Gezondheid + Bescherming

Adviezen voor de aanschaf van een bril: hoe vindt u de juiste bril?

Twee dingen zijn van belang bij de aanschaf van een nieuwe bril: optimaal en ontspannen zicht en een goed uiterlijk.

16 oktober 2020
  • Adviezen voor de aanschaf van een bril: hoe vindt u de juiste bril?

Een goed gekozen bril is een bril die zowel in het oog springt als een afspiegeling en gedeelte van uw persoonlijkheid. Het spreekt tegenwoordig voor zich dat brillenglazen de gebruiker optimaal zicht moeten bieden. De optometrist kan u helpen niet alleen het juiste montuur te kiezen voor de optimale pasvorm, maar hij kan de brillenglazen ook perfect aan uw behoeften aanpassen.

Soms zit er niets anders op dan een nieuwe bril te kopen. En niet alleen omdat uw gezichtsvermogen is veranderd, maar ook omdat de mode aan verandering onderhevig is of omdat u voor bepaalde activiteiten een twede bril nodig hebt. Misschien is uw oude bril gewoon versleten. Echter, vanwege de enorme keuze die er tegenwoordig is, is het kopen van een nieuwe bril niet langer een eenvoudige zaak. Vandaag de dag bieden goede optometristen hun klanten een oneindige verscheidenheid aan modellen en kenmerken. Maar iedereen die weet waar hij of zij op moet letten zal toch zonder moeite de perfecte bril vinden.

Waar gebruikt u uw nieuwe bril voor?

Bij de aankoop van een nieuwe bril is een heel belangrijk criterium waar u de bril voor gaat gebruiken. Dit criterium kan per gebruiker enorm verschillen. Een van de eerste vragen die u zichzelf moet stellen is: waar heb ik de bril eigenlijk voor nodig, of waar heb ik hem hoofdzakelijk voor nodig? Iemand die de hele dag achter de computer zit heeft een andere bril nodig dan iemand die vooral buiten de deur werkt of iemand die een bril nodig heeft voor sportactiviteiten. Hoe meer informatie de optometrist heeft - en een goede optometrist zal u altijd heel veel vragen stellen - des te eenvoudiger het wordt om een bril uit te kiezen. U kunt de aankoop van een nieuwe bril eigenlijk vergelijken met het kopen van een nieuwe auto. U kunt de optometrist vragen u alle "functies" die voor u van belang kunnen zijn, te demonstreren en u daarover voor te lichten.

Allermodernste technologieën

En ook deze waarheid geldt bij de aanschaf van een bril: hoe meer aangepast de bril is aan degene die hem draagt, des te betere resultaten worden behaald op het gebied van gezichtskwaliteit, draageigenschappen en dragertolerantie, bijvoorbeeld in het geval van multifocale glazen. Het laat zich goed vergelijken met dat van een maatpak, dat precies op uw eigen maten is afgemeten, in tegenstelling tot een confectiepak. Mogelijk dat zo'n confectiepak perfect zit, maar een garantie heeft u niet. Innovatieve, moderne technologieën zoals i.Scription van ZEISS, ZEISS Multifocaal Individual 2 of de ZEISS-gezichtsvermogenanalyse dragen allemaal bij aan het tot stand brengen van uw nieuwe, op maat gemaakte bril.

Allermodernste technologieën

Uw brillenglazen kiezen

Zodra u een optometrist hebt gevonden, wilt u natuurlijk kennisnemen van het aanbod in de winkel en een leuk brilmontuur uitzoeken. Helaas zijn niet alle brillenglazen geschikt voor elk type montuur, dus het is meestal beter om als eerste uw brillenglazen te kiezen. Als u ontspannen en beter wilt kunnen zien, spreekt het voor zich dat de brillenglazen de belangrijkste component vormen van uw nieuwe bril. U kunt alleen volledig vertrouwen op de visuele ondersteuning van uw bril als u de correcte brillenglazen hebt gekozen.

Vroeger werd voor de vervaardiging van brillenglazen overwegend mineraal glas gebruikt terwijl vandaag de dag kunststof lenzen steeds meer de norm worden. Deze ontwikkeling brengt een paar grote voordelen met zich mee: doordat deze brillenglazen minder gauw breken is er minder kans op letsel. Speciale, hoogwaardige kunststoffen en een goede coating bieden bescherming tegen pijnlijke drukpunten en schrammen. Maar er zijn ook andere aspecten die een belangrijke rol spelen bij het kiezen van de perfecte brillenglazen: behalve het nu algemeen bekende aspect van dioptriesterkte zijn andere belangrijke factoren onder meer de refractie-index van het materiaal (belangrijk voor de dikte van het brillenglas), de zogeheten asferische geometrie (waardoor er minder vertekening bij de randen van het brillenglas optreedt), antireflectie- en kras- en breukbestendigheid. Extra coatings of afwerkingen op het brillenglas kan het leven met uw bril nog aangenamer maken. Waarom zou u bijvoorbeeld niet kiezen voor een waterafstotende of antistatische coating?

Ons advies: Brillenglazen moeten in elk geval een goede en efficiënte antireflectiecoating hebben. De reden is dat een reflecterende bril buiten in het zonlicht, als u in het donker auto rijdt of achter de computer zit, erg storend is. Bovendien doen antireflectieglazen de drager bijna vergeten dat hij of zij een bril draagt.

Misschien overweegt u om gekleurde of meekleurende brillenglazen te nemen. Maar wees voorzichtig: de kwaliteit van meekleurende brillenglazen kan sterk uiteenlopen. De doorslaggevende factor die u in overweging moet nemen is dat de zogeheten fototropische brillenglazen zo snel mogelijk moeten reageren op wisselende lichtgesteldheden: helemaal helder kleuren als u binnen bent en donker kleuren in een mate vergelijkbaar met een zonnebril als u in de zon bent of bij fel kunstlicht. Ook van cruciaal belang is dat de brillenglazen 100% bescherming bieden tegen UVA- en UVB-straling.

Uw brillenglazen kiezen

De brilmonturen

De optometrist kan vaak een voorselectie maken van een paar geschikte montuurmodellen, omdat hij als geen ander vertrouwd is met zijn productassortiment. En uiteindelijk is de optometrist degene die u helpt om niet verdwaald te raken te midden van het enorme productaanbod. Maak echter wel meteen aan het begin uw voorkeuren kenbaar met betrekking tot kleur, materiaal en prijsbereik. Het meest belangrijke om in gedachten te houden is dat de nieuwe bril moet passen bij de vorm van uw gezicht en ook compatibel moet zijn met de door u uitgekozen brillenglazen.

Het volgende dient als vuistregel: Mensen met een rond gezicht zijn het meest gebaat bij een hoekig montuur terwijl voor mensen met een hoekig gezicht een rond montuur het meest geschikt is. Mensen met een ovaal gezicht hebben geluk. Zij kunnen elke montuurvorm hebben. Mensen met een driehoekig of hartvormig gezicht zullen hoogstwaarschijnlijk van hun optometrist het advies krijgen te kiezen voor een dun, ovalen montuur.

Ons advies: Laat u vergezellen door iemand die u goed kent als u uw montuur gaat uitzoeken. De mening van anderen kan erg nuttig zijn. De mening van anderen kan erg nuttig zijn. Personen die heel weinig kunnen zien zonder hun bril hebben drie mogelijkheden: u kunt uw optometrist vragen om een halve bril of cosmetische bril, contactlenzen voor eenmalig gebruik dragen, of u kunt een digitale foto laten maken met het potentiële nieuwe brilmontuur. Die kunt u vervolgens dan zien op het computerscherm en mede op basis daarvan kunt u dan uw keuze maken.

Een ander punt van overweging bij de keuze van een montuur is het gebruikte materiaal. Het spreekt voor zich dat het gewicht van de bril een doorslaggevende rol speelt bij uw besluit. Een nieuw montuur moet comfortabel zitten vanaf het moment dat u hem probeert. Als u last hebt van allergieën is het eveneens van belang dat u informatie inwint over de bestanddelen waaruit het montuur is opgebouwd.

Verdere ondersteuning na uw aankoop

In de meeste gevallen duurt het ongeveer drie dagen voordat u uw nieuwe bril kunt ophalen. Als u ze ophaalt, test de optometrist de bril om te controleren of de bril goed en comfortabel op uw gezicht zit, maar zijn oordeel hangt ook mede af van wat u zelf aangeeft.

Ons advies: Ga zelf na of de nieuwe bril comfortabel zit. De bril mag in geen geval ongemakkelijk op uw neus, bij uw wenkbrauwen of bij uw oren zitten.

Het principe "uit het oog, uit het hart" is geenszins van toepassing op de optometrist. Het kan soms goed zijn één of twee weken nadat u uw nieuwe bril hebt gekocht weer bij de optometrist binnen te lopen voor eventuele nodige afstellingen. Een goede optometrist verleent u altijd graag assistentie en advies wanneer u daar behoefte aan hebt.


Deel dit artikel