Lifestyle + Mode

Maken gele brillenglazen mensen gelukkiger?

Beter zien dankzij gekleurde brillenglazen.

16 oktober 2020
  • Maken gele brillenglazen mensen gelukkiger?

Gekleurde brillenglazen geven het leven kleur. Maar wat zijn de voordelen van gekleurde brillenglazen? Welke kleur heeft de meest positieve invloed en welke kleuren vormen de motor achter de nieuwste modetrends? In dit artikel willen we u laten zien hoe leuk het kan zijn om te bladeren door de enorme keuze aan kleuren waarin brillenglazen momenteel verkrijgbaar zijn en hoe de beste kleur kan worden gekozen voor elke lichtgesteldheid en voor elk oog.

Elke kleur gekleurd brillenglas heeft een filtereffect - en het maakt niet uit welke kleur daarvoor wordt gebruikt. Zo menen veel mensen dat gele brillenglazen voor een beter humeur zorgen en dat ze met zulke brillenglazen hun omgeving zonniger waarnemen. Objectief bekeken hebben gele brillenglazen echter niet dit effect. Gekleurde brillenglazen reduceren de algemene felheid van licht, ongeacht welke kleur ze hebben. Wel filteren gele brillenglazen veel blauw licht uit, waardoor de indruk van verbeterd contrastzicht ontstaat. Om dit effect te bereiken moeten de lichtomstandigheden wel goed zijn. Het werkt dus niet in schemerlicht of bij zwakke verlichting. Golfspelers, sporters en schutters dragen vaak gele brillenglazen om bij regen of mist beter contrasten te kunnen zien binnen het doelbereik.

Automobilisten en fietsers kunnen het beste niet al te donkere brillenglazen dragen (categorie 4). Zulke brillenglenzen reduceren de doordringing van licht met drie tot acht procent. Dit kan ertoe leiden dat remlichten of rode verkeerslichten niet op tijd of niet voldoende worden herkend.

Naast uniforme kleuren kan ook gebruik worden gemaakt van een onderdompelingsprocédé om gekleurde multifocale brillenglazen te maken. De mate waarin deze brillenglazen licht reduceren wordt van boven in de lens naar beneden toe geleidelijk minder. Zonnebrillen met stapsgewijze verdonkering zijn met name nuttig bij activiteiten waar het licht wijzigt als de blik van boven naar beneden wordt gericht. Om deze reden zijn deze erg geliefd onder automobilisten. Als de bestuurder zijn blik richt op het dashboard, kleurt het glas slechts minimaal. Wanneer hij/zij de blik op de weg richt, wordt de automobilst beschermd tegen te fel licht door de donkerdere kleur boven in het brillenglas.

Uit onderzoek is gebleken dat de kleur van het brillenglas van invloed is op het draagcomfort. Bij de keuze voor gekleurde brillenglazen moet u controleren of de kleur van de glazen uw visuele comfort ten goede komt. Bij uw optometrist kunt u verschillende kleuren uitproberen voordat u gaat kiezen welke kleur voor u het meest geschikt is.

Polariserende brillenglazen zijn praktisch voor zowel sporters als bestuurders die maximaal contrast en minimale schittering willen.

Onze aanbeveling voor wie houdt van unieke producten: Modekleuren van Carl Zeiss: voor het gehele kleurenspectrum - van Caribisch blauw en hemelsblauw tot fel neon, van oranje tot bruin, en van natuurlijk tot camouflage - en dit allemaal voor de perfecte look.


Deel dit artikel