Lifestyle + Mode

Een bril weerspiegelt het karakter van de drager

Een bril is niet alleen een visueel hulpmiddel, het is ook een modieus accessoire

16 oktober 2021

Ze zijn niet enkel een visueel hulpmiddel, maar ook een stijlvol accessoire. Via brillen kunt u uw persoonlijkheid in de verf zetten en uw stijl benadrukken. Maar wat zegt een bril over iemand? Omdat dit voor zowel opticiens als klanten die op zoek zijn naar de perfecte bril belangrijk is, zijn we dieper op deze vraag ingegaan.

  • Een bril weerspiegelt het karakter van de drager

De vorm van het gezicht speelt een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste bril, maar er zijn ook andere factoren die meespelen. Een ervaren opticien zal snel zien welk type montuur het beste past bij de klant en de vorm van zijn of haar gezicht. Dat komt omdat opticiens twee basistypes onderscheiden: het eerste type houdt niet van een bril en wil daarom een bril die zo goed mogelijk bij zijn of haar gezicht past en daardoor nauwelijks opvalt. Het tweede type brildrager is gevoeliger voor mode en trends en ziet zijn of haar bril als een modieus accessoire. Wij vroegen ons af of er echt maar twee types zijn? Wij hebben dit nader onderzocht en zijn tot een paar verrassende conclusies gekomen. Eigenlijk zijn er drie verschillende groepen brildragers.

Modebewuste types

Het stijlicoon
Mode is leuk - je kunt er je stijl mee benadrukken. Mensen binnen deze doelgroep hebben vaak meer dan één bril. Voor dit type kan het nooit extravagant of trendy genoeg zijn. Altijd het nieuwste model en bij voorkeur gekleurde brillenglazen: alles is mogelijk zolang het u bevalt en past bij de stemming en/of de kleding. Creatieve, extroverte types zien hun bril als een versiering en een aanvulling op hun persoonlijke look. Het enige dat opticiens hoeven te doen, is hun meest originele model op tafel leggen. De stijlbewuste verpersoonlijking van de tijdgeest zal zelf een keuze maken. Per slot van rekening zijn zij de experts als het over mode gaat.

De merkliefhebberver
Dit type hecht waarde aan merken en hun ontwerpen en kiest ook zijn kleding daarop uit. De keuze van het montuur wordt bij dit type voornamelijk bepaald door het merk. Alleen monturen van de meest prominente ontwerpers ter wereld zullen op hun neus belanden. De brillen moeten natuurlijk passen bij de rest van hun stijl, hun outfit moet naadloos zijn. Liefhebbers van designbrillen vertrouwen ook op goede brillenglazen. Ze weten dat kwaliteit een prijs heeft, maar vinden dit gerechtvaardigd.

De meesterbedrieger
Brilmonturen als een mode-accessoire voor mensen die geen zichtcorrectie nodig hebben. Tegenwoordig worden er ook brillen zonder enige corrigerende functie verkocht in modewinkels. In dit geval is het alleen een een versiering voor het gezicht. Nerdbrillen, enorm grote jaren 70 brillen en John Lennon-brillen zijn allemaal statements door hippe modefanaten die geen zichtcorrectiel nodig hebben, maar het accessoire toch als onderdeel van hun look willen. Het vereist enige ervaring om de juiste glazen voor deze monturen te kiezen. Grote monturen zien er bijvoorbeeld alleen goed uit met dunne plastic brillenglazen. Hierdoor zitten ze bovendien ook veel prettiger. Opticiens zijn ook goede adviseurs als het gaat om het kiezen van de kleur van het glas.

Praktische types

Het oplossingsgerichte type
Dit type moest eerst wennen aan het dragen van een bril. Uit de oogtest is gebleken dat ze een bril nodig hebben. Die moet functioneel zijn en verder niets. Dit type wil slechts één ding: weer goed kunnen zien. Hij vraagt de opticien welk montuur en welke glazen het meest geschikt zijn voor zijn afwijking. Voor mensen die voor het eerst een bril gaan dragen, kan het nuttig zijn dat het montuur en de glazen zo licht mogelijk en eenvoudig mogelijk schoon te maken zijn. Daardoor kunnen zij makkelijker aan hun bril wennen.

Het gereserveerde type
Ik heb een bril nodig om beter te kunnen zien, maar dat hoeft niet iedereen te zien. Dat lijkt het motto van dit type brildrager. Het wil bij voorkeur een zo bril met zo min mogelijk randen, omdat die het minste opvalt. In het uiterste geval accepteren deze types uitsluitend een compleet randloze bril. Sterk refractieve brillenglazen kunnen worden gebruikt om de sterkte van de correctie te verbergen omdat dit type glas dunner is dan standaardglazen van dezelfde sterkte. Dus zelfs met een hoge correctiewaarde zullen uw glazen er vanaf de zijkant niet uitzien als jampotjes. Sommige van deze types blijven meestal jaren dezelfde bril dragen totdat hij uiteindelijk toch vervangen wordt door een exemplaar dat er opvallend hetzelfde uitziet als de vorige bril.

De connaisseur
"Alleen het beste voor mijn ogen" Dat staat centraal bij dit type wanneer ze naar de opticien gaa. Ze begrijpen hoe belangrijk een optimale correctie is voor de gezichtsscherpte. Hij kent termen zoals multifocale bril, bifocale glazen en ontspiegelde glazen. Bij het kiezen van het type glas worden ze in eerste instantie geleid door de kwaliteit en niet door de prijs. Ze vinden het belangrijk dat de nieuwe bril perfect voorziet in hun behoeften. De monturen moeten ook aan hun kwaliteitsnormen voldoen en tijdloos en functioneel zijn.

Actieve types

De verzamelaar
Dit type behandelt een bril als een kostbaar object waarmee het vol trots kan pronken. Het verzamelt ze met passie en zou het liefst elke dag van model veranderen. Deze spectaculaire jagers houden zich niet zo bezig met de vraag of hun bril past bij bij elke look en elke gelegenheid.

Ze richten zich veel meer op hun persoonlijke look dan op de laatste modetrends. Dit type gooit zijn of haar bril niet na één seizoen weg, ze zijn echt gecharmeerd van hun bril. Van monturen van hoorn tot metaal en multi-color, elke stijl is vertegenwoordigd. Omdat ze zeer waarschijnlijk al een basiscollectie van klassieke modellen hebben, voelen opticiens zich vrij de nieuwste modellen uit de verschillende collecties te laten zien. Dit type is ook geïnteresseerd in kleuren die passen bij de monturen of zelfs in gekromde brillenglazen, zoals ZEISS Sport.

Het allroundtype
Iets voor altijd: dit type is graag voorbereid op elke situatie. Hij heeft dus een bril waar hij altijd op kan vertrouwen. Wat de monturen betreft, betekent dit: aantrekkelijk maar niet flitsend, licht maar sterk en natuurlijk perfect zittend. Modeprullen zijn over het algemeen niet wenselijk. De brillenglazen moeten alles kunnen. Dit betekent dat de brildragers geïnteresseerd zijn in multifocale brillen en meekleurende glazen omdat ze dan niet van bril hoeven wisselen als ze in de verte of dichtbij kijken en als de zon al dan niet schijnt. Sportieve types voorzien hun bril bovendien van sterke veren. Conclusie? Het zichthulpmiddel past zich aan het actieve leven van dit type aan.

De dagelijkse held
Deze mensen stralen levendigheid en actie uit. Ze zijn altijd in beweging en besteden veel tijd aan het zoeken naar een bril. We denken dat de meerderheid van deze mensen een model nodig heeft om te lezen en één voor veraf. Maar twee brillen is niet genoeg. Deze wervelwinden hebben een bril nodig om te koken, om hun make-up aan te brengen, om tv te kijken en om in bed mee te lezen. Mensen zien ook graag scherp op kantoor en in hun auto. Ze laten of een speciale bril maken voor elke ruimte of ze dragen de twee brillen aan een ketting om hun nek, zodat ze ze niet kwijt kunnen raken. Voor hectische mensen zijn robuuste monturen en glazen een must, omdat hun brillen makkelijk onder een stapel kranten terechtkomen, van de tafel worden gestoten of van tijd tot tijd in de auto vallen.


Deel dit artikel