Gezondheid + Bescherming

Waarom kinderbrillen de beste uv-bescherming zouden moeten bieden

Wat alle ouders zouden moeten weten over het beschermen van de ogen van hun kinderen tegen schadelijke ultraviolette straling (UV-straling).

12 maart 2019

Als het om kinderen en buitenspelen gaat, weten de meeste ouders hoe belangrijk het is om zonnebrandcrème te gebruiken, maar het effect dat UV-straling op de ogen van kinderen kan hebben, wordt vaak over het hoofd gezien. BETER ZIEN vertelt u hoe brillen en zonnebrillen met UV-bescherming het zicht van uw kind kunnen beschermen.

 • Waarom kinderbrillen de beste uv-bescherming zouden moeten bieden

Kinderen moeten buiten kunnen spelen

Buitenspelen is een essentieel onderdeel van de ontwikkeling van uw kind, en het is ook een fijne manier om samen tijd door te brengen; buiten sporten en spelletjes spelen, een wandeling of picknick in het park zijn allemaal belangrijk voor de band tussen u en uw kind.

Naast het feit dat kinderen op deze manier de natuur leren waarderen, een frisse neus halen en dat het de tijd die ze achter een scherm zitten compenseren met ontspanning in de buitenlucht, krijgt uw kind buiten ook de nodig beweging. Bovendien kan het helpen het immuunsysteem te versterken, gezond slapen te bevorderen en bij te dragen aan een positievere stemming.1  Onderzoek wijst ook uit dat kinderen die meer tijd buitenshuis doorbrengen, minder kans hebben op het ontwikkelen van bijziendheid.2

Daarnaast heeft het lichaam van uw kind blootstelling aan de zon nodig om vitamine D te produceren; dit speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van botten.1

De gevaren van blootstelling aan zonlicht

De gevaren van blootstelling aan zonlicht

Hoe nuttig de tijd die uw kind buiten doorbrengt ook kan zijn, het is belangrijk om bewust te zijn van de gevaren van de blootselling aan teveel zonlicht.

95-97% van de UV-straling die het oppervlak van de aarde bereikt, dringt diep door in de huid, waar het kan leiden tot huidkanker en versnelde huidveroudering. Teveel blootstelling aan de zon kan op den duur ook de ogen beschadigen, tot oogaandoeningen leiden zoals fotokeratitis, veroudering van de huid rondom de ogen (dermatheliose) en op de lange termijn zelfs staar.1

Als ouder wilt u natuurlijk het beste voor uw kind en mogelijk voelt u zich verdeeld om uw kind buiten te laten spelen wanneer er ook gevaren op kunnen treden. Het goede nieuws is dat u het beste van beide werelden kunt ervaren met goede UV-bescherming. Om te begrijpen wat belangrijk is bij UV-bescherming, moeten we eerst kijken naar wat UV-straling precies is.

Wat is ultraviolette straling (UV-straling)?

Wat is ultraviolette straling (UV-straling)?

De zon geeft zichtbaar licht af, warmte en ultraviolette straling (UV-straling). Deze UV-straling wordt verdeeld in drie groepen: UVA-, UVB- en UVC-straling.

Zonnestralen verplaatsen zich door de atmosfeer en alle UVC-stralen en ongeveer 90% van UVB-stralen worden vervolgens door de ozonlaag, waterdamp, CO2 en zuurstof opgenomen. De overgebleven UV-stralen die de aarde bereiken, bestaan uit UVA- en een klein percentage UVB-stralen. UV-straling is elke dag aanwezig, het hele jaar door, in alle seizoenen en zelfs op bewolkte dagen.

UV-straling wordt gemeten in nanometers (nm) en wordt gedefinieerd als golflengtes van 100 nm tot wel 400 nm. Houd deze belangrijke gegevens in gedachten wanneer we de UV-beschermingsnormen voor brillenglazen bespreken.

Kinderen zijn gevoeliger voor UV-straling. Zorg ervoor dat u weet hoe u de ogen en huid van uw kind kunt beschermen.

Waarom zijn kinderen gevoeliger voor UV-straling?

Mogelijk heeft uw kind zich wel eens pijnlijk verbrand na een dag in de zon – dit is een direct resultaat van langdurige blootstelling aan UV. UV-A en UV-B kunnen huidkanker3 en oogziekten uitlokken. Kinderen zijn gevoeliger voor UV-straling om meerdere redenen.

 • Kinderen zijn vaker buiten waardoor ze aan drie keer zoveel UV-straling worden blootgesteld als een volwassene. 40-50% van de UV-straling waaraan uw kind wordt blootgesteld tot zijn of haar 60e jaar, vangt hij of zij voor de 20e verjaardag op4.
 • Melanine is het natuurlijke beschermende pigment van de huid5. Het absorbeert op effectieve wijze licht en kan geabsorbeerde UV-straling in de huid afvoeren. De huid van kinderen bevat minder melanine.
 • De ooglens die het oog beschermt is bij kinderen transparanter. De ooglens van kinderen onder de 10 laat meer dan 75% van de UV-straling door. Bij mensen ouder dan 25 is dit maar 10%6.

Loremipsum

Bescherm uw kind tegen UV-straling

Onderzoek heeft uitgewezen dat de gewoonten van kinderen qua zonnebescherming zeer afhankelijk zijn van het voorbeeld en advies dat ze gekregen hebben van hun ouders, zelfs als ze ouder worden en hun eigen keuzes gaan maken 7. Goed nieuws voor ouders dus!
Houd vol, ook als uw kind denkt dat een zonnebril niet goed staat of u uw kleuter amper stil kunt laten staan terwijl u zonnebrandcrème aanbrengt. Uiteindelijk kan uw begeleiding een verschil maken in de gezondheid van uw kind.
De UV-index is ontworpen om mensen te helpen bij de effectieve bescherming tegen UV-straling. Leer uzelf aan om de UV-index te controleren, zeker wanneer uw kind langer naar buiten gaat dan normaal als hij of zij bijvoorbeeld op  schoolreis gaat. U kunt de UV-indexscore voor uw regio bemachtigen via een lokaal weerstation, hun website of u kunt op internet informatie inwinnen. Gebruik de onderstaande tabel voor begeleiding:

Vergeet niet om de ogen van uw kind te beschermen!

Tijdschriften, websites, social media posts, ... ze maken ons allemaal attent voor de bescherming van de huid. Dit is natuurlijk ook zeer belangrijk maar we vergeten vaak de schade die UV-straling aan de ogen van kinderen kan veroorzaken.

Zoals al eerder werd gezegd, laat de ooglens van een kind meer schadelijke UV-stralen door dan de ooglens van een volwassene. De zon kan al vroeg in iemands leven ernstige schade toebrengen ook al zijn de gevolgen hiervan pas later merkbaar in de vorm van staar (verantwoordelijk voor 48% van alle blindheid over de hele wereld) of huidveroudering als gevolg van de zon.

Naast de langdurige schade, kunnen de oogleden van uw kind ook verbranden, wat erg pijnlijk kan zijn. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier leest u meer over eerste hulp bij zonverbrande ogen.

De ogen van uw kind beschermen tegen UV-straling

De ogen van uw kind beschermen tegen UV-straling

Een van de beste manieren om de ontwikkeling van verschillende oogziekten te stoppen of vertragen, is het dragen van heldere of gekleurde brillenglazen die schadelijke UV-straling en hoogenergetisch zichtbaar licht tegenhouden voordat9. Helaas variëren de bestaande normen voor UV-bescherming in brillenglazen sterk en beslaat de UV-beschermingsnorm voor heldere brillenglazen niet het hele UV-spectrum. Om deze reden is het belangrijk dat alle ouders begrijpen wat volledige UV-bescherming eigenlijk inhoudt.

De Wereldgezondheidsorganisatie en de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNRP) raden UV-bescherming van tot wel 400 nm aan om 100% van alle UV-stralen tegen te houden (zoals gezegd: de hoogste UV-golflengte is 400 nm).

De meeste brillenglazen beschermen de ogen alleen tegen UV-licht tot een golflengte van 380 nm. Dit betekent dat de rest van het UV-licht nog steeds de ogen van uw kind bereikt. Het mag een klein verschil lijken, maar de straling tussen 380 en 400 nm is het meest intensief.

Overleg met uw arts of behandelaar over brillenglazen die bescherming tot 400 nm bieden.

Loremipsum

UV-beschermende zonnebrilen

Er zijn veel leuke zonnebrillen voor kinderen, maar houd in gedachten dat een zonnebril meer is dan alleen maar een mooi accessoire. Zonbescherming voor de ogen van uw kinderen is een belangrijk onderwerp. Net zoals u een goede zonnebrandcrème zou kopen (met een hoge SPF-waarde), dient u een zorgvuldige keuze te maken als het om kwaliteitszonnebrillen gaat. Gebruik de onderstaande tips ter ondersteuning als u de beste kinderbril wilt kopen:

 1. Het eerste en belangrijkste punt is dat u een zonnebril met UV-bescherming koopt. De brillenglazen moeten de CE-markering dragen en tot wel 400 nm kunnen tegenhouden (dit kunt u doorgaans zien aan het UV400-label op het product of u kunt advies inwinnen bij uw oogzorgprofessional.
 2. Er is een verschil tussen bescherming tegen schittering en UV-bescherming. Alle donkere brillenglazen houden een deel van het zichtbare zonlicht tegen of verminderen de intensiteit (om fel licht en vervelende reflecties af te zwakken), maar UV-straling kan alleen volledig tegengehouden worden door brillenglazen met een UV-beschermingsfactor tot 400 nm.
 3. Als uw kind aan watersporten of skiën doet, kunt u gepolariseerde brillenglazen overwegen, maar u kunt het beste aan uw oogzorgprofessional vragen wat de best passende oplossing is.
 4. Om veiligheidsredenen, zouden zonneglazen voor kinderen van een kunststof materiaal gemaakt moeten zijn en duurzaam.
Bril met UV-bescherming – kies een bescherming van 400 nm bij heldere brillenglazen

Bril met UV-bescherming – kies een bescherming van 400 nm bij heldere brillenglazen

Veel kinderen dragen een kinderbril op sterkte voor beter zicht. Maar wist u dat heldere brillenglazen ook effectief schadelijke UV-stralen tegen kunnen houden voordat ze de ogen bereiken?

Zoals verteld, is er geen duidelijke industrienorm voor UV-bescherming, waardoor ouders zich van het volgende bewust zouden moeten zijn:

 • De algemene industrienorm voor heldere brillenglazen is 380 nm, en dit blokkeert uv-straling niet tot het niveau dat aangeraden wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie.
 • Maar een op de vijf brillenglazen blokkeert UV-straling tot 400 nm (de maximale UV-golflengte). Er is dus een kans van vier op vijf dat de brillenglazen van uw kind UV-straling maar gedeeltelijk tegenhouden.
 • Als heldere brillenglazen UV-straling tot 400 nm tegenhouden, beschermen ze niet alleen de ogen van uw kind, maar ook de gevoelige huid om de ogen; een plek waar we doorgaans geen zonnebrandcrème aanbrengen (de oogleden).

Waar moet u op letten bij het kopen van een kinderbril

Wanneer u  Neem uw kind mee voor een oogtest, lijkt de informatie misschien overweldigend, maar nu begrijpt u in ieder geval het belang van brillenglazen die UV-bescherming bieden.

Hier is een korte checklist voor het kopen van een kinderbril op sterkte:

 • Kies een bril met volledige UV-bescherming. Heldere brillenglazen met ZEISS UVProtect Technology zullen de ogen van uw kind hetzelfde niveau van bescherming bieden als een hoogwaardige zonnebril.
 • Het montuur van een kinderbril zou comfortabel moeten zitten en u moet goed opletten bij het kiezen van het juiste montuur voor uw kind.
 • Net als bij kinderzonnebrillen, moeten de brillenglazen voor normale kinderbrillen licht zijn – kunststof brillenglazen worden aangeraden voor de veiligheid in het geval van het breken van de bril.
 • Als uw kind erg actief is of aan een bepaalde sport doet is het raadzaam om uw oogzorgprofessional om meer informatie te vragen over speciale coatings voor brillenglazen of voor een zonnebril op recept.

Huidbescherming voor uw kind

Als u eenmaal de perfecte zonnebril of bril met UV-bescherming heeft gevonden voor uw kind, is de rest gemakkelijk. Let op de UV-index en volg deze tips voor huidbescherming:

 1. Breng 30 minuten voor de blootstelling aan de zon, een zonnebrandcreme met een SPF van minimaal 50+ aan en kies voor een watervaste zonnebrandcrème tijdens het sporten en bij wateractiviteiten.
 2. Doe uw kind zonbeschermende kleding aan. Lange mouwen en kleding die de nek, schouders, armen en benen bedekt kan erg effectief zijn tegen verbranding door de zon.
 3. Koop een goede zonbeschermende hoed om het gezicht en de ogen te beschermen. Hoedjes met brede randen of met een nekflap zijn effectiever dan petten met een lange klep of een zonnekleppen.
 4. Zorg ervoor dat de pet of hoed uw kind goed past. De meeste hoedjes hebben touwtjes, banden of riempjes die aangetrokken kunnen worden zodat ze op het hoofd van uw kind blijven zitten wanneer ze aan het rondrennen zijn.
 5. Baby's moeten uit de zon gehouden worden; omdat hun huid nog niet in staat is om zichzelf te beschermen. De meeste kinderwagens worden geleverd met schaduwkappen die gebruikt kunnen worden om de zon buiten te houden. Gebruik deze zodat uw baby buiten volledig beschermd is. Breng ook zonnebrandcrème aan als uw baby in de schaduw zit.

Deel dit artikel

 • 1

  Mead MN. Benefits of sunlight: a bright spot for human health. Environ Health Perspect. 2008;116(4):A160-7

 • 2

  Rose KA, Morgan IG, Ip J, Kifley A, Huynh S, Smith W, Mitchell P. Outdoor activity reduces the prevalence of myopia in children. Ophthalmology. 2008 August;115(8):1279-85.

 • 3

  de Grujil FR, Rebel H. Early events in UV carcinogenesis -- DNA damage, target cells and mutant p53 foci. Photochemistry and Photobiology. 2008 Mar-Apr;84(2):382-7.

 • 4

  Green AC et al. Childhood exposure to ultraviolet radiation and harmful skin effects: epidemiological evidence. Progress in biophysics and molecular biology vol. 107,3 (2011): 349-55.

 • 5

  Meredith P, Riesz J. Radiative relaxation quantum yields for synthetic eumelanin. Photochemistry and Photobiology. 2004 February; 79(2):211-6.

 • 6

  Fishman GA. Ocular phototoxicity: guidelines for selecting sunglasses. Perspectives in refraction. Rubin ML, ed. Surv Ophthalmol. 1986;31:119-124.

 • 7

  Fisher KJ, Lowe JB, Gillespie AM, Balanda KP, Baade PD, Stanton WR. The Relationship between Australian Student’s Perceptions of Parental Behaviour, School Policies and Sun Protection Behaviour. Public Health Association of Australia. 1996.

 • 8

  Resnikoff S, Pascolini D, Etya‘ale D, Kocur I, Pararajasegaram R, Pokharel GP, Mariotti SP Bul. Global data on visual impairment in the year 2002. l World Health Organ. 2004 Nov; 82(11):844-51.

 • 9

  Lee GA, Hirst LW, Sheehan M. Knowledge of sunlight effects on the eyes and protective behaviors in adolescents. Ophthal Epidemiol. 1999;6:171-180.