Zicht inzichtelijk gemaakt

Een blauw oog

Wat het veroorzaakt en hoe u het kunt behandelen

25 augustus 2021

Het oplopen van een blauw oog is niet moeilijk tijdens het sporten, spelen met uw hond of wanneer u simpelweg tegen iets aanloopt. Het is niet altijd ernstig, maar het kan gênant zijn om met een lelijk blauw oog rond te lopen. BETER ZIEN legt uit wat u kunt doen wanneer u een blauw oog heeft en wanneer u op zoek moet naar medische hulp.

 • Een blauw oog - Wat het veroorzaakt en hoe u het kunt behandelen

Wat is een blauw oog en wat veroorzaakt het?

Een blauw oog ofwel periorbitaal hematoom is een kneuzing rond het oog die doorgaans binnen de oogkas valt.

Een stomp trauma rond of dichtbij het oog kan ervoor zorgen dat haarvaatjes barsten en dit zorgt voor bloed onder de huid1. Door het vetweefsel en de weinige spieren rond de ogen zal het bloed zich daar doorgaans verzamelen en zal de huid er donkerrood, paars of zwart en gekneusd uitzien. De vorming van kneuzingen en zwelling van het zachte weefsel wordt verergerd naarmate deze dichterbij het bot komt en het feit dat de huid rond de ogen vrij dun is.

Wat is een blauw oog en wat veroorzaakt het?

Stomptrauma (dit is anders dan penetrerend letsel) wordt vaak veroorzaakt wat voor klap dan ook op het oog. Andere soorten van blauwe ogen omvatten:

 • Sinusinfecties, een allergie of allergische reactie (van een bijensteek bij de neus of het ooglid bijvoorbeeld).
 • Gezichtschirurgie zoals een neusoperatie.
 • Cosmetische behandelingen zoals anti-rimpelinjecties.
 • Tandproblemen zoals abcessen of tandinfecties.
 • Schedelbasisfracturen kunnen twee blauwe ogen opleveren (dit staat ook wel bekend als 'wasbeerogen' of 'pandabeerogen'), waar het bloed van de breuk zich ophoopt rond het zachte oogweefsel. Schakel altijd medische hulp in als u vermoed dat u of een ander een hoofd- of schedelletsel heeft.
Blunt trauma can cause blood vessels in the eye to burst, and the white part of the eye (conjunctiva/sclera) will look red and bloodshot.

Blunt trauma can cause blood vessels in the eye to burst, and the white part of the eye (conjunctiva/sclera) will look red and bloodshot.

Hoe lang duurt het voor een blauw oog weg is?

Afhankelijk van hoe ernstig het letsel is en van uw leeftijd kan een blauw oog binnen ongeveer twee weken verdwijnen. Binnen een dag of twee nadat u het letsel heeft opgelopen, zullen de zwelling en verkleuring waarschijnlijk op hun ergste zijn. Dit komt omdat de hemoglobine in het bloed, dat zich rond het oog heeft verzameld, begint af te breken. Hierna zal de zwelling geleidelijk afnemen en zal de kneuzing vervagen van donkerrood naar zwart naar geelgroen, voordat deze volledig verdwijnt.

Het is belangrijk om medisch advies in te winnen als de verkleuring en zwelling lang aanhouden of als deze na twee weken nog niet wegtrekken.

Blauwe ogen gaan vaak vergezeld met kapotte bloedvaten in het witte deel van de ogen (subconjunctivale bloeding). Het oog zal er rood en bloeddoorlopen uitzien, maar – hoewel het er pijnlijk en ernstig uit kan zien – voelt u mogelijk niet meer dan een iets jeukerig gevoel aan het oogoppervlak.

Samen met uw kneuzing zal de rode vlek in de loop der tijd verdwijnen. Daarom is het niet per se nodig om een specialist te zien, zolang het niet vergezeld gaat met afscheiding of als het niet gelijktijdig optreedt.

Na een klap of stomp op het oog kunt u het beste het hele gebied verzachten door een koud compres aan te brengen.

Na een klap of stomp op het oog kunt u het beste het hele gebied verzachten door een koud compres aan te brengen.

EHBO-maatregelen om een blauw oog te behandelen

Na een klap of stomp op het oog kunt u het beste het hele gebied verzachten door een koud compres aan te brengen. Doe dit zo snel mogelijk na de verwonding, idealiter binnen 48 uur.

Als u een ijskompres of een gelkompres heeft, wikkel dit dan in een doek en houd het voorzichtig tegen het aangedane gebied. Direct-koudkompressen zoals die vaak in EHBO-sets zitten, kunnen geactiveerd worden door in het kompres te knijpen of het te buigen.

U kunt ook een handvol ijsblokjes of bevroren groente in een zak of doek doen als u geen ijskompres bij de hand heeft. Wat u ook gebruikt, zorg ervoor dat het in een schone doek zit zodat het niet in direct contact met de blote huid komt. Dit kan voor verwondingen en littekens zorgen. Rauw vlees kan bacteriën bij zich dragen, dus bewaar de steak maar voor de barbecue.

Houd het kompres niet langer dan 20 minuten per keer tegen het aangedane gebied. U kunt dit een aantal dagen achter elkaar doen om de pijn te verzachten en zwelling te beperken.

Een blauw oog gaat vaak gepaard met lichte hoofdpijn of gevoeligheid en oogpijn. U kunt pijnstillers nemen zoals paracetamol of ibuprofen, maar vermijd aspirine; dit verdunt het bloed en maakt de kneuzing erger.

Wanneer u medische hulp dient in te schakelen

Ook al noemen we het doorgaans een 'blauw oog', in feite is het oog zelf niet altijd beschadigd of noodzakelijkerwijs aangedaan door het trauma. Als u verwacht dat het oog wel aangedaan is, schakel dan medische hulp in.

Het is waarschijnlijk dat uw blauwe oog geen reden tot zorgen is, maar er zijn omstandigheden waarin u toch uw huisarts of de eerste hulppost moet bezoeken. Dit zijn de tekenen van sirrieus oogletsel volgens de American Academy of Ophthalmology2:

 • Voortdurende pijn in de oogbol.
 • Als u wazig zicht ervaart of problemen heeft om met het verwonde oog te kijken, vergeleken met het onaangetaste oog.
 • Een gescheurd ooglid of een ooglid met snijwond dat gehecht moet worden.
 • Ogen die niet samen kunnen bewegen of goed samen kunnen werken zoals gebruikelijk.
 • Een ongebruikelijke pupilgrootte of vorm vergeleken met het andere oog.
 • Wanneer één of beide ogen uit de oogkassen lijken te puilen.
 • Bloed of ophoping van vloeistof in het heldere deel van het oog voor de pupil (hyfeem). Dit is een serieuze aandoening en als deze niet behandeld wordt kan dit leiden tot een verhoogde oogdruk en mogelijk zichtverlies door  glaucoom.
 • Een deeltje of object in het oog dat schuurt en irritatie veroorzaakt en niet verwijderd kan worden.

Van een blauw oog afkomen

Er is geen speciale behandeling voor een blauw oog. De enige optie is om te wachten en uw lichaam het weefsel zelf te laten helen.

In eerste instantie kunt u het beste ijs op het aangedane gebied doen. Als het na twee dagen nog steeds pijnlijk is, probeer dan een warm kompres, maar maak het niet te heet – uw huid zou niet moeten verbranden. De warmte kan de metabole afbreking ondersteunen en het helingsproces versnellen.

Zorg dat u voldoende rust, drink meer dan genoeg en zorg ervoor dat u het gebied niet nog erger verwondt.

Een blauw oog verbergen

Blauwe ogen kunnen een hoop aandacht opeisen en het kan gênant zijn om in het openbaar gezien te worden met uw blauwe oog! De makkelijkste manier om uw blauwe oog te verbergen is met een grote zonnebril.

Het is het beste om geen concealer en make-up voor blauwe ogen te gebruiken tot de zwelling afneemt. Zorg ervoor dat er geen open wonden op de huid aanwezig zijn voordat u concealer aanbrengt.

Oogletsel kan worden voorkomen door het dragen van een beschermende bril of een speciaal ontworpen sportbril.

Oogletsel kan worden voorkomen door het dragen van een beschermende bril of een speciaal ontworpen sportbril.

Oogletsel voorkomen

Blauwe ogen en oogletsel kunnen in sommige gevallen voorkomen worden. Uw normale bril zou sowieso van een barstbestendig materiaal gemaakt moeten zijn en als u twijfelt over de kwaliteit, neem dan contact op met uw opticien.

U zou veiligheidsbrillen in de volgende gevallen moeten dragen:

 • Als u werk heeft met een groot risico op oogletsel, zoals in de bouw.
 • Als u thuis aan doe-het-zelf-projecten werkt waarbij u elektrisch gereedschap of snel bewegende objecten gebruikt.
 • Als u deelneemt aan sporten, zoals squash, is het altijd verstandig om een sportbril te dragen.
 • Wanneer u deelneemt aan welke activiteit dan ook waarbij er een risico op oogletsel is, kies er dan altijd voor om een beschermende bril of een helm met vizier te dragen.
Het verschijnen van wallen onder de ogen kan erger worden door een gebrek aan slaap, door uw dieet en levensstijlkeuzes.

Het verschijnen van wallen onder de ogen kan erger worden door een gebrek aan slaap, door uw dieet en levensstijlkeuzes.

Wat veroorzaakt donkere kringen onder de ogen?

Anders dan blauwe ogen die veroorzaakt worden door letsel, zijn wallen onder de ogen of gezwollen ogen met name een cosmetische zorg. Zoals eerder gezegd is de huid rond en onder de ogen behoorlijk dun en verkleuring zal er duidelijker te zien zijn.

Er zijn een aantal mogelijk redenen waarom u donkere kringen onder uw ogen heeft. De tint en de textuur van uw huid en genen spelen allemaal een rol.

De intensiteit en de kleur van de zwelling kunnen toenemen door de volgende redenen:

 • Slaaptekort.
 • Wanneer u een sinusinfectie heeft of last heeft van  allergieën.
 • Door ouder wordende huid.
 • Verhoogde stress.
 • Wanneer u te weinig drinkt.
 • Als u veel zout of verwerkt voedsel eet is er vaak meer vochtretentie wat kan leiden tot verergerde zwelling rond de ogen.
 • Roken.
 • Overmatig gebruik van alcohol.
Gezonde levensstijlkeuzes maken – het kan een blauw oog sneller doen verdwijnen.

Gezonde levensstijlkeuzes maken – het kan een blauw oog sneller doen verdwijnen.

Van donkere wallen onder de ogen afkomen

Cosmetische behandelingen kunnen een permanente of semipermanente oplossing bieden voor wallen onder de ogen. Voorbeelden van dit soort behandelingen zijn fillers, blepharoplastie (cosmetische ooglidchirurgie waarbij o.a. een deel van de overtollige huid en het overtollige vet worden weggesneden en/of corresponderende spieren en pezen versterkt worden), laserbehandeling of chemische peeling. Neem voor meer informatie contact op met een betrouwbare cosmetische specialist.

U kunt ook een van de volgende huismiddeltjes en levensstijlverbeteringen proberen:

 • Dagelijks verzachtende crème of oogcrème gebruiken, met name vochtinbrengende producten die vitamine E bevatten.
 • Uzelf minder blootstellen aan de zon en ervoor zorgen dat uw ogen en het gebied om uw ogen beschermd zijn tegen schadelijke UV-stralen, door zonnebrandcrème te gebruiken of een  zonnebril die bescherming tot 400 nm biedt.
 • Drink meer dan genoeg en volg een gezond dieet met veel verse groente en fruit.
 • Slaap elke nacht minimaal 7 uur.
 • Ophoging – slaap meer rechtop in bed door een extra kussen toe te voegen 's nachts.
 • De ogen masseren voor verbeterde circulatie.
 • Leg, één of twee keer per week, minstens 10 minuten, theezakjes of komkommersneetjes op de ogen.
 • Verwen uzelf met een verkoelend gelmasker om zwelling te voorkomen.

Wanneer u een dokter moet spreken over donkere kringen onder de ogen

Donkere kringen kunnen te maken hebben met schildklierproblemen, bloedarmoede, allergieën of vitaminedeficiënties. Als de verkleuring ineens optreedt en drastisch erger wordt gedurende een korte periode, neem dan contact op met uw huisarts.


Deel dit artikel

 • 1

  Black Eye. NHS Choices. NHS. 18-3-2011.

 • 2

  Het herkennen en behandelen van oogletsels. AAO.org. Gudgel, D.T.