Multifocale brillenglazen - kleine meesterwerken

Een perfect brilontwerp creëert het ideale, op maat gemaakte visuele hulpmiddel voor mensen met zichtproblemen.

Comfortabel en goed zicht - op afstand, van dichtbij en alle tussengelegen afstanden: Multifocale brillenglazen bieden de beste oplossing voor zichtproblemen. Maar het is ook een van de meest complexe oplossingen: wist u dat een op maat gemaakt multifocaal brillenglas honderden uren aan ontwikkeling, ontwerp en productie in beslag neemt?

Het zou eigenlijks nauwelijks moeten verbazen, aangezien het brillenglas een welhaast technisch wonder moet verrichten: brillenglazen moeten zowel verziendheid als bijziendheid corrigeren en de gebruiker in het hele zichtspectrum perfect zicht bieden, ook in de tussenzones. Dat is zeker geen eenvoudige taak. Om nabijzicht te verbeteren moet de sterkte (dioptrie) van het brillenglas worden vermeerderd.

Daarom is het onderste deel van multifocale brillenglazen holler van vorm. Het bovenste deel van de brillenglazen biedt zicht op lange afstand en het gedeelte daartussen - het zogeheten overgangs- of progressiegebied - zorgt voor perfect zicht op alle tussengelegen afstanden, bijvoorbeeld om goed van een beeldscherm te kunnen lezen. Als gevolg van het fabricageproces liggen de randen van dit gebied buiten het brandpunt - en in een mate die verschilt afhankelijk van de kwaliteit van het multifocale glasontwerp en de mate van aanpassing.

Multifocale brillenglazen en hun bereik

Speciale ontwerpparameters die de multifocale brillenglazen van ZEISS zo uniek maken houden deze vervorming tot een minimum beperkt en stellen de gebruiker in staat op alle afstanden goed zicht te hebben.

Een vuistregel: hoe groter de mate van aanpassing van het multifocaal glasontwerp, des te beter de gebruiker kan zien. Anders dan andere fabrikanten, die pas in het laatste stadium aanpassingen verrichten, houdt ZEISS vanaf het begin rekening met de individuele parameters van de klant, d.w.z. tijdens het vervaardigingsproces.

De verschillen tussen dit type brillenglas en een standaard multifocaal brillenglas zijn enorm: de gewenningstijd wordt aanzienlijk verkort; de gebruiker hoeft zijn hoofd veel minder te draaien totdat hij of zij aan de bril gewend is geraakt en hij of zij heeft op elke afstand natuurlijk en onbelemmerd zicht. Hierdoor wordt lezen weer een aangename bezigheid, autorijden een veilige onderneming en werken minder vermoeiend.

  1. Standaard multifocaal brillenglas: Dit ontwerp biedt het kleinst bruikbare zichtbereik. Als gevolg daarvan moet de gebruiker het doen met verminderd zichtcomfort en duurt het een hele tijd voordat hij of zij aan zijn of haar bril gewend is geraakt.
  2. Geoptimaliseerd multifocaal brillenglas: Alle zichtbereiken zijn zonder moeite te gebruiken en het gezichtsveld is groot. Dit betekent dat de gebruiker een hoge mate van zichtcomfort heeft en zonder moeite gewend raakt aan deze bril.
  3. Multifocaal brillenglas op maat: Op de gebruiker toegesneden multifocale brillenglazen bieden het maximaal haalbare zichtbereik en onmiddellijk het grootste zichtcomfort.


Om dit productieniveau te behalen maakt ZEISS gebruik van zogeheten Freeform-productieprocessen. De achtergrond: in standaard multifocale brillenglazen bevindt het multifocaal zicht zich op een vaste plaats voor op het glas, terwijl de achterkant wordt gebruikt om de feitelijke brandpuntsterkte te leveren. Hierdoor ontstaat een obstakel dat moeilijk te overwinnen is als het brillenglas aan uw ogen wordt aangepast.

De Freeform-productiemethode maakt een betrekkelijk willekeurige verspreiding mogelijk van het multifocale zicht en de sterkte van de brillenglazen over de voor- en achterkant van het multifocale glas. Vandaar dat het ontwerp perfect kan worden afgestemd op de behoeften van de gebruiker - op verzoek kan ook een persoonlijke gravure worden toegevoegd (bijvoorbeeld de initialen van de gebruiker).

Oplossingen voor gezichtsvermogen op de werkplek na uw 40ste

Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt

Gerelateerde Artikelen

ZEISS geeft multifocale brillenglazen een nieuwe betekenis! Er worden steeds hogere eisen gesteld aan ons gezichtsvermogen. BETER ZIEN spreekt met Laura Rocha over deze uitdagingen en hoe het nieuwe ZEISS Multifocaal Portfolio dit aanpakt.

Werkleven 16-okt-2017

Tags: Multifocale glazen

Minerale brillenglazen voor dragers van multifocale brillenglazen: brillenglazen voor liefhebbers Verdere ontwikkeling van het ZEISS-portfolio van minerale multifocale glazen – waarom u ze absoluut moet hebben

Werkleven 16-okt-2017

Tags: Multifocale glazen

Gerelateerde producten