Gezondheid + Bescherming

10 tips bij het dragen van contactlenzen

Uit welke contactlenzen kunt u kiezen, wat kunnen ze doen en welke aspecten zijn belangrijk om u een beter zicht te bieden?

21 november 2017
  • 10 tips bij het dragen van contactlenzen

Contactlenzen en een bril zijn een ideale combinatie. Voor veel mensen betekenen contactlenzen meer vrijheid voor een actieve en dynamische levensstijl, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op vakantie. Contactlenzen kunnen ook verbergen dat u minder goed ziet, waardoor u een meer natuurlijk voorkomen hebt zonder bril. We hebben een lijst opgesteld met 10 tips voor contactlensdragers om ervoor te zorgen dat uw ogen op lange termijn gezond en ontspannen blijven.

1. Welke contactlens voor wie?

Eerst moet u weten welke sterktes door contactlenzen kunnen worden gecorrigeerd:

Contactlenzen kunnen zowel bijziendheid (myopie) als verziendheid (hyperopie) corrigeren, evenals andere vormen van afwijkend zicht zoals astigmatisme en presbyopie). Het is echter bij contactlenzen niet mogelijk om een verkeerde stand van één oog te compenseren met een prisma. Deze verkeerde stand wordt geassocieerde heteroforie genoemd en kan alleen gecorrigeerd worden met een bril. 

Contactlenzen kunnen worden opgedeeld in zachte en harde lenzen.

Zachte contactlenzen zijn gegroepeerd op basis van hoe lang u ze kunt gebruiken voor ze vervangen moeten worden. Op dit moment zijn er 4 modaliteiten beschikbaar: de daglenzen die één dag gedragen kunnen worden, tweeweekse contactlenzen, maandlenzen, contactlenzen voor een half jaar en contactlenzen die u tot 30 dagen kunt dragen, zonder dat u deze hoeft uit te nemen.

Er zijn twee types harde contactlenzen: standaard harde contactlenzen zijn specifiek aangepast aan het oog van de drager en kunnen, afhankelijk van het materiaal, worden gebruikt voor één tot twee jaar. Ze worden overdag gedragen en 's nachts uitgenomen.Contactlenzen voor orthokeratologie (nachtlenzen) worden gedragen tijdens het slapen en 's ochtends uitgenomen. 's Nachts wijzigen deze contactlenzen de vorm van uw hoornvlies, waardoor u de volgende dag geen hulpmiddelen nodig hebt.

Net als bij een bril is de professionele service van een expert een absolute must bij het aanpassen van contactlenzen. Uw opticien kan u gedetailleerd advies geven en samen met u bespreken welke contactlenzen het beste bij u en uw ogen passen. Hij geeft u tips over het inbrengen en uitnemen van uw contactlenzen en geven tips geven over hoe u de contactlenzen kunt reinigen.

Let op uw gezondheid: als contactlensdrager moet u regelmatig op controle bij uw contactlensspecialist.

2. Netheid: de belangrijkste prioriteit voor dragers van contactlenzen!

Netheid: de belangrijkste prioriteit voor dragers van contactlenzen!

Indien u uw bril niet reinigt, zal de kwaliteit van uw zicht hier onder lijden. Dit kan vervelend zijn, maar is niet schadelijk. Bij contactlenzen is dit anders. Hier zijn reiniging en verzorging de belangrijkste prioriteiten omdat de contactlens rechtstreeks op het oog ligt. Hoe vanzelfsprekend het ook kan lijken, het is belangrijk om uw handen te wassen voordat u uw contactlenzen inbrengt of uitneemt.

Kraanwater is niet steriel. Gebruik daarom altijd een zoutoplossing om uw contactlenzen te spoelen, samen met een geschikt reinigingsmiddel om zowel de contactlenzen als het lenzen doosje te reinigen. Lenzendoosjes moeten maandelijks vervangen worden. De bovenkant van de fles met reinigingsoplossing moet altijd vrij zijn van bacteriën. Deze mag niet rechtstreeks in contact komen met uw vingers of de contactlenzen. Gebruik geen verouderde reinigingsmiddelen voor contactlenzen. Reinig en desinfecteer uw contactlenzen onmiddellijk nadat u deze hebt uitgenomen. Doe dit eerst handmatig voordat u ze in het lenzendoosje plaatst.

Bewaar contactlenzen altijd hygiënisch in het reinigingsmiddel in een geschikt lenzendoosje. Vervang het reinigingsmiddel na gebruik om zeker te zijn dat dit bacterievrij blijft. U kunt alles-in-een-oplossingen gebruiken om uw lenzen te reinigen en te bewaren. Het is belangrijk om de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken voor uw specifieke contactlenzen om zo schadelijke chemische reacties te voorkomen.

3. Hoe lang mogen contactlenzen worden gedragen? Wat is goed voor uw ogen?

Hoe lang mogen contactlenzen worden gedragen? Wat is goed voor uw ogen?

Contactlenzen mogen niet continu gedragen worden. Gun uw ogen wat rust en frisse lucht. Experts adviseren over het algemeen om contactlenzen niet langer dan acht uur te dragen.
Er is echter geen standaard regel aangezien de draagtijd afhankelijk is van de drager, het type en de kwaliteit van de contactlenzen. Respecteer de opgegeven draagtijd, reinigingsinstructies en vervaldatum om ervoor te zorgen dat uw lenzen uw ogen niet gaan irriteren. In het beste geval controleert u ook de zuurstofdoorlatendheid van de contactlenzen voordat u deze koopt. Deze is bepalend voor de draagtijd. Dit wordt aangegeven door de Dk-waarde (relatieve diëlektrische constante). Dit is afhankelijk van het materiaal en in zekere mate ook van de temperatuur van een contactlens. Vraag uw opticien om advies.

Permanente contactlenzen zijn onder andere ontwikkeld voor mensen die allergisch zijn voor reinigingsoplossingen voor contactlenzen. Ga samen met uw opticien na of deze geschikt zijn voor u. U zult deze ten slotte 30 dagen onafgebroken dragen, ook 's nachts. U hoeft deze zelfs niet uit te nemen om te reinigen en desinfecteren.

Indien uw ogen sporen van een ontsteking of irritatie vertonen of indien u pijn voelt, moet u uw contactlenzen uitnemen en uw bril dragen. Doe dit ook wanneer u koorts of een zware verkoudheid hebt. Wanneer u herstelt van een ziekte, moet u uw contactlensspecialist vragen of u dezelfde contactlenzen mag blijven dragen of deze uit voorzorg moet weggooien. Dit is vooral belangrijk bij maandlenzen of lenzen voor 6 maanden.

4. Droge of vermoeide ogen bij het dragen van contactlenzen

Contactlenzen bieden extra vrijheid en onafhankelijkheid, maar veel dragers hebben last van droge ogen. Oogdruppels kunnen helpen. Echter zijn niet alle oogdruppels geschikt. Vraag uw contactlensspecialist of oogarts welke oogdruppels het best geschikt zijn voor uw contactlenzen en hoe vaak en hoe veel oogdruppels u in moet brengen. Het kan ook verlichtend werken om voor een korte tijd opnieuw uw bril te dragen. Bijvoorbeeld 's avonds na een lange kantoordag: plaats uw contactlenzen met desinfectiemiddel in het lenzendoosje en zet uw bril op.

Een combinatie: niet OF een bril OF contactlenzen, maar een bril EN contactlenzen

5. Een combinatie: niet OF een bril OF contactlenzen, maar een bril EN contactlenzen

Onderzoeken bij ZEISS hebben aangetoond dat steeds meer mensen echt van hun bril houden en vaak verschillende stijlen hebben. Wist u dat er ZEISS-brillenglazen bestaan die speciaal zijn ontworpen om de ogen te verlichten na het dragen van contactlenzen? ZEISS EnergizeMe  brillenglazen bieden dragers van contactlenzen meer dan een gewone bril doet. Het innovatieve ontwerp van EnergizeMe is speciaal geoptimaliseerd voor het kijkgedrag van contactlensdragers en voor optimaal zicht in de digitale wereld.

6. Het omgekeerde geldt ook: sporten/zwemmen/vakanties - daglenzen zijn ook een interessant alternatief voor brillendragers in bepaalde situaties

Indien nodig kunnen brillendragers ook zonder problemen omschakelen naar daglenzen, bijvoorbeeld wanneer ze op vakantie zijn of sporten. Ook hier helpen contactlensspecialisten u graag bij het kiezen van de juiste contactlenzen, voor het eerst of wanneer u ze af en toe draagt.

Dragers van contactlenzen hebben ook een zonnebril nodig.
Kies voor een contactlens met een geïntegreerd UV-filter om te garanderen dat uw hoornvlies en de binnenkant van uw ogen beschermd zijn tegen schadelijke UV-straling. En zelfs dan moeten dragers van contactlenzen voorzichtig zijn wat betreft UV-licht: contactlenzen bieden geen volledige bescherming tegen UV-straling, omdat ze slechts een deel van het oog bedekken. Een zonnebril is daarom ook een must voor contactlensdragers.

Gekleurde contactlenzen voor speciale gelegenheden

7. Gekleurde contactlenzen voor speciale gelegenheden

Gekleurde contactlenzen zijn altijd een succes, met of zonder sterkte. Wilt u de aandacht op een speciale gelegenheid trekken met geweldige blauwe ogen of wilt u tijdens een diner verleidelijk groene ogen die perfect passen bij uw fantastische avondjurk? Of wilt u gewoon mysterieuze kattenogen als kers op de taart bij uw Halloween-outfit? Het kan allemaal met contactlenzen. Ga ervoor en probeer het zelf! Soms zeggen ogen meer dan duizend woorden. Gekleurde contactlenzen vereisen dezelfde zorg als heldere contactlenzen: grondig reinigen met geschikte reinigingsmiddelen is essentieel voor gezonde ogen.

Loremipsum

8. Contactlenzen 's nachts - wat zeggen experts?

Soms zijn er nachten waar u niet naar bed wilt. En dan vergeten we soms dat we onze contactlenzen nog steeds dragen. Waar moeten we deze opbergen tijdens een lange feestnacht? Zelfs in situaties als deze moet u aan uw ogen denken, vooral de dag erna. Op dergelijke dagen, of liever nachten, kunt u het beste daglenzen gebruiken. Natuurlijk moet u hiervoor uw handen grondig reinigen om infectie te voorkomen. Vuil of verlies zijn echter geen grote problemen bij daglenzen. Na het dragen gooit u ze gewoon weg en hoeft u ze niet te desinfecteren. Achteraf draagt u een modieuze bril met aantrekkelijke dunne brillenglazen als eyecatcher. Het geheim is de combinatie tussen een bril en contactlenzen!

9. Modern zicht in de digitale wereld - wat is er veranderd?

We controleren vaak snel onze e-mails of WhatsApp-berichten, we bekijken een video op YouTube, praten digitaal met een vriend of lezen een boek op onze tablet. Digitale apparaten zoals smartphones, e-readers, enz. maken nu evenveel deel uit van ons dagelijkse leven als een handtas, een krant of autosleutels. Dit is echter een grote uitdaging voor onze ogen. Deze digitale apparaten worden van dichterbij bekeken dan de afstand waarop we boeken lezen waardoor onze ogen veel vaker moeten schakelen tussen dichtbij en veraf. Het moderne zicht dat in het digitale tijdperk is vereist, vraagt het uiterste van onze ogen. De ogen van contactlensdragers vormen hier geen uitzondering op. Een bril kan ook de perfecte ontspanning bieden! Het gebruik van een smartphone, tablet of gelijkaardig digitaal apparaat gedurende een langere periode kan leiden tot gestresste of oververmoeide ogen. ZEISS EnergizeMe brillenglazen zijn speciaal ontworpen om te voldoen aan de behoeften van contactlensdragers en zijn voorzien van een speciale technologie die het eenvoudiger maakt om boeken en allerlei digitale apparaten te lezen, waardoor ze een uitstekende manier vormen om digitale vermoeidheid van de ogen te voorkomen.

10. Multifocale contactlenzen - lenzen met meer dan één sterkte

Bijziendheid is een aandoening die ons bijna allemaal treft wanneer we ouder worden. We hebben multifocale lenzen nodig die ons ondersteuning bieden dichtbij, veraf en overal daartussen. Hier kunnen contactlenzen, in dit geval multifocale contactlenzen, een goede oplossing zijn. Er zijn verschillende varianten beschikbaar. De eenvoudigste oplossing is het combineren van contactlenzen voor zicht veraf met een leesbril. Of door de monovisiemethode te gebruiken. Hierbij wordt het ene oog gecorrigeerd met een contactlens voor zicht dichtbij en het andere oog met een contactlens voor zicht veraf. Uw hersenen passen zich hierop aan. Uw driedimensionale zicht kan hier echter lichtjes onder lijden en het verschil tussen zicht met uw linker- en rechteroog mag niet te groot zijn.

Het "simultane" systeem is gebaseerd op contactlenzen die de afzonderlijke sterktes voor dichtbij en veraf combineren in één lens, op afwisselende basis. Er worden verschillende ontwerpen gebruikt. De twee zones om dichtbij en ver weg te kunnen zien, zijn gerangschikt in cirkelvormige ringen op de multifocale contactlens. Er zijn ontwerpen waarbij het afstandsgedeelte zich in het midden bevindt en waarbij het nabijgedeelte aan de buitenrand zit. Er zijn zelfs lenzen met een ring voor de overgangszone tussenin of met sterktes die variëren volgens de ring. Beide sterktes worden tegelijkertijd waargenomen. Onze hersenen raken gewend aan het zien van het 'juiste' beeld dichtbij en veraf.

Belangrijk om te weten: probeer dit even en vraag het advies van een specialist. Niet iedereen kan wennen aan dit type lens.


Deel dit artikel