De beste brillenglazen voor optimaal zicht
Welke brillenglazen zijn het beste voor welke visuele beperking?
Bijziendheid, verziendheid, presbyopie – er zijn veel verschillende zichtproblemen die uw zicht kunnen beperken. In de meeste gevallen kan een goed afgestelde bril met de juiste brillenglazen u helpen om weer scherp te zien. Maar welk type brillenglazen zijn het beste voor welke visuele beperking? De brillenglazen zijn immers het belangrijkste deel van de bril, en het aanbod is enorm. BETER ZIEN legt uit: Welke brillenglazen zijn er beschikbaar voor het effectief corrigeren van slecht zicht, visuele beperkingen en zichtproblemen?
Klassieke oplossingen met brillenglazen
Enkelvoudige brillenglazen – voor bijziendheid (myopie) en verziendheid (hyperopie)
Enkelvoudige brillenglazen zijn over het gehele oppervlak van het brillenglas even sterk- dat wil zeggen dat de sterkte over het gehele brillenglas identiek is. Ze worden vaak gebruikt voor verte- en leesbrillen – de twee meest veelvoorkomende visuele hulpmiddelen. Wat is het verschil? Met leesbrillen zijn enkelvoudige brillenglazen geoptimaliseerd voor zicht in de nabije zone, en afgesteld op de leesafstand van de brildrager. Deze brillenglazen zijn niet alleen ideaal voor het lezen van boeken, maar ook voor het lezen van kleinere tekst op een smartphone of tablet.
Om bij- en verziendheid beter te kunnen begrijpen, leggen we u eerst uit hoe mensen eigenlijk zien: om objecten scherp te kunnen zien moeten onze optische systemen deze precies op het netvlies projecteren en niet voor of achter het netvlies. Voor mensen met een visuele beperking is deze vaardigheid lastig. Bij verziende mensen zal het oog nabije objecten niet op het netvlies afbeelden maar achter het netvlies, waardoor deze objecten onscherp waargenomen worden. Met bijziendheid is het echter zo dat objecten in de verte onscherp worden waargenomen, omdat het bijziende oog de objecten voor het netvlies zal afbeelden in plaats van erop. Een goed afgestelde vertebril kan u helpen om nabije en verafgelegen objecten weer goed te kunnen zien.
Astigmatisme (ofwel een cilinder) kan goed gecorrigeerd worden met enkelvoudige brillenglazen..
Om dit effect te bereiken wordt er nog een extra sterkte verwerkt in het brillenglas, die de effecten van het astigmatisme corrigeert; het gaat hier om een cilindercorrectie ('cyl' of 'cil' op het lenscertificaat). Deze brillenglazen worden torische brillenglazen genoemd.
Prismatische brillenglazen: voor heteroforie
Mensen die last hebben van heteroforie kunnen geholpen worden door gebruik van prismatische brillenglazen; deze optimaliseren de samenwerking tussen de ogen. Bij heteroforie, wat ook wel bekend staat als latent scheelzien, zijn de ogen van de persoon niet volledig parallel, waardoor ruimtelijke zicht bemoeilijkt wordt. De hersenen en oogspieren blijven proberen dubbel beelden te voorkomen, waardoor men erg vermoeid kan worden en vaak last heeft van hoofdpijn. Prismatische brillenglazen corrigeren dit ongelijke zicht dankzij een speciale bewerking die minstens op een van de twee brillenglazen toegepast wordt. Dit verbetert de mobiliteit en interactie tussen de ogen, waardoor de drager een meer ontspannen en scherper zicht heeft.
Multifocale brillenglazen
Bifocale brillenglazen: voor problemen bij ver en nabij zicht
Bifocale brillenglazen bestaan uit twee gedeelten die ervoor zorgen dat de drager zowel nabije als verafgelegen objecten scherp kan zien. Het verschil in het brillenglas is duidelijk te zien; het onderste gedeelte is een stuk kleiner en ziet eruit als een klein venster. Dit venster is de 'leeszone' voor nabij zicht, de rest van het brillenglas zorgt voor optimaal zicht op afstand. De dubbele sterkte geeft het brillenglas zijn naam: in Latijn betekent bi 'twee' en focaal verwijst naar het 'brandpunt'. In het verleden werden bifocale brillenglazen standaard gebruikt om presbyopia (wanneer men voor het lezen een extra hulpmiddel nodig heeft) te verhelpen. Vandaag de dag zijn bifocale brillenglazen niet meer de populairste keuze hiervoor. Veel dragers vinden het duidelijk zichtbare leesvenster onaantrekkelijk of zelfs irritant, bijvoorbeeld als ze een trap oplopen. Wat is de oplossing? Moderne multifocale brillenglazen. Deze bieden een naadloze overgang tussen de zichtzones en daarmee meer visueel comfort.
Trifocale brillenglazen: voor zichtproblemen op verschillende afstanden
Trifocale brillenglazen (tri betekent 'drie', focaal verwijst naar het 'brandpunt') hebben een vergelijkbare structuur als bifocale brillenglazen, maar worden gebruikt door mensen met presbyopie. Naast een optimalisatie voor ver en nabij zicht, is er nog een correctiegebied geïntegreerd voor tussengelegen afstanden; van ongeveer 50 tot 150 cm. Trifocale brillenglazen hebben dezelfde nadelen als bifocale brillenglazen: er zijn harde overgangen tussen de kijkzones- en er is een zichtbare scheiding tussen de zones– dit zijn allebei redenen waarom steeds meer brillendragers voor voor moderne multifocale brillenglazen kiezen.
Multifocale brillenglazen: voor ver en nabij zicht, astigmatisme en presbyopie
Multifocale brillenglazen hebben duidelijke voordelen, vergeleken met bifocale en trifocale brillenglazen. Multifocale brillenglazen zijn effectief voor scherp zicht op de korte, gemiddelde en lange afstand – en alsof dat nog niet genoeg is, is dit allemaal samengevoegd in een brillenglas met een naadloze overgang tussen de zones en zonder scheidingslijnen. De sterkte in het brillenglas gaat geleidelijk over van ver naar nabij zicht. Multifocale brillenglazen zorgen voor scherp en ontspannen zicht op alle afstanden- en zijn de perfecte keuze voor het corrigeren van myopie, hyperopie en presbyopie. Ze zijn ideaal om mee te lezen, het werken met uw handen of op de computer, of om gewoon in de verte te kijken.
Dankzij de moderne productiemethodes met exceptioneel zichtcomfort, worden multifocale brillenglazen van ZEISS, door rekening te houden met verschillende factoren, precies afgestemd op de individuele behoeftes van de drager. Bepaalde relevante aspecten zijn de pupilafstand, de pantoscopische hoek en de hoornvliesafstand – om maar een paar individuele gezichtsparameters te benoemen, waar rekening mee wordt gehouden tijdens de productie bij ZEISS.
Wazige beelden in het overgangsgebied of problemen tijdens traplopen – een probleem dat optrad bij de oudere typen van multifocale brillenglazen – zijn grotendeels iets uit het verleden als het op multifocale brillenglazen aankomt. Ze zorgen niet alleen voor scherp en natuurlijk zicht, maar zorgen er ook voor dat er snel scherp gesteld kan worden op alle afstanden en in alle richtingen. Het is een optimale bril voor dagelijks gebruik – of dit nu uw eerste bril is, u overstapt van leesglazen naar multifocale brillenglazen of tot dusver alleen maar een vertebril nodig hebt gehad. Multifocale brillenglazen zijn ook de ideale oplossing voor mensen met normaal zicht, die moeite beginnen te krijgen met lezen of voor mensen met een cilinder die leesproblemen beginnen te ontwikkelen.
Wat uw behoeften ook zijn, uw opticien helpt u graag met het uitkiezen van de juiste multifocale brillenglazen.
Speciale brillenglazen voor specifieke toepassingen
Brillenglazen moeten net zo uniek zijn als de persoon die ze draagt. Afhankelijk van uw levensstijl, hobby's of carrière, moet een bril in staat zijn om aan een hele hoop verschillende behoeftes te voldoen. Daarom is het cruciaal om een uitgebreide analyse van uw zichtbehoeftes te laten uitvoeren, zodat de opticien u kan adviseren over de juiste brillenglazen. Naast de optie van 'normale' brillenglazen, zijn er ook bijzondere soorten brillenglazen die u helpen om optimaal zicht te realiseren. Een voorbeeld:
Brillenglazen voor de digitale levensstijl: om digitale oogstress tegen te gaan
Het gebruik van digitale technologieën zoals smartphones en e-readers, vraagt elke dag veel van onze ogen. Onze ogen moeten aan een nieuw soort nabij zicht wennen waarbij ze op kortere afstand moeten accommoderen, omdat wij onze digitale apparaten dichterbij houden dan een krant of boek. Door deze digitale apparaten moeten onze ogen ook continu wisselen tussen verschillende kijkafstanden. Dit kan leiden tot hoofdpijn, nekpijn en brandende of vermoeide ogen, zeker naarmate we ouder worden. Brillenglazen voor verzicht in combinatie met speciale ondersteuning voor de ogen op korte afstand, zijn een goede oplossing voor hen die last hebben van digitale oogstress; ZEISS Digital Lenses zijn hier een voorbeeld van. Deze zijn specifiek gericht op het gebruik van digitale apparaten zoals e-readers en smartphones, en maken het gemakkelijker om scherp te stellen op objecten nabij en veraf. ZEISS Digital Inside Technology is ook beschikbaar voor multifocale brillenglazen.
Brillenglazen voor goed zicht zonder weerspiegeling tijdens het autorijden
Goed zicht is zeer belangrijk om veilig te kunnen rijden; op de weg zijn uw ogen immers op volle kracht aan het werk. We moeten continu onze aandacht verplaatsen van de weg, naar het dashboard, naar de achteruitkijk- en zijspiegels. Slechte licht- en weersomstandigheden bemoeilijken het zicht ook vaak. Speciale brillenglazen voor tijdens het autorijden (zoals ZEISS DriveSafe brillenglazen, beschikbaar als enkelvoudige en multifocale brillenglazen), verminderen de oogstress tijdens het rijden, waardoor bestuurders gemakkelijker en beter zicht hebben. Voor mensen die gevoelig zijn voor reflecties, kunnen DriveSafe brillenglazen helpen verblinding tegen te gaan.
Brillenglazen voor werk
Mensen merken het verschil vaak als ze 40 jaar of ouder zijn: werken achter de computer en het vervolgens verplaatsen van hun blik – bijvoorbeeld van het toetsenbord naar het beeldscherm – is ineens vermoeiender voor hun ogen. Om scherp te kunnen zien op verschillende afstanden, nemen zij vaak onbewust een oncomfortabele houding aan, door bijvoorbeeld voorover te leunen of hun nek te strekken. Rug- en nekpijn, of droge of tranende ogen, zijn maar een aantal voorbeelden van de mogelijke gevolgen. ZEISS Officelens brillenglazen voorkomen dit soort visuele stress: zij zijn speciaal afgestemd op uw specifieke visuele behoeftes terwijl u aan het werk bent, en zijn geoptimaliseerd voor alle gebruikelijke afstanden bij werk achter de computer. Leesbrillenglazen en multifocale brillenglazen zijn echter vaak niet de ideale oplossing, omdat de relevante gebieden van het brillenglas niet geoptimaliseerd zijn voor kantoorwerk. Een leesbril zorgt alleen voor scherp zicht op een korte afstand – te kort voor het werken achter een computer of om naar iets op het bureau kijken. Met multifocale brillenglazen kijkt de drager naar het scherm door het tussen gebied van het brillenglas en moet hij of zij dus zijn of haar hoofd kantelen om het scherm scherp te zien. Beide typen brillenglazen zorgen voor een onnatuurlijke houding bij het zitten, waardoor er mogelijk spierspanning in de nek, rug en schouders optreedt, en er hoofdpijn kan ontstaan.
Meekleurende brillenglazen: doeltreffende bescherming tegen de zon zonder van bril te wisselen
Of u nu thuis bent of aan het werk, speciale zonneglazen kunnen voor meer comfort zorgen in veel verschillende situaties. Wist u dat alle soorten brillenglazen meekleurend gemaakt kunnen worden? Meekleurende brillenglazen zorgen voor perfecte UV bescherming en optimaal zicht in één brillenglas – hierdoor hoeft u niet meer van bril te wisselen. Deze brillenglazen zijn uitgerust met alle gemakken die u zou mogen verwachten: verbeterde waarneming van contrast, minder weerkaatsing, en een anti-reflectie coating. De brillenglazen zullen meekleuren afhankelijk van de intensiteit van de UV stralen - van licht gekleurd tot de intense kleuring van een zonnebril. De glazen worden in enkele seconden donker en in een paar minuten weer licht.
Er is een uitgebreid assortiment aan beschikbare brillenglazen, wat betekent dat u zeker de juiste brillenglazen zult vinden. En welke brillenglazen zijn goed voor u? Kom er snel en eenvoudig achter door de online test te doen waarmee u uw kijkprofiel kunt bepalen. Onthoud vooral dat een uitgebreide analyse van uw kijkbehoeftes alles is wat u nodig heeft om de perfecte brillenglazen voor u te vinden!