Sport + Vrije tijd

Wintertijd - tijd om te lezen

Met de perfecte leesbril wordt uw favoriete misdaadroman nog spannender

6 augustus 2021
  • Wintertijd - tijd om te lezen

Om ons heen is het winter: het natte en koude weer dringt door tot op het bot, het sneeuwt en regent en de avond valt vroeg. Vrijwel niemand die zin heeft de deur uit te gaan. Het is immers veel aangenamer in de gezellige warmte van de woonkamer. Het is de ideale tijd om een boek te pakken, met het hele gezin een bordspel te spelen, of gezellig met vrienden te kletsen bij een mok warme chocolademelk en een schaal met koekjes. Echter, wie de veertig is gepasseerd is het misschien opgevallen dat een visueel hulpmiddel nodig is om nog beter van deze situaties te kunnen genieten. Alleen met precisieglazen weet u zeker dat lezen een plezier blijft.

Buiten is het nog steeds koud, donker en niet erg prettig. Maar met een wollen deken, een warme drank en een goed boek, dan is zelfs van het koude jaargetijde een aangename periode te maken. Natuurlijk is goed kunnen zien de belangrijkste voorwaarde om onverminderd leesplezier te hebben. Echter, veel mensen van veertig jaar en ouder komen erachter dat de lens aan de binnenkant van het oog al veel aan elasticiteit heeft ingeboet en dat het maar met moeite kan komen tot wat experts accommodatie noemen. Dit betekent dat het zien van objecten op minder dan één meter afstand een steeds zwaardere opgave voor het oog wordt. Tijdens het lezen worden letters vaag en het oog moet grote moeite doen om ze te herkennen.

In zulke gevallen is een leesbril een handig hulpmiddel. Als u het allerbeste voor uw ogen wilt, kies dan voor precisieglazen van ZEISS. Een op maat gemaakte leesbril is niet alleen perfect uitgelijnd met de gezichtssterkte en -anatomie van de gebruiker, maar ook geoptimaliseerd voor de gewenste zones voor nabijzicht. Vandaag is een verscheidenheid aan brillenglazen verkrijgbaar die geschikt zijn voor verschillende kijkafstanden en -zones. U vindt alles tussen traditionele en eenvoudige leesbrillen (specifiek gemaakt om te lezen) tot brillen met bureauglazen (om mee te kunnen lezen, achter de laptop te werken of een spelletje te spelen aan tafel) tot brillen met indoorglazen (voor goed zicht binnen tot een afstand van ongeveer 4 m). Kies uw bril op basis van waarvoor u deze wilt gaan gebruiken. Uw optometrist helpt u daar graag bij.

Vandaag kunt u er dankzij de geavanceerde ZEISS-technologie ook voor zorgen dat het gewicht van uw bril zo minimaal mogelijk is. Zelfs lezers met ernstige zichtproblemen kunnen nu profiteren van de voordelen van dunne, platte en lichtgewichtglazen die een zeer hoog draagcomfort bieden.

Pas op: het is tegenwoordig mogelijk een kant-en-klare leesbril te kopen bij bijvoorbeeld drogisterijen, benzinestations en supermarkten. Deze zijn weliswaar veel goedkoper dan gepersonaliseerde hoogwaardige leesbrillen, maar het probleem daarmee is dat de sterkte van het brillenglas niet is aangepast en geen rekening houdt met de verschillen tussen de twee ogen, of met eventueel astigmatisme. Mogelijk gevolgen: na een paar bladzijden te hebben gelezen kan er hoofdpijn optreden of zelfs misselijkheid. Hij of zij kan er zelfs hoofdpijn aan overhouden of alleen een letterbrij op de bladzijde zien. Niets van dat zou mogen gebeuren met een op maat gemaakte leesbril. Gebruikers genieten van optimaal leescomfort en men kan urenlang goed en zonder moeite zien. Deze brillen kunnen ook astigmatisme compenseren.

Nog iets belangrijks om te onthouden: wie een leesbril in de supermarkt koopt en niet weet welke sterkte hij of zij nodig heeft, moet de keuze van deze leesbril maken aan de hand van het lezen van een voorbeeldtekst. Uit onderzoek is echter gebleken dat de meeste gebruikers daarmee een te sterke bril nemen. Hoewel dit in eerste instantie een goede keuze lijkt, omdat men het idee heeft nu beter te kunnen zien, is deze benadering niet zonder nadelige gevolgen: te sterke brillenglazen beperken in aanzienlijke mate de afstandsbereiken waarvoor de bril kan worden gebruikt, met name in het middelverre bereik (bijvoorbeeld bij werkzaamheden op kantoor of achter een beeldscherm). Als u daarentegen kiest voor op maat gemaakte precisieglazen van ZEISS worden deze optimaal afgesteld op de gewenste zichtbereiken.

Als u niet weet welke sterkte u nodig hebt of als u niet onlangs een oogtest hebt laten doen, overweeg dan een afspraak te maken met uw optometrist. Met zo'n test bent u ervan verzekerd dat uw studie- of leesbril optimaal is afgestemd op de behoeften van uw ogen. En daarmee kunt u heerlijk urenlang van een goed boek blijven genieten - en niet alleen in de winter.


Deel dit artikel