Lifestyle + Mode

Meer dan alleen stoer: zonnebescherming voor kinderogen

Een zonnebril ziet er vaak erg stoer uit - ook bij kinderen. Belangrijker dan dat is echter dat de gevoelige ogen van uw kind worden beschermd.

16 oktober 2019
  • Meer dan alleen stoer: zonnebescherming voor kinderogen

Of het nu tijdens een vakantie aan het strand is, of thuis in de achtertuin - als de zon schijnt, spelen kinderen graag buiten. De meeste ouders vergeten niet gauw hun kinderen met zonnecrème in te smeren en hun een hoed of pet tegen de zon op te zetten. Maar veel ouders realiseren zich niet dat een zonnebril voor hun kinderen ook onmisbaar is.Juist bij kinderen zijn de ogen erg gevoelig. Daarom is een aangemeten zonnebril van een opticien voor kinderen essentieel als ze buiten zijn.

Niets houdt kinderen tegen als de zon schijnt. Dan willen ze naar buiten om te spelen en plezier te maken. Verantwoordelijke ouders smeren hun kinderen in met zonnebrandcrème en laten ze een hoedje of petje dragen tegen de zon. Maar wanneer een hoofdbedekking en zonnebrandcrème nodig zijn, dan geldt dat zeer zeker ook voor een zonnebril. Juist bij kinderen zijn ogen erg gevoelig voor de straling van de zon. Ogen van kinderen zijn helderder en laten veel meer licht door dan die van volwassenen. Dit betekent dat UV-stralen veel meer schade kunnen aanrichten, aangezien kinderen geen automatische bescherming hebben tegen de kortegolfstralen van de zon. Het risico van blijvend letsel neemt in ernstige mate toe als ze voor langere tijd aan de zon worden blootgesteld. Decennia blootstelling aan UV-stralen kan op later leeftijd gezondheidsproblemen veroorzaken, bijv. staar. Een zonnebril voor kinderen is daarom veel meer dan een accessoire die er "cool" uitziet.

Net als bij een gewone bril, en in het bijzonder voor wat betreft de brillenglazen, is de kwaliteit van de zonnebril van bijzonder belang. Een leuke maar goedkope bril biedt doorgaans niet de benodigde bescherming. Als er luchtbellen of strepen in het brillenglas zitten, dan horen ze thuis in de speelgoedkist, of liever nog in de vuilnisbak. Hetzelfde geldt voor een zonnebril met gele, blauwe of rode brillenglazen. Die verstoren namelijk de kleurwaarneming bij kinderen. Uw plaatselijke opticien kan u helpen bij het kiezen van het juiste product voor uw kind.

Wat moet u weten als u een zonnebril voor uw kind gaat kopen?

Het brilmontuur mag geen scherpe kanten hebben en mag niet makkelijk kapot kunnen gaan, anders kan uw kind zich tijdens het spelen bezeren. Nog belangrijker is dat de brillenglazen van hoge kwaliteit zijn. Bij zowel volwassenen als kinderen zorgt het dragen van een zonnebril ervoor dat de oogpupillen zich verwijden. Als zonnebrilglazen niet de geschikte UV-bescherming bieden, kunnen de gevaarlijke UV-stralen er ongehinderd doorheen komen en onder bepaalde omstandigheden blijvend letsel aanrichten. Controleer daarom of de brillenglazen zijn voorzien van de CE-markering en het UV 400-merk. Alleen zulke brillenglazen voldoen aan Europese vereisten. Om veiligheidsredenen dient een kinderzonnebril te zijn voorzien van stevig kunststofglas.

Natuurlijk is zelfs de beste zonnebril nutteloos als uw kind hem niet draagt. Het grootste probleem is dat kinderen nog niet zelf kunnen beoordelen of de bril goed past of dat de bril te strak of ongemakkelijk zit. Vertrouw op de ervaring van uw opticien bij de keuze van de zonnebril. Deskundigen lukt het zeker de perfecte zonnebril te vinden die past bij de vorm van het hoofd van uw kind.

Advies: Laat uw kinderen u helpen de bril uit te zoeken. Zo zorgt u ervoor dat uw kind de zonnebril ook echt zal dragen.

Overigens, een zonnebril is niet geschikt voor zeer kleine baby's. Bij hen zijn de neusrug en de oren nog niet genoeg ontwikkeld om een bril op te hebben. De beste bescherming voor baby's is een hoedje met een brede rand of de schaduw. Kinderen moeten uiterlijk als ze naar de peuterschool een geschikte zonnebril hebben.


Deel dit artikel