toxische plastificeermiddelen."

Dick Moby

ZEISS Partner

Daadwerkelijk unieke zonnebrillen

Sommige designers zijn vastbesloten om functionaliteit en design met elkaar in verband te brengen. Onze partner Chrome Hearts bijvoorbeeld, behandelt zonnebrillen alsof het om sierraden gaat en legt de nadruk op kunstzinnige creaties. Zij zeggen:

"Vanuit onze missie is het belangrijk om voorop te blijven lopen met technische innovaties in materialen en productie. Chrome Hearts staat in de sector bekend om het gebruik van de meest hoogwaardige materialen – van hout en metaal tot edelstenen – en wij willen dezelfde kwaliteit leveren bij de productie van al onze eyewear. et zoals bij sierraden en accessoires, wordt de eyewear met de hand gemaakt en op dezelfde manier behandeld als een echt juweel."

Chrome Hearts

ZEISS Partner

Er zijn verschillende methoden om zonnebrillen te produceren. Elke methode is net zo uniek als de zonnebrilcollectie die ermee gemaakt wordt. De verschillende creatieve methoden bij het ontwikkelen van zonnebrillen zorgen voor allerlei verfrissende resultaten waaruit de klant kan kiezen.


Deel dit artikel