Gezondheid + Bescherming

Trillen uw ogen?

Symptomen, oorzaken, behandeling en preventie.

11 september 2022

Een trillend oog is onschuldig maar treedt meestal plotseling en zonder waarschuwing op en wordt als uiterst vervelend ervaren. Trekken wordt door artsen vaak fasciculatie ofwel spiertrekking genoemd. BETTER ZIEN verklaart de oorzaken, hoe kunnen we onze ogen ontspannen om trillen te stoppen en wat we kunnen doen om dit te voorkomen.

We zijn ons er van bewust dat onze oogleden regelmatig bewegen om onze oog van voldoende traanvocht te voorzien. Soms bewegen onze oogleden snel en ongecontroleerd, dit lijkt alsof ze klapperen. Dat betekent dat er iets aan de hand is, hier zijn enkele mogelijke oorzaken voor. Normaal hoeft u zich geen zorgen te maken.

  • Trillen uw ogen?

Symptomen

Indien u merkt dat uw ogen trillen, raak dan niet in paniek. U zult merken dat er in werkelijkheid maar één oog trilt. Het trillen kan verschillende intensiteiten hebben. Of u merkt het helemaal niet, of uw bovenste en onderste ooglid gaan wild tekeer. Trillen is normaal onschuldig, zelfs indien dit verschillende dagen voortduurt.

Oorzaken

Trillen wordt normaliter veroorzaakt door stress, zenuwen, angst, te veel cafeïne, vermoeide ogen (bijv. door computerwerk of intensief gebruiken van digitale apparaten), hoge bloeddruk en/of slaaptekort. Al deze factoren zijn belastend voor onze zenuwen en kunnen ongewenste spiertrekkingen rond de ogen veroorzaken. Om meer in detail te treden: zenuwontladingen van de gezichtszenuwen (Nervus facialis) veroorzaken spontane trillingen van zowel het bovenste ooglid (Musculus levator palpebrae superioris) als het onderste ooglid (Musculus orbicularis oculi).

Een mineraaltekort, wat meestal wordt gerelateerd aan magnesium (hypomagnesiemie), wordt vaak aangeduid als een andere oorzaak. Magnesium is belangrijk om spieren en zenuwen goed te laten communiceren. Bij een tekort aan magnesium kunnen de zenuwen onjuiste signalen naar de spieren gaan sturen. Naast de spiertrekkingen kan dit ook leiden tot kramp in de benen. Een magnesiumtekort wordt vaak veroorzaakt door ongezond of niet-gevarieerd te eten, ook diarree en diëten zijn mogelijke oorzaken. Bovendien heeft ons lichaam op bepaalde momenten meer magnesium nodig, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap of wanneer we regelmatig sporten. Diabetes, chronische nieraandoeningen, coeliakie (glutenintolerantie) en overmatig alcoholgebruik kunnen ook leiden tot een magnesiumtekort. Uw arts kan aan de hand van een eenvoudige bloedtest vaststellen of u een magnesiumtekort hebt.

In zeldzamere gevallen kan het trillen veroorzaakt worden door infecties, neurologische aandoeningen, multiple sclerose (MS) of hersentumoren. Het kan ook worden veroorzaakt door vreemde voorwerpen in de ogen, bindvliesontsteking, ontsteking van de oogrand of kleine letsels op het hoornvlies, door bijvoorbeeld het verkeerd plaatsen van uw lenzen. Indien het trillen gepaard gaat met symptomen van verlamming en spraak- of zichtproblemen, zoals dubbel zien, moet onmiddellijk een arts geraadpleegd worden omdat dit de eerste tekenen kunnen zijn van een hartaanval of een beroerte.

Behandeling

Behandeling

Gebruik een doek, gedoopt in warm water, om de acute symptomen te bestrijden. Plaats deze vijf tot tien minuten op uw ooglid. De warmte kan uw spieren ontspannen zodat het trillen overgaat. Een vergelijkbaar effect kan bereikt worden met brillenglazen of maskers gevuld met gel. Deze kunnen gekocht worden in een apotheek of schoonheidssalon en kunnen zowel warm als koud worden gebruikt. De symptomen kunnen ook verholpen worden door het trillende ooglid zacht te masseren. Indien het trillen te wijten is aan een magnesiumtekort, kan dit normaal gesproken verholpen worden door voedingsmiddelen te eten welke veel magnesium bevatten. Denk hierbij aan voedingsmiddelen zoals pinda's en hazelnoten, spinazie, zonnebloemzaden, gierst, bonen, havermout en mineraalwater met magnesium. Ook magnesiumsupplementen kunnen het acute trillen snel verhelpen.

Zolang u niet te vaak last hebt van deze spiertrekkingen, hoeft u zich geen zorgen te maken over een behandeling. U moet alleen een arts raadplegen wanneer u wekenlang last hebt van spiertrillingen of indien het verergert. In dat geval is het aan te raden naar een arts te gaan. Een oogarts kan controleren of het trillen al dan niet wordt veroorzaakt door een zichtprobleem. Indien een zichtprobleem niet wordt behandeld, kan zelfs een kleine afwijking leiden tot oververmoeide ogen wat het trillen kan veroorzaken. Indien u niet snel een afspraak met een oogarts kunt maken, kan een opticien ook een oogtest uitvoeren om na te gaan of u een zichtafwijking hebt. Indien er geen tekenen van een zichtafwijking zijn, moet u een neuroloog raadplegen om oorzaken als een hersentumor of zenuwschade uit te sluiten.

Preventie

Spiertrillingen kunnen op verschillende manieren voorkomen worden. Het hangt er allemaal van af van wat de oorzaak is. Indien stress, te veel cafeïne, een ongezond dieet jen/of een slaaptekort de oorzaken zijn, kan een tekort worden voorkomen door deze oorzaken te corrigeren. Ontspanningstechnieken kunnen fysieke of mentale stress helpen te voorkomen. Dit kan op een aantal manieren, bijvoorbeeld door professionele relaxatieoefeningen, autogene training, yoga, meditatie, sport, meer slapen, luisteren naar kalmerende muziek of een lange wandeling maken. Een massage kan ook helpen, zowel op het betreffende ooglid als op het hoofd of de rug. Indien u veel tijd aan een computer doorbrengt en digitale vermoeidheid is de oorzaak van het trillen, kan een speciale computerbril dit helpen voorkomen.


Deel dit artikel