Lifestyle + Mode

De geschiedenis van modieuze zonnebrillen

Elk decennium heeft zijn eigen kenmerkende stijl.

3 juli 2020
  • Elk decennium heeft zijn eigen kenmerkende stijl.

Tegenwoordig zijn er eindeloos veel soorten zonnebrillen beschikbaar. Van zonnebrillen met spiegelglazen tot zonneclips – er zijn niet alleen verschillende tinten brillenglazen, ook hebben zonnebrillen ieder een unieke vorm. Sommige hebben zelfs een iconische modestatus gekregen. De klassieke cat-eye zonnebril en piloten zonnebril zijn de twee meest beroemde stijlen eyewear die verkrijgbaar zijn. Net zoals bij andere modeproducten, zijn de stijlen en modellen van zonnebrillen over de jaren heen continu onderhevig geweest aan verandering. Vooral zonnebrillen die in films gedragen zijn, hebben invloed gehad op de populariteit van de zonnebrilstijlen en geven een goed beeld van de zonnebrillen die in deze tijd gedragen werden. We hebben een overzicht samengesteld met verschillende mode-iconen en hun invloed op zonnebrillen.

  

De jaren '50: de adellijke stijl van Grace Kelly

De jaren '50: de adellijke stijl van Grace Kelly

In 1956 trouwde de Amerikaanse actrice Grace Kelly met prins Rainier van Monaco. Voor en na haar huwelijk was prinses Grace vaak te zien met een zwarte zonnebril op. Haar kenmerkende vierkante zonnebrillen hadden een sterke invloed op de huidige mode en worden vandaag de dag nog steeds gezien als dé definitie van chique vintage zonnebrillen.

De jaren '60: de zonnebril uit Breakfast at Tiffany's

De jaren '60: de zonnebril uit Breakfast at Tiffany's

Toen Audrey Hepburg haar beroemde cat-eye zonnebril opzette voor de iconische film Breakfast at Tiffany's, creëerde zij een langdurige trend. De beroemde vorm is zo onlosmakelijk verbonden met de actrice dat dit type zonnebril soms zelfs de 'Audrey Hepburn-zonnebril' wordt genoemd. Dit is mogelijk de eerste keer dat een zonnebril die gedragen is in een film, een grote invloed heeft gehad op de modetrents, maar het was zeker niet de laatste keer. Populaire zonnebrillen uit de jaren '60 volgden voornamelijk het voorbeeld van Hepburn.

De jaren '70: het een of het ander

Als we denken aan zonnebrillen uit de jaren '70, zijn er twee iconische vormen die er direct uitspringen. Aan de ene kant waren er de oversized monturen en aan de andere kant de kleine, ronde zonnebrillen, die bijvoorbeeld regelmatig door John Lennon gedragen werden. De monturen die mensen vaak 'John Lennon-zonnebrillen' noemen, worden sterk geassocieerd met de hippie-subcultuur van de jaren '60 en '70. Deze werden in verschillende kleuren gedragen; zoals blauw, rood of roze.

De jaren '80: Top Gun en meer excentrieke zonnebrillen

De jaren '80: Top Gun en meer excentrieke zonnebrillen

De film Top Gun (uit 1986) heeft zeker een belangrijke rol gespeeld in het vergroten van de populariteit van piloten zonnebrillen voor mannen. De zonnebril die door Tom Cruise gedragen werd, had groene brillenglazen en een gouden montuur. Hoe populair deze film dan ook mag zijn geweest, veel mensen zien piloten zonnebrillen als politie zonnebrillen. De zogenaamde politie zonnebrillen werden regelmatig gedragen door Erik Estrada in zijn rol als agent Francis 'Ponch' Poncherello in de populaire tv-serie 'CHiPS'. Omdat Estrada een politieagent speelde, werd de link tussen de iconische vorm en de bijnaam voor dit type zonnebril versterkt.

Eén persoon die altijd herinnerd zal worden door zijn excentrieke zonnebrillen, is Sir Elton John. Zijn keuzes zijn misschien niet altijd geschikt geweest voor elke gelegenheid. Het waren echter wel de meest creatieve en unieke zonnebrillen uit de geschiedenis. Elton John werd vaak gezien met zonnebrillen met strass steentjes, oversized zonnebrillen of andere soorten funky zonnebrillen.

De jaren '90: supermodel chic

De jaren '90 waren zonder twijfel het decennium van de supermodellen. Populaire modellen zoals Kate Moss en Claudia Schiffer kozen gestroomlijnde monturen en donkere kleuren. Smalle, gestroomlijnde designs voerden de boventoon in de modewereld en 'grunge chic' was een uitdagende tegenhanger voor de anderzijds kleurrijke en dynamische mode van dit decennium. Aan het einde van de jaren '90 waren er een aantal films die de populariteit van zonnebrillen sterk beïnvloedden. Het meest bekende voorbeeld is de zonnebril uit de Matrix-films met Keanu Reeves.

De jaren '00: heroïsche zonnebrillen

Aan het begin van de nieuwe eeuw maakte Marvel van de X-Men-stripboeken een filmfranchise. James Marsden droeg in zijn rol als Cyclops een rode zonnebril omdat zijn karakter deze gebruikte om zijn superkracht onder controle te houden. Het montuur was vrij smal en liep ver door naar achteren.

Een andere trend van de jaren '00 waren de randloze zonnebrillen die gedragen werden door sterren als Paris Hilton. Veel gedragen kleuren waren o.a. blauw, rood en verschillende tinten roze. Soms waren de brillenglazen versierd (bijv. met glitters).

Sinds de oprichting van ZEISS in de jaren 1850, heeft het bedrijf altijd een sterke focus op optiek gehad. In de jaren '20 begon ZEISS gekleurde brillenglazen te produceren om ervoor te zorgen dat men van de schoonheid van de natuur kon genieten zonder de ogen bloot te stellen aan teveel zonlicht. Gedurende de eeuw werden er verschillende kleuren toegevoegd aan het portfolio. In de jaren '00 breidde ZEISS Sunlens zijn productassortiment uit en voegde hier ook zonnebrilglazen zonder sterkte aan toe.

De jaren '10: 'Original' brillenglazen – ZEISS Sunlens brengt de klassiekers terug

De jaren '10: 'Original' brillenglazen – ZEISS Sunlens brengt de klassiekers terug

Om onze passie voor zonnebrillen en alle prachtige kleuren en brillenglazen die we de afgelopen eeuw hebben gezien te laten zien, introduceerde ZEISS Sunlens de 'Originals' brillenglascollectie die ontwerpers gebruiken als een hoogwaardige basis voor hun ontwerpen. Onze collectie aan vintage brillenglazen bevat prachtig gekleurde brillenglazen en echte klassiekers om het erfgoed van de zonnebril te benadrukken.

Ondanks dat ZEISS geen zonnebrillen levert aan eindgebruikers, leveren we wel gekleurde brillenglazen aan designers die ZEISS Sunlens producten gebruiken om de beste zonnebrillen te creëren die uw ogen optimaal beschermen. Een van onze partners is het Europese merk Massada eyewear dat in hun brillen kunstzinnige designs combineert met bescherming.


Deel dit artikel