Sport + Vrije tijd

Beter zien voor atleten

Ze zijn gewoon erg modieus: atleten, zowel beroepsatleten als amateurs, hebben baat bij speciale sportbrillen

1 november 2019
 • Beter zien voor atleten

Of u nu een fervent langlaufer bent, marathons loopt of tennist, fietst, jogt, golft of u ontspant op het strand - als u zeker wilt zijn dat uw zicht optimaal is terwijl u uw sport uitoefent of van uw vrije tijd geniet, dan kunt u niet om een goede zonnebril heen. Ook voor vrijetijdsactiviteiten zijn ze onmisbaar. Een hoogwaardige bril beschermt niet alleen uw ogen, maar zorgt ook dat u een goed en helder zicht hebt.

Ze zijn gewoon erg modieus: atleten, zowel beroepsatleten als amateurs, hebben baat bij speciale sportbrillen

Onze ogen zijn onze belangrijkste zintuigen. 80 procent van alles wat om ons heen gebeurt nemen wij waar via onze ogen. Tijdens sport speelt zicht een nog belangrijkere rol. Slecht zicht betekent niet alleen dat u de bal of een goal mist, maar het maakt ook het risico op een blessure groter.

In vrijwel alle takken van sport zijn waarneming van diepte en beweging en het vermogen tot snelle scherpstelling belangrijke aspecten om de tegenstanders, teamgenoten en de bal in de gaten te houden. Een extra bril is dan onmisbaar omdat de bril die u elke dag draagt voor dit soort activiteiten vaak niet toereikend is. Om deze reden biedt een sportbril of een zonnebril veel meer dan alleen UV-bescherming.

Het spreekt voor zich dat een sportbril met evenveel nauwkeurigheid amblyopie moet corrigeren als een standaardbril. Correctieglazen moeten door de optometrist worden aangepast op de behoeften van de gebruiker. Er zijn ook sportbrillen die werken met inzetbare klemmen voor correctieglazen en verwisselbare windschermen. Met andere woorden, voor elke visuele vereiste is inderdaad de ideale bril verkrijgbaar.

Een ander mogelijk alternatief: contactlenzen in combinatie met een sportbril. In dat geval is het de primaire functie van de sportbril om de ogen te beschermen en het contrast te vergroten. En uiteraard is zo'n bril een modestatement.

Loremipsum

Belangrijk om te weten:

Het is onmogelijk een bril te vinden die voor elke sport even geschikt is. Wel is voor bijna elke tak van sport de ideale bril te vinden. Daarbij moet rekening gehouden worden met twee belangrijke factoren: Ten eerste moet de bril stevig en tegelijk comfortabel zitten. Ten tweede moeten de brillenglazen duurzaam zijn. Dat is een van de redenen waarom de brillenglazen in een sportbril van zeer refractief kunststof zijn gemaakt.

Speciale kunststof brillenglazen maken niet alleen optimale visuele correctie mogelijk, maar zijn ook bijzonder sterk, licht en dun. Van belang is dat zo'n bril is voorzien van een antireflectiecoating en een krasbestendige, harde coating. Deze brillenglazen kunnen ook worden gecombineerd met een metalen montuur.

Maar pas op: als u kiest voor een metalen montuur, dan is het van belang dat dit een metalen legering is die niet broos is. Uw optometrist kan u helpen met de details.

Een goede sportbril moet voldoen aan de volgende vereisten

 • prettig en veilig draagcomfort
 • oorstukken die passen bij de sport. Een oorstuk dat helemaal om het oor loopt is ideaal voor tijdens het joggen en voor vele balsporten. Rechte oorstukken zijn meer geschikt voor wielrenners of inlineskaters omdat ze makkelijker onder een helm passen
 • een zachte neusbrug
 • een elastische sportband op het achterhoofd kan soms handig zijn
 • een hoofdbandbril heeft een zacht gezichtskussen en een goed ventilatiesysteem.

ZEISS unifocaal Sport is een speciaal kenmerk bij sportbrillen en bij designer- en zonnebrillen. Deze zorgt tevens voor aangepaste, optimale visuele correctie met ultramodern, omsluitend montuur. Dankzij deze mogelijkheden behoren slecht zicht, problemen met beeldwaarneming en overbelaste ogen nu tot het verleden.

Een goede sportbril moet voldoen aan de volgende vereisten

De voordelen van ZEISS unifocaal Sport zijn:

 • hoge  duurzaamheid
 • lichtgewicht kunststofglas
 • grote keuze uit kleuren en coatings

ZEISS unifocaal Sport is daarom ideaal voor: gekromde zonnebrillen

 • wrap-around sportbrillen
 • deep-wrap-correctiebrillen
 • sportbril met binnenklemmetjes

Een breed spectrum aan extra brillen is beschikbaar afhankelijk van de sportactiviteiten van uw voorkeur

 • Voor watersporten zijn zwembrillen het meest geschikt. Ze beschermen de ogen tegen bacteriën, chloor en zout water. Een goede pasvorm is uiteraard van belang. Huidvriendelijke siliconen-afdichtingen, afstelbare oogdoppen en bandjes zorgen voor uitstekend draagcomfort. Dragers van contactlenzen horen tijdens het zwemmen altijd een zwembril te dragen. Uiteraard zijn alle zwem- en duikbrillen verkrijgbaar met correctieglazen voor optimale gezichtsscherpte.

 • Bij balsporten zorgen sportbrillen voor optimale waarneming van diepte en beweging en bieden daarnaast ook nog optimale bescherming. De meeste blessures in deze tak van sport worden veroorzaakt door rondvliegende voorwerpen, bijvoorbeeld tijdens een tenniswedstrijd en door squashballen, die snelheden van meer dan 200 km/u kunnen bereiken.

 • Uit onderzoek is gebleken dat slecht zicht de oorzaak is van 80 procent van alle blessures tijdens het skiën. Dit is niet zeer verbazingwekkend, aangezien de sneeuw 95 procent van het licht weerkaatst. Licht dat door de sneeuw wordt weerkaatst zorgt al gauw voor overbelaste ogen.

  Het menselijk oog is van nature ingesteld op een lichtsterkte van 10.000 lux. In besneeuwde gebieden moeten onze ogen zich aanpassen tot een soms wel tien keer hogere lichtsterkten. Om deze reden moeten de brillenglazen in een sportbril zijn voorzien van een uitstekend UV-filter en een klasse 3-kleurniveau (informeer bij uw optometrist). Ook kan een zogeheten polarisatiefilter nuttig zijn.

 • Voor mountainbiken en inlineskaten bieden de beste sportbrillen ideale bescherming tegen wind, UV-straling, insecten en kleine stenen. Een huis-, tuin- en keukenbril is over het algemeen hiervoor niet geschikt, omdat ze afknijpen, afglijden en breken bij een val. Ook belangrijk: goed afgestelde sportbrillen: de oorstukken mogen niet drukken onder de helm. Brillenglazen moeten UV-bescherming bieden en zijn voorzien van een contrastversterkende kleur.

 • Het spreekt voor zich dat veiligheid in de lucht een uitermate belangrijke rol speelt. Daarom worden speciale brillen ook aanbevolen voor vliegeniers: Skylet sport. Deze bril is ideaal voor omstandigheden die een sterkere isolatie en bescherming tegen verblindend licht vergen.

  Als, zoals bij golf, het spel erom gaat dat je een doel nauwkeurig lokaliseert en raakt, zorg dan dat u kiest voor een ideale sportbril die voor zulke toepassingen verkrijgbaar zijn. Golfers hebben op de green ook vaak last van verblindend zonlicht. Verspringende schaduwen en veranderende lichtomstandigheden kunnen het zicht enorm belemmeren - geen goede zaak voor de handicap van een golfspeler.

  Specifieke brillenglazen die tegen de zon beschermen en speciale filterlenzen voor golfliefhebbers die helemaal zijn toegesneden op wat voor deze sportbeoefening nodig is, zijn nu verkrijgbaar: ProGolf.

Loremipsum Loremipsum

Sportbrillen voor kinderen

Ook kleine kinderen kunnen er niet buiten: kinderen hebben tijdens het zwemmen, skiën en spelen dezelfde oogondersteuning en -bescherming nodig als volwassenen. En juist bij kinderen zijn de ogen erg gevoelig.

Om deze reden dienen sportbrillen voor kinderen te worden aangepast aan de anatomische verhoudingen van het hoofd. Ze moeten zijn gemaakt van robuust materiaal en zijn uitgerust met zeer zachte neuskussentjes en oorstukken. Hierdoor kunnen kinderen veilig spelen, klauteren, springen en ravotten. Zorg dat niets de pret bederft. Hoogwaardige donkere brillenglazen met een goed UV-filter zijn ideaal omdat  kinderogen gevoeliger zijn voor UV-straling.


Deel dit artikel