Werkleven

Computerbril: Bescherm uw ogen terwijl u aan het werk bent

Omgaan met het Computer Vision Syndroom (Computer Vision Syndrome - CVS)

16 oktober 2017

Het grootste deel van de gemiddelde werkdag speelt zich af achter de computer. Tijdens de COVID-19-pandemie is onze schermtijd nog verder toegenomen door videobellen, online vergaderingen en webinars. Dit eist veel van onze spieren, ogen en kan uiteindelijk zelfs onze productiviteit beïnvloeden. BETER ZIEN geeft tips en informatie over brillen voor computers en preventieve maatregelen tegen het Computer Vision Syndroom (CVS).

 • Computerbril: Bescherm uw ogen terwijl u aan het werk bent

Computerzichtsyndroom of digitale oogstress

De term Computer Vision Syndroom (CSV) wordt gebruikt om problemen te beschrijven die veroorzaakt worden door langdurig gebruik van computers, tablets, e-readers en smartphones. Het wordt ook wel digitale oogstress genoemd (Digital Eye Strain - DES) omdat de symptomen niet alleen door computers veroorzaakt worden.

Bij gebruik van elk type digitaal apparaat, wordt er veel van uw ogen gevraagd, op een unieke manier die anders is dan bij andere visuele activiteiten. U moet zich ofwel langdurig op een scherm richten, of uw blik regelmatig verplaatsen tussen een apparaat (zoals uw telefoon of tablet) en de omgeving om u heen. Dit kan vermoeiend zijn voor de ogen, wat het moeilijker maakt om te accommoderen (uw focus wijzigen tussen verschillende afstanden). Om deze reden ervaren mensen die vaak digitale apparaten gebruiken regelmatig zicht- en houdingsgerelateerde problemen.

Volgens de American Optometric Association zijn de meest voorkomende symptomen van DES vermoeide ogen, hoofdpijn, wazig zien en droge of brandende ogen. Daarnaast is er ook vaak sprake van nek- en schouderpijn.1 Als u 40 jaar of ouder bent, kunnen problemen bij het accommoderen natuurlijk ook een gevolg zijn van het geleidelijke verlies van de capaciteit om te focussen op nabije objecten, een natuurlijk gevolg van het ouder worden (presbyopie). Veel schermtijd kan het ongemak nog verder vergroten.

Zorg voor de beste werkstationopstelling

Nu meer en meer mensen vanuit huis werken, is het erg belangrijk geworden om thuis een goede, toegewijde werkplek te hebben. Een ergonomische zithouding achter het scherm en de juiste bril op sterkte kan uw comfort en zicht achter de computer sterk vergroten.

Zorg voor de beste werkstationopstelling

Bureaustoel en bureau

Een nieuwe stoel of zelfs alleen maar een aanpassing van de stoelinstellingen kan vaak genoeg zijn om het werk minder zwaar te maken. Zorg ervoor dat de natuurlijke curve van uw onderrug ondersteund wordt door uw stoel, zodat u uw bovenrug comfortabel recht kunt houden.

Een goede "vuistregel" is dat u uw vuist tussen uw bovenbeen en de onderkant van uw bureau zou moeten kunnen plaatsen. Als er geen ruimte tussen uw benen en het bureau is, staat uw bureau te laag en zou u ofwel uw stoel moeten aanpassen of het bureau iets hoger moeten maken door het bijvoorbeeld deze op blokken of boeken te zetten. Als er teveel ruimte is tussen het bureau en uw benen, dient u de stoel aan te passen zodat deze iets hoger staat.

Zorg ervoor dat uw voeten plat op de grond staan en dat uw benen een hoek van 90  graden maken ten opzichte van uw lichaam. Als u niet al te lang bent, gebruik dan een voetsteun om te testen of dit uw zitpositie verbetert.

Scherm en toetsenbord

Zorg ervoor dat uw scherm de hoogst mogelijke verversingsfrequentie en beeldstabiliteit heeft. Stel uw beeldscherm zo af dat het beeld scherp is en voldoende contrasteert. Pas ook de lettertypegrootte zo aan dat u de tekst makkelijk en comfortabel kunt lezen.

De bovenkant van het scherm zou iets onder het horizontale oogniveau moeten vallen en moet ongeveer 50 cm verwijderd zijn van uw ogen. Houd ongeveer een armlengte afstand.

Met laptops kan het iets moeilijker zijn om de juist afstand en hoogte te bepalen. Externe elementen toevoegen zoals een muis, toetsenbord en monitor kan het comfort verhogen. Er zijn ook verschillende ergonomische laptopstandaarden die aangepast kunnen worden voor een comfortabele lees- en typhoogte. Veel van deze standaarden kunnen ook ingeklapt worden, zodat je ze overal mee naartoe kunt nemen.

Bij het  positioneren van uw toetsenbord zou u ervoor moeten zorgen dat uw onderarmen en ellebogen op de armsteunen van uw stoel kunnen leunen, zonder dat u uw schouders hoeft op te trekken. Hetzelfde geldt voor een trackpad of muis.

Bril op sterkte

Als u voortdurend DES-symptomen ervaart, is het belangrijk om een oogtest te ondergaan en eventueel uw huidige sterkte aan te passen. Het is mogelijk dat u gewoon een  kleine correctie nodig heeft, waarbij de juiste brillenglazen dit corrigeren en uw oogstress verminderen.

U merkt misschien dat een nieuwe bril de manier waarop u werkt kan verbeteren, gezien onderzoek aantoont dat ongecorrigeerde refractiefouten zelfs een invloed hebben op economische productiviteit.2

Bril voor computers

Wanneer uw normale bril op sterkte of leesbril de oogstress niet verhelpen, kan het misschien tijd zijn om een computerbril te overwegen.
Een computerbril kan het antwoord zijn als u extra visueel comfort nodig heeft

Een computerbril kan het antwoord zijn als u extra visueel comfort nodig heeft

Waarom zou ik een speciale computerbril nemen?

Unifocale of progressieve glazen zijn over het algemeen genomen niet geoptimaliseerd voor kantoorwerk. Een leesbril maakt optimaal zicht mogelijk op een afstand die te klein is voor computerwerk. Bij progressieve glazen moet u door het onderste deel van het brillenglas heen kijken, waardoor u uw hoofd op onnatuurlijke wijze omhoog moet kantelen om het scherm te zien. Als u dit soort brillenglazen draagt voor kantoorwerk, zit u waarschijnlijk in een onnatuurlijke houding, wat kan leiden tot hoofdpijn en spierspanning.

Uw ogen hebben ondersteuning nodig in het tussengebied van het brillenglas wanneer u regelmatig aan een bureau werkt. Dit verwijst bij benadering naar de afstand tot het scherm. Het is iets verder weg dan nabijzicht (een boek of uw telefoon) en dichterbij dan afstandszicht (wanneer u naar iets in de verte kijkt of aan het rijden bent). Wanneer we onze ogen langdurig scherpstellen op deze afstand, convergeren onze ogen, en dit kan vermoeiend zijn voor onze oogspieren.

Computerbrillen zijn geoptimaliseerd voor het tussengelegen gebied van het brillenglas. Daarnaast kunnen deze brillen verdere refractiefouten die u heeft verhelpen, zoals presbyopie of astigmatisme, met een passende sterkte.

Waar moet ik op letten wanneer ik een computerbril koop?

 • Zoals u hier zult zien, zijn er verschillende soorten computerbrillen. Het is belangrijk om met uw oogzorgprofessional te bespreken waarvoor u uw bril precies gaat gebruiken, zodat uw sterkte precies afgestemd kan worden op uw behoeften.

 • Hoe preciezer deze processen zijn, hoe sneller u aan uw nieuwe bril zult kunnen wennen. Zorg ervoor dat u een betrouwbare oogzorgprofessional bezoekt die glazen voorschrijft van een vertrouwde leverancier.

 • Antireflectiecoatings (AR-coatings) worden toegepast op de glazen om irriterende reflecties te elimineren aan de voor- en achterkant van de glazen. Visuele uitdagingen zoals schitteringen of reflecties kunnen het visuele comfort van de drager verminderen en kunnen bijdragen aan DES-symptomen. Bespreek uw mogelijkheden voor anti-reflectiebrillen voor computers met uw oogzorgprofessional.

 • Sommige brillen met blauwlichtfilter hebben een zichtbare blauw/paarse reflectie. Dit wordt met name duidelijk tijdens videogesprekken en het is vaak het geval met blauwlichtcoatings die aangebracht zijn op het brillenglasoppervlak. Als stijl hoog op uw lijstje staat, kies dan eerder voor brillenglazen met blauwlichttechnologie die in het material geïntegreerd is, zoals bij de   ZEISS BlueGuard Lenses. De blauwlichtbescherming is geïncorporeerd in het brillenglas zelf, zodat zichtbare reflecties beperkt worden.

Verschillende sorten kantoorbrillenglazen

Er zijn ook verschillende brillenglazen voor computerbrillen om uit te kiezen, afhankelijk van de visuele vereisten van uw werk.

Over het algemeen genomen zijn er drie verschillende soorten kantooropstellingen:

 1. Een werkplek binnen met een computer en wat contact met andere medewerkers.
 2. Een werkplek binnen waar de persoon veel afgedrukt materiaal leest en schetsen bekijkt (bijvoorbeeld een architect).
 3. Een kantooropstelling binnen met veel contact met andere personeelsleden en klanten en ook wat computerwerk.
 4. Afhankelijk van uw persoonlijke behoeften, zal uw oogzorgprofessional uw sterkte personaliseren met een van de volgende soorten glazen:

Afhankelijk van uw persoonlijke behoeften, zal uw oogzorgprofessional uw sterkte personaliseren met een van de volgende soorten glazen:

Near
Met dit design heeft u natuurlijk zicht van een nabije leesafstand tot wel twee meter. Het is ideaal voor intens computerwerk en lezen. Het is ideaal voor intens computerwerk en lezen.

Room
Comfortabele zichtbereiken in close-up-leesafstand tot een normale ruimte-afstand van ongeveer vier meter. Het is ideaal als u achter een computer werkt en met klanten interacteert, gezien u uw bril niet hoeft af te doen wanneer u opstaat van uw bureau en rondloopt.

Book
Deze bril heeft een maximale afstand van één meter, maar vergeleken met een leesbril zal het u een significant groter zichtsveld geven voor een comfortabele leeservaring.

Individual
Deze computerbril is volledig afgestemd op uw persoonlijke wensen. De kijkafstand wordt tot op de centimeter nauwkeurig aangepast en de gegevens van het montuur, de gezichtsvorm en de werkafstand worden in het ontwerp verwerkt.

Blauw lichtfilter bril

Bijna alle moderne apparaten geven blauw licht af en dit kan de symptomen van digitale oogstress vergroten.
Bijna alle moderne apparaten geven blauw licht af en dit kan de symptomen van digitale oogstress vergroten.

Wat is blauw licht?

Zichtbaar licht is een gedeelte van het elektromagnetische spectrum dat zichtbaar is voor het menselijk oog. Een portie van dit zichtbare licht valt in de blauwe/violet kleurenband en wordt beschreven als hoogenergetisch zichtbaar licht (HEV-licht - High Energy Visible Light). De zon is de felste bron van blauw licht. Een deel van het blauwlichtspectrum is goed voor ons gedurende de dag, gezien het aandacht, stemming en reactietijd verbetert.

Moderne digitale apparaten zoals smartphones, televisies, computermonitors, e-readers en tablets geven blauw licht af. Zelfs energiebesparende LED-lampen geven blauw licht af.

Waarom kan het onze ogen moe en oncomfortabel laten voelen?

's Nachts kan te veel blauw licht het slaap-waakritme van het lichaam verstoren, wat tot slapeloosheid en vermoeidheid kan leiden.

Het menselijk oog kan geen blauw licht blokkeren. Al het zichtbare blauwe licht gaat door de lens en het hoornvlies heen, waarna het het netvlies bereikt. Als u lang op digitale apparaten werkt, ervaart u mogelijk oogstress en wazig zicht. Te veel blootstelling aan blauw licht 's nachts kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen en slapeloosheid vergroten.

Zou ik een bril moeten kopen die blauw licht tegenhoudt?

Het is ook belangrijk om te weten dat niet alle computerbrillen brillen zijn die blauw licht tegenhouden. Brillen voor computers zijn simpelweg ontworpen om zichtcomfort in de tussengelegen zone te verbeteren en heeft niet per se eigenschappen die tegen blauw licht beschermen.

U kunt uw computerbril en andere bril op maat maken met  een gespecialiseerde coating voor blauw licht. Zulke coatings worden toegepast op glazen en omvatten een blauwlichtfilter dat blauw licht tegenhoudt. Het zal uw visuele comfort vergroten, zonder dat u de voordelige effecten misloopt.

Kan ik een blauwlichtbril dragen, zelfs als ik doorgaans geen bril draag?

Als u geen bril op sterkte nodig heeft, kunt u alsnog blauwlichtbrillen dragen? Uw oogzorgprofessional zal in staat zijn om u te adviseren over uw opties.

Ontspanningstips voor de ogen en rug

 • Neem pauzes
  Sta zo vaak als u de kans heeft op en loop even rond. Pak een glas water of maak een kop koffie of thee, gewoon zodat u uw ogen wat rust kunt geven en ervoor kunt zorgen dat uw lichaam niet te lang in dezelfde positie blijft.
 • Geef uw ogen rust
  De 20-20-20-regel is hier van toepassing. Kijk elke 20 minuten 20 meter in de verte, voor tenminste 20 seconden. Hierdoor zal oogstress door continu in de tussenafstand te focussen, verminderen.
 • Knipper vaak
  We vergeten vaak met onze ogen te knipperen wanneer we op digitale apparaten werken. Knipper stevig wanneer u er aan denkt en probeer ook bewust te knipperen wanneer u pauze neemt. Hierdoor worden uw ogen bevochtigd en verbeteren symptomen van droge ogen.
 • Wees zorgvuldig wanneer u uw werkplek instelt
  Volg  de richtlijnen bij het instellen van uw werkplek.
 • Beweeg en stretch
  Probeer minstens drie keer per week te bewegen of wandelen en strek uw vermoeide, stijve spieren gedurende de hele dag. Voeg een stretch-sessie van 10 minuten toe aan uw routine na een lange dag werk.

Spreek met een oogzorgprofessional als u toegenomen oogstress, droogheid en wazig zicht van apparaten die blauw licht afgeven waarneemt.


Deel dit artikel

 • 1

  American Optometric Association. Computer vision syndrome. 2017. https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome?sso=y (geraadpleegd op 21 september 2020).

 • 2

  Smith, T S T et al. “Potential lost productivity resulting from the global burden of uncorrected refractive error.” Bulletin of the World Health Organization vol. 87,6 (2009): 431-7. doi:10.2471/blt.08.055673