Zicht inzichtelijk gemaakt

U vraagt u misschien af of u een bril nodig hebt

Sommigen van ons moeten er al jong aan geloven terwijl anderen pas rond hun 45ste een verandering bespeuren. Bij een teruglopend gezichtsvermogen kan een bril die deskundig op maat is gemaakt u uw normale gezichtsvermogen weer teruggeven.

16 oktober 2020

Ineens merkt u het - uw gezichtsvermogen gaat achteruit. De symptomen van verminderd gezichtsvermogen kunnen verschillen. Sommigen krijgen ineens moeite met het op afstand snel kunnen lezen van verkeersborden. Anderen merken ineens dat ze een boek of krant verder van zich af moeten houden om de tekst te kunnen lezen. Zowel kleine kinderen als volwassenen kunnen merken dat ze met hun ogen moeten knipperen om scherp te kunnen stellen op voorwerpen. Als zich dergelijke symptomen voordoen, zou u zich kunnen afvragen of u misschien een bril nodig hebt. Vaak echter stelt men een bezoek aan een optometrist uit.

Als de gezichtsscherpte begint af te nemen, dan komt dit vaak doordat het oog moeite heeft om zich aan te passen. Visuele aanpassing heeft te maken met het vermogen van het oog om scherp te stellen. Een afgenomen gezichtsvermogen kan ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals aandoeningen in verband met de bloedsomloop of andere aandoeningen, of door factoren van voorbijgaande aard. Maar afgezien van de oorzaak is de eerste stap een bezoek aan de optometrist voor een snelle oogtest - meestal kan dat gratis. Een oogtest duurt maar enkele minuten en u krijgt snel een antwoord op uw vragen. Als uw gezichtsscherpte is afgenomen zonder dat dit door middel van een bril is gecorrigeerd, moeten uw ogen zich telkens weer aanpassen. Hierdoor treedt oogmoeheid op. Bovendien kan dit een veiligheidsrisico vormen.

 • U vraagt u misschien af of u een bril nodig hebt

Myopie en het risico van ongevallen

Echter, in de meeste gevallen is een afgenomen gezichtsvermogen het gevolg van veranderingen in het oog, zoals myopie: een teruggang van de gezichtsscherpte die ontstaat doordat de vorm van de oogbal te lang is. Het binnenvallende licht bereikt niet langer helemaal het netvlies maar blijft er net voor stilstaan. Myopie kan op elke leeftijd optreden. Typische symptomen hiervoor omvatten:

 • verafgelegen voorwerpen (straatborden, kentekenplaten) lijken vaag
 • knipperen met de ogen wanneer naar verafgelegen voorwerpen wordt gekeken

Elk schijnbaar geringe myopie zou zo snel mogelijk met een bril moeten worden gecorrigeerd. Elk verlies van gezichtsscherpte vergroot in aanzienlijke mate het risico van verkeersongevallen. Uit onderzoek is gebleken dat myopie tot gevolg kan hebben dat bestuurders riskante inhaalmanoeuvres maken omdat ze het tegemoetkomende verkeer pas te laat opmerken. Tevens is uit onderzoek naar voren gekomen dat mensen de neiging hebben hun vermogen om scherp te zien te overschatten. Om deze reden is het van bijzonder belang om bij de optometrist langs te gaan voor een oogtest. Daaruit zal blijken of een bril uw oude gezichtsvermogen kan herstellen - en bovendien uw levenskwaliteit kan verhogen.

Myopie bij kinderen

Als kinderen last hebben van myopie moeten volwassenen hun verantwoordelijkheid nemen. Jonge kinderen hebben over het algemeen niet door dat ze beter zouden moeten kunnen zien dan ze doen. En dat is erg jammer: want hoe jonger de patiënt, des te eenvoudiger kan myopie worden gecorrigeerd. Tot de belangrijkste aanwijzingen voor myopie behoren:

 • loensen of steeds het hoofd opzij houden
 • niet reageren of buitensporig reageren op licht
 • veelvuldig knipperen of opensperren van de ogen
 • veelvuldig in de ogen wrijven
 • niet goed kunnen scherpstellen of langs een voorwerp heenkijken
 • veelvuldig struikelen
 • geen zin om te lezen
 • slechte cijfers op school
 • niet graag met andere kinderen willen spelen

Om snel te kunnen vaststellen of kinderen last hebben van myopie hebben deskundigen een test in de vorm van een spelletje ontwikkeld om het gezichtsvermogen bij kinderen te testen. Hierdoor is het mogelijk om ook bij pasgeboren baby's hun reactie op licht te kunnen meten. Draait de baby zijn of haar hoofdje weg als er in de buurt een lamp aan wordt gedaan? Als dat het geval is, dan is er niets aan de hand. Als een baby zeven maanden oud is, hoort hij of zij u met zijn of haar ogen te kunnen volgen. Wat gebeurt er als u zich achter een kussen, een boek of de bank verstopt en de naam van uw kind roept? Als uw kind reageert, dan betekent dat dat uw kind goed kan zien. Als een kind acht maanden oud is, hoort een kind zijn armpjes te kunnen uitstrekken naar voorwerpen bij hem in de buurt om ze beet te grijpen. En rond de eerste verjaardag hoort een kind naar een bal te kunnen reiken die zijn kant op komt rollen. Als deze mijlpalen niet worden behaald, dan is een bezoek aan de kinderarts geboden.

Uiteindelijk krijgen we er allemaal mee te maken: presbyopie

Doorgaans doet dit zijn intrede rond de tijd dat u 45 wordt. Anders dan gewone verziendheid, waarvan de symptomen gelijk zijn aan presbyopie, maar die wordt veroorzaakt doordat de ooghoeken kleiner zijn dan normaal, wordt bij leeftijdgerelateerde presbyopie de ooglens minder flexibel. Bijbehorende symptomen omvatten: lezen en schrijven kost ineens veel meer moeite en het oog doet er langer over om van nabijzicht over te schakelen naar verzicht.

 • de krant moet verder af worden gehouden om deze te kunnen lezen
 • veelvuldig last van branderige ogen
 • hoofdpijn en pijnlijke ogen
 • toegenomen vermoeidheid

Ook hiervoor geldt: een kort bezoekje aan de optometrist voorkomt dat uw symptoment niet verergeren en zorgt ervoor dat u weer makkelijker en scherper kunt zien. 

Presbyopie laat zich goed corrigeren door een leesbril of multifocale brillenglazen. Een leesbril is alleen effectief voor nabijzicht en moet worden afgenomen om voorwerpen in de verte te kunnen zien. Bij multifocale brillenglazen is de overgang tussen verzicht en nabijzicht direct en onzichtbaar in het brillenglas verwerkt. De gebruiker hoeft niet langer telkens te wisselen tussen leesbril en normale bril. Via eeen bezoek aan de optometrist komt u erachter of multifocale brillenglazen voor u de beste oplossing zijn. Soms duurt het even voordat u aan multifocale brillenglazen gewend bent, maar hoe vroeger u ze gebruikt, des te makkelijker de overgang is. Echter, voor patiënten die het niet erg vinden een bril te moeten opzetten als ze iets willen lezen of voor andere bezigheden die nabijzicht vereisen, of die geen gewone bril nodig hebben om voorwerpen op afstand te kunnen zien, kan een leesbril volstaan.

Let op kwaliteit

Eenvoudige leesbrillen zijn al te koop bij gewone supermarkten en bij veel benzinestations. Ze zijn goedkoop, waardoor ze op het eerste gezicht een aantrekkelijke oplossing lijken. Maar pas op: aan geprefabriceerde leesbrillen kleven enkele grote nadelen. Een kant-en-klare leesbril geeft u niet het voordeel van een gekwalificeerde oogtest of een op maat gemaakte pasvorm. En vergeet daarbij niet het volgende: uw oog is net zo persoonlijk als uw vingerafdruk. Daarom moeten brillenglazen zeer nauwkeurig worden gecentreerd op basist van de afstand tot uw pupillen en moet het montuur worden aangepast aan de vorm van uw hoofd. Dat is nu precies de taak van een daarvoor opgeleide optometrist.

Bovendien heeft de optometrist het voordeel dat hij beschikt over moderne technologie en hoogwaardige materialen. Bijvoorbeeld zoals het i.Profiler-systeem en de i.Scription-brillenglazen. Met i.Profiler wordt elk oog apart gemeten en wordt uw gezichtsscherpte gecontroleerd wanneer uw oogpupillen zijn verwijd om uw nachtzicht te beoordelen.

Aan de hand van deze gegevens worden vervolgens uw i.Scription-brillenglazen gemaakt. Het resultaat is dat u een merkbaar scherper ziet in het donker en dat u zich veiliger in het verkeer kunt begeven als het donker is. Kleuren lijken feller en u ziet ook scherper en met meer contrast. Uw ogen zullen u dankbaar zijn.


Deel dit artikel