Gezondheid + Bescherming

Gezondheidsprobleem: waterige ogen.

Als uw ogen voortdurend waterig zijn, kan de oorzaak een oogziekte zijn.

16 oktober 2021
  • Loremipsum

Wanneer u lacht of huilt is het heel normaal: de traanbuizen gaan open en de tranen vloeien. Maar als uw ogen beginnen te tranen zonder duidelijke aanleiding dan kan een oogziekte de oorzaak zijn. U hoeft zich echter geen zorgen te maken, want deze problemen kunnen meestal snel worden verholpen.

Huilen van vreugde, woede of razernij  , omdat men ontroerd is of zich zorgen maakt, dit zijn allemaal normale menselijke reacties. Tranen hebben ook een zuiverend effect. Ze bevatten een enzym dat bacteriën afremt en ontstekingen stopt. Sommige dampen, bijvoorbeeld de gassen die vrijkomen bij het snijden van uien, kunnen ook tranen veroorzaken. Maar als uw ogen waterig zijn zonder dat duidelijk is waarom, dan kan de oorzaak iets anders zijn.

Er zijn vele oorzaken van waterige ogen

Een van de meest voorkomende oorzaken van waterige ogen is conjunctivitis. Dit is irritatie of infectie van de conjunctiva of het witte gedeelte van het oog. In dit geval is een typisch symptoom, behalve waterige ogen, een duidelijk zichtbare rode verkleuring. Artsen maken een onderscheid tussen infectueuze en niet-infectueuze varianten. Infectueuze conjunctivitis wordt veroorzaakt door een virus of bacterie, terwijl mogelijke oorzaken van niet-infectueuze conjunctivitis onder andere allergieën, irritatie door heel fel licht, vreemde deeltjes of chemische stoffen zijn. In beide gevallen is het raadzaam dat u zo snel mogelijk contact opneemt met een oogarts en de symptomen beschrijft. Aangezien de ziekte besmettelijk kan zijn zult u snel een afspraak krijgen.

Antibiotica helpen tegen bacteriële infecties. In andere gevallen volstaat het meestal om de veroorzakende factoren te vermijden. Een extra tip: gebruik zakdoekjes om uw waterige ogen te drogen. Het is ook raadzaam om uw handen regelmatig te wassen. Zo kunt u vermijden dat u anderen besmet met de infectie. Bovendien moeten mensen die een infectie hebben opgelopen; het dragen van contactlenzen vermijden en kunnen beter een bril dragen.

Een andere veel voorkomende oorzaak van waterige ogen is een slecht gecorrigeerd zichtprobleem, waardoor het oog veel harder moet werken om goed te kunnen zien. Optimale en individueel aangepaste brillenglazen op sterkte kunnen hier een grote oplossing voor zijn.

Waterige ogen worden soms ook veroorzaakt door een slechte samenstelling van het traanvocht. Behalve een grote hoeveelheid water, bevatten onze tranen ook proteïnen en een beschermende laag lipiden in het bovenste gedeelte van de traanlaag. Het resultaat is dat de traanlaag niet goed hecht aan het oogoppervlak en naar beneden wordt afgevoerd. In zulke gevallen kan uw oogarts speciale druppels voorschrijven.

Andere mogelijke oorzaken van waterige ogen zijn verwondingen van het hoornvliesoppervlak door vreemde deeltjes of krasjes. Als reactie produceert het lichaam beduidend meer tranen. Bij sommige mensen kan het ook voorkomen dat de oogleden niet correct zijn gepositioneerd. Deskundigen hebben het dan over een entropion, een ooglid dat naar binnen is gedraaid,of een ectropion, een ooglid dat naar buiten is gedraaid. Afhankelijk van de ernst van het probleem kan een corrigerende operatie worden overwogen.

Loremipsum

Droge ogen kunnen ook tranende ogen veroorzaken

Het klinkt paradoxaal, maar ogen die te droog zijn kunnen ook de oorzaak van waterige ogen zijn. De reden hiervoor is dat uw ogen na een lange fase waarin ze te droog zijn, vaak te veel traanvocht beginnen te produceren. Medicatie kan dit probleem verhelpen.


Deel dit artikel