Lifestyle + Mode

Beknopte stijlengids met een enorm perspectief: brillen en mode - een onverslaanbaar team

Met deze adviezen is een in het oog springende look voor elke gelegenheid gewaarborgd

16 oktober 2019
  • Beknopte stijlengids met een enorm perspectief: brillen en mode - een onverslaanbaar team
    Jane Doe - Fotolia.com

Sommige mensen hanteren van 's ochtends tot 's nachts dezelfde modestijl - en dat bijna elke dag in hun leven. Om voor zulke makkelijke mensen de perfecte bril te vinden is niet zo moeilijk. Impulsievelingen, individualisten of fashionista's zijn heel andere koek. Die komen niet toe met maar één bril, maar hebben meerdere en dragen de bril die op dat moment goed voelt. Die groep kan nu inspiratie opdoen met de compacte gids van BETTER VISION, een beknopte handleiding voor het vinden van het perfecte brilmodel voor u - afhankelijk van de gelegenheid of voorkeur van uw modestijl. Hier vindt u onze suggesties om mode en brilmonturen te combineren en zo uw eigen trendy modemix te maken.

Eens, heel lang geleden, was een bril een vervelende noodzaak voor een handjevol pechvogels, die hun bril met grote weerzin droegen om in elk geval goed te kunnen zien - vandaag de dag heeft de bril de status bereikt van populairste modeaccessoire. De huidige hype rondom dit zichthulpmiddel, ooit het doelwit van menige grap en grol, gaat inmiddels zo ver dat mensen die er cool willen uitzien, een bril dragen met gewoon glas, alleen al voor de stijlvolle look. Zelfs in Hollywood is de bril inmiddels bijna een onmisbaar accessoire. De rode loper wordt er betreden door horden sterren en sterretjes met de allernieuwste brillen. Maar wat is de juiste manier om dit accessoire te gebruiken? Eigenlijk is het heel eenvoudig: alles kan, als je het maar leuk vindt. De vorm van de bril moet natuurlijk wel passen bij de vorm van het gezicht van degene die de bril draagt. Oftewel: de vorm van de bril moet een tegenstelling vormen met de vorm van het gezicht in plaats van deze te imiteren. Bij een rond gezicht past daarom een hoekige bril. Uw optometrist kan u deskundig advies geven omtrent de verschillende mogelijkheden.

En dus is de bril een accessoire waarvoor de vrije keuze van mode geldt. Toch zijn er wel enkele basisregels in overweging te nemen om te voorkomen dat u er niet té buitenissig uitziet:

Zakelijke stijl

Als u op zoek bent naar een bril die een positieve invloed heeft op uw carrière en goed past bij zowel elegante als conservatieve kleding, dan is een klassiek en niet-opvallend brilmontuur de beste keuze. In zo'n geval is een montuurloze bril een geschikte keuze. Deze passen bij elk type kleding, zowel bij mannen als bij vrouwen. Een klassiek metalen montuur is eveneens een geschikt alternatief. Hoewel ze er misschien iets harder uitzien, zijn hoekige brilmonturen, van hoorn of zwarte kunststof, helemaal in de mode. Ze bieden een fraai contrast met de combinatie kokerrok en blouse of een nauwsluitende jurk. In het algemeen kan worden gesteld dat bij een keuze voor een bril voor zakelijke doeleinden combinaties met felle kleuren of te opzichtige designelementen het beste kunnen worden vermeden.

Lekker makkelijk!

Wie in zijn of haar vrije tijd er graag sportief uitziet kan zich helemaal naar zijn of haar smaak kleden. Meerkleurige brillen maken het leven wel wat moeilijk, vooral als er passende kleding bij moet worden gezocht. Daar past eigenlijk alleen onopvallende kleding bij... Iedereen die graag telkens weer zijn of haar favoriete kleur draagt, kan er altijd een modieuze draai aan geven om wat variatie aan te brengen. De trend om een joggingbroek te dragen onder een blazer en hoge hakken kan worden uitgebreid door het geheel nog bonter te maken. Groen, paars, rood en blauw zijn de meest geliefde kleuren voor de toonaangevende kunststof monturen. Als u in uw vrije tijd er graag college-style bijloopt, dan zijn de klassieke pilotenbril of tijdloze bril met hoornen montuur de beste opties om er trendy uit te zien. Zelfs actrice Uma Thurman is tijdens het winkelen gezien met een bril met hoornen montuur.

Gedreven door creativiteit: de retrobril

Voor veel brildragers - of het nu studenten, (levens)kunstenaars of reclamefreaks zijn - is de bril niet alleen een accessoire en gezichtshulpmiddel, maar tevens een uitdrukking van hun levenshouding. Deze creatieve types herkent men aan hun retromontuur van donker kunststof. Tientallen jaren lang werden deze zogeheten "nerdbrillen" als ouderwets afgedaan, maar tegenwoordig zijn ze weer helemaal in onder fashionista's, beroemdheden en de creatieve klasse. Deze soort bril, die altijd simpelweg is aangeduid als "bril met hoornen montuur", gaan samen met elke stijl - ongeacht hoe excentriek, extravagant of sexy die stijl is. Later meer over de nerdbril.

Nog een gloeiendhete tip voor trendsetters is de ronde bril die jarenlang door Whoopi Goldberg beroemd is gemaakt. Beatles-fans werpen nu vast tegen dat John Lennon daar ook een aardige bijdrage aan heeft geleverd. En of ze nu van kunststof of metaal zijn, ze vormen ontegenzeglijk een hip en modieus accessoire. De ronde of hoekige creatieve bril is uitermate geschikt voor een seventies-stijl, compleet met broeken met wijde pijpen en met franje omzoomde vesten, en kan even goed worden gedragen in combinatie met jurken met bloemenopdruk, maxirokken en hotpants. Uiteraard kan deze ook worden gecombineerd met de eenvoudige, verfijnde en traditioneel zwarte kleding die in de creatieve branche gemeengoed is.

De rode loper: brillen die passen bij uw avondkleding

Welke keuzemogelijkheden hebt u als u niet zonder uw bril kunt, maar u hebt wel iets nodig wat helemaal past bij uw avondkleding? Veel sterren kiezen voor een montuurloze bril als ze de rode loper betreden, Faye Dunaway bijvoorbeeld. [Michelle Pfeiffer] is daarentegen zeker één keer gezien met een bril met hoornen montuur - een schitterend contrast met haar delicate verschijning. Het concept "tegenpolen trekken elkaar aan" is iets wat zeker niet mag worden vergeten als u de juiste bril bij uw avondkleding zoekt. Als uw kleding zelf bedoeld is om op te vallen, dan is het zeker aan te raden om een bescheiden type bril te dragen - tenzij u zich natuurlijk aan Sophia Loren wilt spiegelen. In dat geval geldt als motto: "Wees niet bescheiden. Als je 't hebt, pronk er dan ook mee". De actrice houdt van een grote, verfijnde bril. Vrouwen die liever een mantelpak dragen, zouden deze stijl moeten combineren met een bril met ronde glazen. Dat verzacht enigszins een streng uiterlijk. Daarentegen kan een mooie jurk perfect worden gecombineerd met een hoekige bril.

Het model dat bij alles past: de allrounder onder de brillen

Wie telkens moet wisselen tussen verschillende gelegenheden en stijlen maar wel steeds dezelfde bril wil dragen, zal erg tevreden zijn met een bril met half montuur, oftewel de zogeheten nylonbril. Dit model doet in geen ding onder aan andere stijlen omdat het bij iedereen past en kan worden gedragen in combinatie met elke look en bij iedere gelegenheid. Brillen met een half montuur zien er aan de ene kant misschien serieus uit, maar tegelijkertijd ook erg modieus.

De nerdbril: helemaal niet ouderwets

Terug naar de nerdbril waar we het zo-even al over hebben gehad. Voor veel beroemdheden is de nerdbril een onmisbaar accessoire en onmiskenbaar erg geliefd bij sterren als Scarlett Johansson, Britney Spears, Lindsay Lohan en Hugh Grant. De gemodelleerde kunststof monturen, zwart of bruin, zijn in feite heel erg standaard in de modewereld, maar tegelijkertijd vormen ze ook een statement op modegebied. Het zal u veel moeite kosten een gelegenheid of bepaalde kleding te bedenken waarbij dit accessoire totaal niet kan worden gedragen. Blijkbaar zijn sommige mensen zulke grote fans van grote brillen dat ze, zonder een gezichtsbeperking te hebben, een nerdbril dragen met gewoon glas, of misschien zelfs zonder glas.

Zulke brillen kunnen een handelsmerk worden. Een goed voorbeeld daarvan is de Griekse zangeres Nana Mouskouri. Ze is al jaren bekend om, en wordt geassocieerd met, haar zwarte, dominante bril, die ze altijd draagt in combinatie met romantische jurken en elegante avondkleding. Ze maakt bewust van een nood een deugd. In haar vroege jaren werd er nogal lacherig gedaan over haar zogenaamde ouderwetse brilmonturen. Maar vandaag de dag kan ze als trendsetter worden beschouwd, want het tamelijk streng uitziende zwarte model dat ze draagt kan ook heel goed worden ingedeeld in de categorie nerdbril. Maar vergeef ons dat we het de hele tijd maar hebben over één bril, want deze internationale ster heeft er natuurlijk meer dan één. Het gerucht gaat zelfs dat de zangeres meer dan 100 verschillende modellen van deze bril bezit.

Ons stylingadvies:

  • Contrasten zijn altijd goed. Dit betekent: een romantische zijden jurk staat fantastisch in combinatie met een bril met hoornen montuur, terwijl kleding die meer strengheid uitstraalt juist baat heeft bij verzachting door middel van een ronde, hippy-achtige bril.
  • Laat uw ware kleuren zien! Een paarse blouse kan absoluut wel samengaan met een felrode bril. Maar pas op als u pastelkleuren draagt. In dat geval kunt u alleen een metalen of kunststofmontuur in de kleur zwart, bruin of in een soortgelijke pastelkleur dragen.
  • Een bril met een opvallend design is tamelijk moeilijk combineerbaar met verschillende looks. U kunt dan het beste bij één kleur blijven als u uw bijpassende kleding erbij zoekt.
  • Vermijd "too much"! Een bril met uitbundige verfraaiingen, grote veren of extra grote schroeven trekken al genoeg aandacht naar zich toe. Dit soort bril kan het beste worden gecombineerd met eenvoudige kleding zodat het allemaal niet net een tikje te veel van het goede wordt.
  • Geschikt voor elke gelegenheid: een montuurloze bril, een metalen of een hoornen montuur past overal bij en past bij elke gelegenheid. Ons advies: kies voor dit model als u voor het eerst een bril koopt, zodat u de volgende keer meer kunt experimenteren.

Deel dit artikel