Lifestyle + Mode

Lachen met onze ogen

Of u nu wel of geen bril draagt, onze ogen zijn een erg belangrijke factor in onze communicatie. Wij geven u hier onze 3 belangrijkste tips voor brildragers om de ogen te laten lachen.

16 oktober 2020
  • Lachen met onze ogen

Lachen is gezond - want bij een goede lach gebruiken we wel 100 spieren in ons lichaam en gezicht. Oogcontact en lachende ogen maken onze communicatie met anderen ook aanzienlijk makkelijker. Maar hoe laten we onze ogen optimaal stralen? Hoe kunnen brillenglazen helpen om onze ogen onze glimlach te laten onderstrepen?

Onze blik is veelzeggend. Onze ogen geven onze gevoelens weer jegens de persoon met wie we in gesprek zijn, met name of we diegene wel of niet mogen. Dit gebeurt heel snel en wordt grotendeels onderbewust waargenomen. Met oogcontact wordt de brug geslagen tijdens een gesprek en het maakt het makkelijker voor ons om informatie over te brengen.

In veel alledaagse situaties, bijvoorbeeld op het werk of bij een eerste kennismaking, is het van groot belang om op ongekunstelde wijze sympathiek over te komen. We willen een plezierige sfeer creëren tijdens een gesprek. Onze ogen spelen daarbij een belangrijke rol. Als we ze op een ontspannen manier kunnen laten lachen, dan kunnen we elk ongemakkelijk gevoel overwinnen. Dit is echter allerminst eenvoudig, vooral in situaties met veel spanning. U kunt u daarin echter oefenen: zet uw spanningen en zorgen tenmiste voor even aan de kant en laat uw ogen lachen. Communicatietrainers adviseren zelfs dit voor een spiegel te oefenen.

Oprecht lachende ogen

Is elke glimlach echt gemeend? De Amerikaanse onderzoeker Paul Ekman heeft bestudeerd hoe mensen glimlachen. Hij heeft geobserveerd welke gelaatsspieren aan het werk zijn bij welke soort lach en stelde aan de hand daarvan vast dat er 19 verschillende manieren van lachen zijn. Echter, van de 19 lachende gelaatsuitdrukkingen is er maar één echt gemeend en niet het product van beleefdheid, gêne of zelfs angst. De grote ster van deze oprechte lach is de musculus orbicularis oculi. Deze spier zorgt ervoor dat we onze ogen samenknijpen en er ontstaan pretlijnen bij de hoeken van onze ogen. In zijn onderzoek heeft Ekman deze lach zelfs een aparte naam gegeven: de Duchenne-lach - naar de neuroloog Guillaume Duchenne, die als eerste in 1862 deze spier bestudeerde. Let er eens op!

Wat betekent dit voor dragers van een bril?

Mensen lezen instinctief onze ware gevoelens van ons gezicht af. Een sympathieke lach verraadt zich niet alleen door de stand van de mondhoeken; ook de ogen spelen een doorslaggevende rol. Tegelijkertijd kan degene met wie we in gesprek zijn van onze ogen aflezen of onze lach welgemeend is en of we ons op ons gemak voelen.

Voor wie een bril draagt vormt dit een bijzondere uitdaging omdat de bril oogcontact letterlijk in de weg staat.

Wij geven u hier onze 3 belangrijkste tips voor brildragers om lachende ogen te krijgen.

1. Brillenglazen met antireflectiecoating voor een onbelemmerd zicht

Onze brillenglazen spelen bij het lachen een doorslaggevende rol - en niet, anders dan u misschien denkt, met het montuur. De persoon met wie we in gesprek zijn moet onze ogen zo duidelijk mogelijk kunnen zien. Zo mogen de brillenglazen bijvoorbeeld geen storende spiegeling veroorzaken. Ons advies: een hoogpresterende antireflectiecoating is heel belangrijk om de persoon met wie we in gesprek zijn een zo natuurlijk mogelijke blik in onze ogen te gunnen.


2. Dunne en ranke brillenglazen voor een goed uiterlijk

Brillenglazen met een hoge sterkte hebben een grote invloed op hoe onze ogen eruitzien. Doorgaans geldt dat hoe slechter ons gezichtsvermogen is, des te dikker en zwaarder zijn de brillenglazen die we nodig hebben. Mensen die verziend zijn moeten positieve brillenglazen gebruiken. Deze zijn dik en buigen naar buiten toe. Hierdoor lijken de ogen groter. Bijziende personen maken echter gebruik van negatieve brillenglazen. Hun ogen zien er daarom kleiner uit. Beide effecten kunnen een nadelig effect hebben op de ogen van degene die de bril draagt. Dat kan zorgen dat de glimlach er minder natuurlijk uitziet dan zou kunnen. Ons advies: Brillenglazen van sterk refractieve, speciale kunststof materialen en een geoptimaliseerd design zitten comfortabel vanwege hun lichte gewicht en dunne vormgeving. Hierdoor worden ongewenste effecten vermeden en lijken uw ogen voor anderen niet onnatuurlijk groot of klein.


3. Een zonnebril is een communicatieve sta-in-de-weg:

Een zonnebril is een stoer en modieus accessoire en een comfortabele en effectieve manier om niet door fel zonlicht te worden verblind: Het is algemeen bekend dat een zonnebril een belangrijke manier is om onze ogen te beschermen tegen fel zonlicht. Maar ze zijn daarnaast ook een echte communicatieve sta-in-de-weg bij bijvoorbeeld een belangrijk gesprek. Degene met wie we in gesprek zijn kan geen oogcontact maken en de uitdrukking in uw ogen zien waardoor allerlei belangrijke communicatiesignalen wegvallen. Mogelijk vindt die ander dat hoogst onprettig. Ons advies: ga bij zo'n gesprek in de schaduw staan, til uw zonnebril elegant op uw voorhoofd of leg hem terug in de hoes.

Maar wat als u uw "gewone" bril niet bij u hebt? Wij hebben iets wat misschien helpt. Voor mensen die geen moment buiten hun bril kunnen maar ook niet met twee brillen op zak willen lopen, zijn meekleurende brillenglazen, zoals de nieuwe PhotoFusion X brillenglazen van ZEISS mogelijk een optie. Deze brillenglazen worden donkerder of lichter afhankelijk van de lichtgesteldheid, en ze doen dat nu nog sneller dan voorheen.

Lachen is een van de natuurlijkste reacties van ons lichaam. Niet alleen als zich iets amusants of grappigs voordoet, maar ook om uiting te geven aan opluchting als een probleem is opgelost of als een zeer effectief middel voor zelfverdediging als er een confict dreigt. Lachen is gewoon gezond!


Deel dit artikel