Verbeter uw prestaties met een hoogwaardige sportbril op sterkte.

Optimaal zicht voor sporters

Als buitensportliefhebber hebben uw ogen bescherming nodig tegen schitteringen, UV-straling, water en stofdeeltjes. Maar een sportbril op sterkte kan zelfs tot betere prestaties leiden door uw zicht te verbeteren. Beter Zien vertelt u wat u moet weten over sportbrillen om u een competitief voordeel te geven.

Waarom heb ik een sportbril op sterkte nodig?

Bij de meeste sporten zijn prestaties direct gekoppeld aan hoe goed uw zicht is. Of u nu de afstand moet inschatten tot de putting green, de geldigheid van een tennisservice moet bepalen of de perfecte pass naar uw teamgenoot wilt spelen – het gaat allemaal om helder, comfortabel, onverstoord zicht. Bovendien kunnen gekleurde brillenglazen die specifiek op een bepaalde sport zijn afgesteld, uw zicht, en daarmee uw prestaties, zelfs verbeteren.

Bij de meeste sporten zijn prestaties direct gekoppeld aan hoe goed uw zicht is. Wanneer u tennist bijvoorbeeld zult u bij felle zon beter zicht, zonder schitteringen, ervaren als u een sportbril draagt.
Bij de meeste sporten zijn prestaties direct gekoppeld aan hoe goed uw zicht is. Wanneer u tennist bijvoorbeeld zult u bij felle zon beter zicht, zonder schitteringen, ervaren als u een sportbril draagt.

Toch dragen veel mensen nog steeds sportbrillen zonder de nodige brillenglazen op sterkte. Uw normale bril kan ongeschikt voor sport zijn, gezien deze van uw neus kan glijden, kan bewegen en breken.

Een tweede bril die speciaal ontworpen is voor sport lijkt misschien een dure en overbodige optie, maar deze kan uw prestaties verbeteren. Zeker wanneer hij is afgesteld op uw specifieke sport.

Speciale sportbrillen zijn specifiek ontworpen om:

  1. Uw ogen tegen UV-straling te beschermen
  2. Gepolariseerde sportbrillen kunnen irriterende reflecties en schitteringen tegengaan
  3. Stevig op uw gezicht te zitten en uw perifere zicht te verbeteren wanneer u beweegt
  4. Een zichtprobleem te corrigeren waardoor u uw eigen veiligheid en die van andere spelers verhoogt
  5. Uw ogen te beschermen tegen stofdeeltjes
  6. Uw ogen te beschermen tegen stoten en letsels met breukbestendige brillenglazen (bijvoorbeeld veiligheidsbrillenglazen van polycarbonaat welk gebruikt worden voor squash)
  7. Uw zicht te verbeteren door te corrigeren voor visuele beperkingen. Een sportbril is met name effectief wanneer deze ontworpen is voor, of aangepast is op, een specifieke sport.

Normale bril vs. sportbril op sterkte

Over het algemeen genomen is uw dagelijkse bril op sterkte of zonnebril op sterkte effectief in het verbeteren van uw visuele perceptie op het sportveld. Echter kan een sportbril op sterkte beter afgestemd worden op uw specifieke behoeften en kan verder verbeterd worden met uw precieze sterkte. Hij zal u helpen om snel uw focus te verleggen en sneller te kunnen reageren op het sportveld.

Bespreek met uw opticien hoe u uw sportzonnebril kunt afstemmen op uw individuele visuele behoeften.

Speciale sportbril

Voor iedere sport zijn er speciale sportbrillen verkrijgbaar. De meeste hiervan kunnen afgestemd worden op uw specifieke sterkte. Verschillende brillenglastinten kunnen bepaalde kleuren versterken en een sportmontuur zorgt voor een betere pasvorm en extra comfort.

Voor iedere sport zijn er speciale sportbrillen verkrijgbaar. De meeste hiervan kunnen afgestemd worden op uw specifieke sterkte.
Voor iedere sport zijn er speciale sportbrillen verkrijgbaar. De meeste hiervan kunnen afgestemd worden op uw specifieke sterkte.

Skiën

Een skibril kan groot zijn en de bovenkant van uw gezicht voor het grootste gedeelte bedekken voor extra bescherming, of iets subtieler zijn en meer op een normale zonnebril lijken. Roze en gele tinten versterken het contrast, waardoor u hobbels in de sneeuw beter kunt zien.

Over het algemeen genomen zouden gepolariseerde brillenglazen niet gedragen moeten worden tijdens het alpineskiën, dit kan namelijk uw dieptewaarneming beïnvloeden. Overleg met uw opticien en laat hem/haar u helpen bij het kiezen van de beste skibril voor uw specifieke behoeften.

Een skibril kan groot zijn en de bovenkant van uw gezicht voor het grootste gedeelte bedekken voor extra bescherming, of iets subtieler zijn en meer op een normale zonnebril lijken.

Wielrennen

Een Fietsbril moet multifunctioneel zijn en uw ogen beschermen tegen wind, stofdeeltjes, schittering en UV-straling, zonder dat de brillenglazen beslaan. Sterke, gebogen brillenglazen met een krasbestendige coating zijn doorgaans de beste optie voor wielrenners.

Een fietsbril op sterkte verbetert uw zicht op de baan of de weg. Dus overweeg een oogtest om een oplossing op maat te laten maken.

Basketbal

Een basketbalbril op sterkte heeft doorgaans een bandje dat stevig om uw hoofd past. De bril biedt helder zicht tijdens spannende wedstrijden. Zorg ervoor dat u een breukbestendig brillenglasmateriaal kiest om uw ogen te beschermen. Voor indoorwedstrijden kan er voor heldere brillenglazen gekozen worden en buitenspelers kunnen voor gekleurde brillenglazen gaan.

Golf

Golfers zullen het meeste baat hebben bij lichte brillenglazen die voorgevormd zijn voor een gebogen montuur.
Speciale golfbrillenglazen hebben vaak een donkerpaarse, koperen of geel-oranje kleur voor extra contrast op de baan.
Gepolariseerde brillenglazen kunnen gedragen worden om hinderlijke schittering drastisch te verminderen.

Zwemmen en duiken

Als u normaal gesproken een bril op sterkte draagt, zal een zwembril op sterkte uw zicht tijdens het zwemmen verbeteren. Een duikbril op sterkte kan op dezelfde wijze handig zijn voor snorkelaars of duikers. U zult beter kunnen zien en een prettigere duikervaring hebben.

Als u normaal gesproken een bril op sterkte draagt, zal een zwembril op sterkte uw zicht tijdens het zwemmen verbeteren.

Tennis, squash en andere balsporten

Uw bril op sterkte zou optimale waarneming van diepte en beweging moeten bieden en daarnaast ook nog bescherming. Een zeer lichtroze tint met een antireflectiecoating kan het contrast verbeteren en vervelende reflecties verminderen. Tennis- en squashballen kunnen op zeer hoge snelheden bewegen en daarom is het belangrijk om voor een bril te kiezen die u ook zal beschermen tegen letsel.

Vissen en waterskiën

De beste watersportbrillen zijn uitgerust met een polarisatiefilter om schittering tegen te gaan. Daarnaast bieden zij UV-bescherming tot wel 400 nm voor uw ogen en de omliggende huid. De brillenglazen moeten ook slijtvast en krasbestendig zijn.

De beste watersportbrillen zijn uitgerust met een polarisatiefilter om schittering tegen te gaan. Daarnaast bieden zij UV-bescherming tot wel 400 nm voor uw ogen en de omliggende huid.

Sportbril op sterkte voor kinderen

De ogen van kinderen zijn erg gevoelig en het is belangrijk dat hun brillenglazen de beste UV-bescherming bieden bij buitenactiviteiten.

De ooglens van een kinderoog laat meer UV-straling door dan het oog van een volwassene. Om oogziekten als een lasoog en schade op de lange termijn, door bijvoorbeeld Cataract, te voorkomen, zouden sportbrillen voor kinderen ook moeten beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Sportbrillen voor kinderen moeten ook comfortabel zitten, bijvoorbeeld door zachte neus- en oorsteuntjes en ze moeten voor de veiligheid breukbestendig zijn.

Sportbrillen voor kinderen moeten ook comfortabel zitten, bijvoorbeeld door zachte neus- en oorsteuntjes, en ze moeten voor de veiligheid breukbestendig zijn.

Andere sport- en buitenactiviteiten

Als uw sportdiscipline niet per se een speciaal ontwerp vereist (zoals joggen), kunt u toch baat hebben bij enkelvoudige of multifocale brillenglazen in gecurvde monturen.

Over het algemeen genomen werkt een donkerbruine tint het beste op felle, zonnige dagen. Meekleurende brillenglazen worden lichter en donkerder door wisselende lichtomstandigheden, waardoor ze een goede keuze zijn voor sporten in de meeste weersomstandigheden.

Vertel uw opticien altijd waarvoor waarvoor u uw bril wilt gebruiken. Alledaagse brillenglazen zijn immers niet altijd breukbestendig en veilig voor tijdens het sporten.

Technologie voor sportbrillen

Aanbevolen kleuren voor specifieke sporten
Aanbevolen kleuren voor specifieke sporten

Een gebogen montuur met bijpassende gepolariseerde brillenglazen is populair onder sportliefhebbers omdat ze beschermen tegen schittering via de zijkanten, UV-straling en wind. Deze brillenglazen kunnen echter ook een optische uitdaging bieden omdat de hoek waarin ze staan de visuele perceptie kan beïnvloeden. Als gewone brillenglazen op maat gemaakt worden voor een gebogen montuur, beïnvloeden aberraties en vervormingen uw zicht.

Cosmetic Edge® Technology van ZEISS maakt het mogelijk om de randdikte tot wel 30% te reduceren. Dat betekent dat we platte brillenglazen kunnen produceren met een optimale zichtcorrectie, zelfs bij een grote diameter van het brillenglas en een zeer gebogen montuur.

Without Cosmetic Edge Technology With Cosmetic Edge Technology
Zonder Cosmetic Edge Technology
Met Cosmetic Edge Technology

Een gepersonaliseerd brillenglas op sterkte kan gevormd worden naar een gebogen montuur en optimale zichtcorrectie bieden met minimale vervormingen.

Uw sterkte bepalen voor een sportbril

Net als bij uw dagelijkse bril op sterkte geldt: des te meer informatie uw opticien heeft, des te meer het eindresultaat gepersonaliseerd zal zijn. Wanneer u uw ogen dus laat testen, is het belangrijk om precies te omschrijven waarvoor u uw sportbril gaat gebruiken. Vertel wat over de achtergrond van de sport en leg uit hoe goed u ziet, of wat voor visuele en perceptieproblemen u ervaart op het sportveld, de atletiekbaan of buiten.

Als u een speciaal voorschrift nodig heeft voor uw sport, zijn er opticiens die zich richten op visuele sporttechnologie. Maak, indien noodzakelijk, een afspraak en breng uw sportuitrusting mee (uw helm of zonneklep bijvoorbeeld). Laat uw opticien ook eventuele brillen of zonnebrillen zien die u momenteel gebruikt, zodat hij/zij u kan helpen met het optimale voorschrift.

Sommige schutters nemen zelfs hun opticien mee naar de schietbaan voor een meer nauwkeurige meting – vraag uw opticien of dit een dienst is die hij/zij mogelijk aanbiedt.

Top 10 kenmerken voor een sportbril

Een sportbril op sterkte kan een behoorlijke investering zijn en het is belangrijk dat uw bril niet alleen extra opties heeft, maar juist ook een paar basiskenmerken bezit voor optimale bescherming van uw ogen.

1.Brillenglazen uitproberen
Het formaat van uw brillenglazen moet passen bij de sport die u beoefent en uw opticien zal u helpen met de beste keuze. Wanneer u de bril uitprobeert, dient u ervoor te zorgen dat uw zicht helder is, met name uw perifere zicht, en dat er geen vervormingen en aberraties zijn. Uw gepersonaliseerde voorschrift zal er voor zorgen dat u helder ziet.

2. Montuur aanpassen
Uw montuur zou comfortabel moeten zitten zonder van uw neus af te glijden terwijl u bezig bent. U zou geen onnodige druk op de neus of achter de oren moeten ervaren; de bril zou goed op uw gezicht moeten aansluiten. Er zou ook genoeg ventilatie moeten zijn zodat de brillenglazen niet beslaan wanneer u zweet. Uw opticien zal u helpen om een goede balans te vinden tussen een aansluitende pasvorm en genoeg ruimte voor ventilatie.

3. Speciale sportbandjes
Wanneer u op de wedstrijd gericht bent is het laatste dat u wilt dat uw bril afglijdt en dat uw zicht wordt verstoort. Sportbandjes voor brillen houden uw (sport)bril op zijn plaats en zijn meestal zacht, comfortabel en elastisch.

4. Brillenglastinten en spiegelende coatings
Bepaalde kleuren kunnen voordelen hebben voor een bepaald type sport: een koperen, geel-oranje of donkerpaarse tint kan golfers bijvoorbeeld helpen om de bal beter te zien ten opzichte van de lucht of de baan.

Overleg met uw opticien over het verder verbeteren van uw sportbril met ontspiegeling aan de binnenzijde, of speciale spiegelende coatings (voor hoogreflectieve omgevingen, zoals de skipiste), en kies de beste kleur voor uw activiteit.

5. Bescherming tegen de wind en stofdeeltjes
Krasbestendige brillenglazen en een hoogwaardig, aansluitend montuur zullen uw ogen beschermen tegen de wind, stofdeeltjes of zelfs sneeuw en ijs.

6.Breukbestendigheid
Om veiligheidsredenen moeten uw brillenglazen breukbestendig zijn. Of u nu een professionele sporter of een enthousiaste amateur bent. Dit is met name belangrijk voor wie contact- en balsporten speelt, om spelers te beschermen tegen beschadiging aan de ogen.

Gepolariseerde brillenglazen zijn niet alleen handig voor liefhebbers van watersporten en vissen. Ze verminderen hinderlijke schitteringen voor een algehele verbetering in visuele prestaties.

7. Polarisatiefilters
Gepolariseerde brillenglazen zijn niet alleen handig voor liefhebbers van watersporten en vissen. Ze verminderen hinderlijke schitteringen voor een algehele verbetering in visuele prestaties.

8. Contrastverbetering
Contrastverbetering is voor de meeste sportliefhebbers doorgaans de reden om een sportbril te kopen. De Skylet® brillenglazen zijn speciaal ontworpen voor situaties die om meer bescherming tegen UV-licht en om vermindering van schittering vragen en voor speciale situaties waarbij zicht met hoog contrast wordt vereist.

Als uw zonnebril op sterkte nog steeds een grote hoeveelheid licht doorlaat, is het tijd om een nieuwe te overwegen.

9. Anticondenscoatings
Als regen of vocht uw brillenglazen doen beslaan op het sportveld, zal uw zicht beperkt worden. Vermijd gevaarlijke situaties en letsel door voor anticondensbrillenglazen te kiezen of een anticondensspray te gebruiken die tot wel 24 uur voorkomt dat uw glazen beslaan.

10. UV-bescherming
Als u een sportliefhebber bent, is het veilig om aan te nemen dat u meer tijd buiten doorbrengt dan de gemiddelde persoon. Blootstelling aan schadelijke UV-stralen kan na verloop van tijd leiden tot ernstige oogziekten zoals cataract of zelfs huidkanker die de zachte huid rond de ogen kan aantasten.

Ga er niet van uit dat een donkere tint automatisch UV-bescherming biedt - sommige heldere brillenglazen bieden meer UV-bescherming dan zwarte, grijze of bruine tinten dat doen. Vraag uw opticien of uw brillenglazen UV-stralen tot 400 nm blokkeren, aangezien dit de hoogste UV-bescherming voor uw ogen is die op de markt verkrijgbaar is.

 

Volledige UV-bescherming in alle heldere ZEISS-brillenglazen. Elke dag. De gehele dag.

UV-straling is altijd aanwezig. Zelfs op bewolkte dagen. UV-straling is een gezondheidsrisico voor uw ogen, maar ook voor het omliggende weefsel. Beschermt u altijd uw ogen wanneer u buiten bent? Nu bieden ook alle heldere brillenglazen van ZEISS volledige UV-bescherming!

De speciale eigenschappen van het brillenglas filteren schadelijke UV-straling en bieden uw ogen langdurige bescherming.

Mijn Kijkprofiel Bepaal nu uw persoonlijke kijkbehoeftes en vind een brillenglasoplossing die bij u past.
Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt

Gerelateerde artikelen

De beste sportzonnebrillen Welke uitdagingen komen atleten tegen wanneer zij hun favoriete sport beoefenen?
Niet alle zonnebrillen zijn gelijkwaardig Beter Zien vertelt u alles wat u moet weten over UV-bescherming, gekleurde, spiegelende en gepolariseerde glazen en meer. Zo vindt u de perfecte zonnebril voor uw persoonlijke behoeftes.

Sport + Vrije tijd 25 jun. 2019

Tags: Zonnebrillen

Gepolariseerde brillenglazen - beter zien Veelzijdige brillenglazen voor in de zon, tijdens het rijden en vele andere situaties

Sport + Vrije tijd 3 nov. 2017

Tags: Zonnebrillen

Beter zien voor atleten Ze zijn gewoon erg modieus: atleten, zowel beroepsatleten als amateurs, hebben baat bij speciale sportbrillen

Gerelateerde producten