Lifestyle + Mode

Meekleurende brillenglazen: comfortabel en ontspannen zicht voor iedereen

BETER ZIEN vroeg aan Volker Gahr - de Senior Product Manager verantwoordelijk bij ZEISS voor ZEISS PhotoFusion - om de sleutelkenmerken van moderne fotochromische brillenglazen te beschrijven.

16 oktober 2018

Zoals elke brildrager weet, is het ideale scenario wanneer u niet eens merkt dat u een bril draagt omdat deze zich zo goed aan elke situatie aanpast. De noodzaak om voortdurend te wisselen tussen een gewone bril en een zonnebril kan veel irritaties opleveren. Gedurende enkele ongemakkelijke momenten is uw zicht niet optimaal omdat u van bril wisselt en deze die u niet nodig hebt in de doos terugstopt - een vermoeiend proces dat waardevolle tijd verspilt. Meekleurende brillenglazen kunnen een goede oplossing voor deze situatie bieden. Maar hoe kiest u een goed paar meekleurende of "fotochromische" brillenglazen? Om meer te weten te komen over dit onderwerp, sprak BETER ZIEN met Volker Gahr, de Senior Product Manager bij ZEISS verantwoordelijk voor ZEISS PhotoFusion.

BETER ZIEN: Meekleurende brillenglazen bestaan al lange tijd. De manier waarop ze overschakelen van helder naar donker lijkt bijna magisch, maar heel wat brildragers beschouwen ze nog altijd als ouderwets en onaantrekkelijk. En hoe vormen ze een verbetering ten opzichte van oudere modellen?

Volker Gahr: Voordat werd begonnen met de ontwikkeling van de ZEISS fotochromische brillenglazen bekend als PhotoFusion vroegen we brildragers om nauwkeurig te beschrijven hoe hun ideale meekleurende brillenglazen eruit zouden moeten zien en welke kwaliteiten en kenmerken ze zouden moeten hebben.

De meest genoemde eigenschap door brildragers was de mogelijkheid van de brillenglazen om snel te reageren op zonnelicht en om binnenshuis snel van donker naar helder over te schakelen. Op het moment dat ik naar buiten ga in de zon zouden de glazen donker moeten worden en zodra ik terug naar binnen ga, zouden ze zo snel mogelijk helder moeten worden. Het is moeilijk te beschrijven hoe onaangenaam het is om bijvoorbeeld een winkel binnen te stappen en plots in het donker terecht te komen!

Wat uw ander punt betreft - het idee dat meekleurende brillenglazen als ouderwets of niet modieus beschouwd worden - is grotendeels toe te schrijven aan de problemen die ervaren werden met oudere generaties meekleurende glazen. Wanneer deze verondersteld werden helder te worden, leek het alsof ze een eeuwigheid in een soort tussenfase bleven hangen. Dat deed de bruine variaties van deze oudere glazen er lichtgeel uitzien in hun heldere staat, wat beschouwd werd als cosmetisch onaantrekkelijk.

Daarom vinden brildragers het tegenwoordig zo belangrijk om meekleurende brillenglazen te hebben die binnenshuis volledig helder worden zodat ze er als een normale bril uitzien. Dat was het tweede belangrijke punt dat door brildragers aangehaald werd naast de mogelijkheid van de glazen om snel te reageren op veranderende lichtomstandigheden.

Men verwacht van moderne meekleurende brillenglazen ook dat ze dezelfde beschermingsniveaus tegen UV en schittering bieden als normale zonnebrillen.

Dit waren de belangrijkste kenmerken voor klanten die ons de basis gaven voor de ontwikkeling van PhotoFusion. Ze vertegenwoordigen ook de belangrijkste criteria waarnaar brildragers op zoek zijn en die ze als vergelijking gebruiken wanneer ze meekleurende brillenglazen kopen.

BETER ZIEN: Hoe zorg je dat brillenglazen sneller reageren op veranderende lichtomstandigheden?

Volker Gahr: Het geheim ligt in de speciale fotoactieve molecules ingebouwd in het glas die reageren op hoge hoeveelheid UV-licht. Wanneer zonlicht op het brillenglas valt, vergroot dit het oppervlaktegebied van deze molecules waardoor de brillenglazen verdonkeren. Hoe sterker het zonnelicht of UV-licht, hoe donkerder de glazen worden. Neem het UV-licht weg en de molecules krimpen terug tot hun originele grootte.

Fotoactieve molecules zijn speciale scheikundige verbindingen die we geoptimaliseerd hebben voor PhotoFusion-brillenglazen om ervoor te zorgen dat ze hun werk zo snel mogelijk doen.

BETER ZIEN: Wat UV-licht betreft, bieden ZEISS meekleurende brillenglazen hetzelfde hoge niveau van UV-bescherming als ZEISS zonnebrilglazen? Zou ik ze zelfs in zeer helder zonnelicht, bijvoorbeeld in de bergen, kunnen dragen?

Volker Gahr: Net zoals onze zonnebrilglazen, bieden PhotoFusion-glazen 100 % UV-bescherming1 wat betekent dat u erop kunt vertrouwen dat u de best mogelijke bescherming hebt. Het UV-filtereffect van PhotoFusion is volledig actief, zelfs als de glazen helder zijn. Zonlicht is bijzonder sterk in de bergen omdat UV-straling intenser wordt naarmate u hoger gaat. Door PhotoFusion te kiezen, kunt u er zeker van zijn dat u geen onnodige risico's neemt. Maar UV-bescherming is niet de enige sleutel tot een ontspannen zicht: u hebt ook bescherming tegen schittering nodig om tegen het verblindende zonlicht te kunnen. Daarom kunnen mensen die extreme activiteiten op een hoge hoogte ondernemen, voordeel halen uit brillenglazen die ontworpen zijn voor deze speciale toepassingen. Deze zouden bescherming aan de zijkant, een donkerdere tint en reflecterende lagen kunnen omvatten als u kijkt naar activiteiten zoals het beklimmen van gletsjers of lange wandelingen door sneeuw. Sneeuw weerspiegelt licht als een spiegel wat de intensiteit van de zon nog meer verhoogt.

Volker Gahr

Net zoals onze zonnebrilglazen, bieden PhotoFusion-glazen 100 % UV-bescherming1 wat betekent dat u erop kunt vertrouwen dat u de best mogelijke bescherming hebt. Het UV-filtereffect van PhotoFusion is volledig actief, zelfs als de glazen helder zijn.

Volker Gahr

Senior Product Manager bij ZEISS

BETER ZIEN: Wie kan volgens u voordeel halen uit meekleurende glazen?

Volker Gahr:  Meekleurende glazen bieden een comfortabel en ontspannen zicht. Of u nou binnen of buiten bent, ze zorgen ervoor dat u een goed zicht hebt. Dus ik zou zeggen dat meekleurende brillenglazen een perfecte oplossing zijn voor iedereen die heel wat tijd spendeert aan in en uit gebouwen gaan en die het wisselen tussen twee brillen een heel gedoe vindt. En ze zijn natuurlijk een bijzonder goede keuze voor mensen die gevoelig zijn voor licht omdat het voortdurend samenknijpen van uw ogen zeer vermoeiend kan zijn en in de meest extreme gevallen zelfs tot hoofdpijn kan leiden.

BETER ZIEN: En tot rimpels...

Volker Gahr:  Misschien. Maar onze focus bij ZEISS is natuurlijk om een optimaal, ontspannen zicht te verkrijgen. Als dit ook resulteert in minder rimpels, dan is dat duidelijk een extra bonus.

BETER ZIEN: Hoe lang kunnen de moleculen in PhotoFusion hun werk doen?

Volker Gahr: Ze worden nooit moe! Hun vermogen vermindert niet merkbaar tijdens de levensduur van een bril. Dit gezegd zijnde, is een meekleurend brillenglas een "optisch apparaat" in dezelfde categorie als verrekijkers, microscopen en cameralenzen en het vereist dus een zekere mate van zorg en bescherming. Het valt niet te betwijfelen dat een goede oppervlakteafwerking bestaande uit eenharde glascoating met ontspiegelende eigenschappen de levensduur van een glas zal verlengen en extra comfort zal bieden.

Is een meekleurend brillenglas een "optisch apparaat" in dezelfde categorie als verrekijkers, microscopen en cameralenzen en het vereist dus een zekere mate van zorg en bescherming.

Volker Gahr

Senior Product Manager bij ZEISS

BETER ZIEN: Er is heel wat discussie over het dragen van meekleurende brillenglazen tijdens het rijden. Zijn PhotoFusion-brillenglazen geschikt voor bestuurders?

Volker Gahr:  U kunt zeker rijden terwijl u PhotoFusion-brillenglazen draagt omdat ze ontworpen zijn als algemene oplossing om het hoofd te bieden aan uw dagelijkse visuele behoeften. Maar zoals ik al eerder vermeldde, PhotoFusion-brillenglazen reageren op UV-licht, wat betekent dat ze in de auto minder donker worden dan in de open lucht omdat de voorruit een gedeelte van het UV-licht absorbeert. Dat betekent dat u iets minder bescherming tegen schittering hebt, dus voor een lange, zonnige rit zou het comfortabeler kunnen zijn om een zonnebril te dragen. Uw opticien kan u vertellen of het aan te raden is om een extra bril voor dit soort situaties aan te schaffen.

BETER ZIEN: Kunt u PhotoFusion combineren met alle voorschriften en ZEISS glascoatings?

Volker Gahr:  Het is voor ons zeer belangrijk dat onze klanten zoveel mogelijk flexibiliteit hebben wanneer ze ZEISS producten willen combineren. Dus PhotoFusion kan in principe gecombineerd worden met alles: met al onze glastypes, al onze verschillende types coating, alle glassterktes en alle montuurtypes. Dat betekent dat absoluut iedereen het extra comfort van PhotoFusion-brillenglazen kan ervaren en er voordeel uit kan halen.

BETER ZIEN: Betekent PhotoFusion het einde van het ontwikkelingsproces of kunnen meekleurende glazen nog verder verbeterd worden?

Volker Gahr:  ZEISS heeft al meer dan 100 jaar innovatie inzake de ontwikkeling van brillenglazen. Met PhotoFusion hebben we een belangrijk expertiseniveau bereikt op het vlak van fotochromische brillenglazen en dat is iets waarop we in de toekomst natuurlijk verder willen bouwen. Het is een beetje zoals sport, we moeten ernaar streven om constant onze prestaties te verbeteren. We zijn momenteel toonaangevend en we willen dit graag zo houden!


Deel dit artikel

  • 1

    UV-straling is onderverdeeld in drie banden, hoewel alleen UVA en UVB het oppervlak van de aarde werkelijk bereiken. Korte golflengte, hoge energie UVC straling (100 - 280 nm) wordt vrijwel volledig in de atmosfeer van de aarde geabsorbeerd. De term zonne-UV-straling wordt enkel gebruikt om te verwijzen naar de UVA en UVB componenten die ons bereiken op de aarde. UVA en UVB-straling worden in verschillende mate geabsorbeerd door het oog tenzij ze geblokkeerd wordt door brillenglazen.