Gezondheid + Bescherming

Welke zonnebril past bij uw favoriete bezigheid?

Voor elke gelegenheid is er een perfecte zonnebril

27 juli 2021

Meer dan een stoere look: een goede zonnebril is niet alleen maar een stijlaccessoire, maar helpt ook het zicht in fel zonlicht te optimaliseren en beschermt de ogen tegen schadelijke UV-straling. Maar niet elke zonnebril is even geschikt voor elke situatie. Bij het sporten, naar het strand gaan of de bergen in: het hangt ervan af waar u de zonnebril gaat dragen met welke factoren u rekening moet houden. Onze zonbeschermingsklassen helpen u de juiste zonnebril voor uzelf te vinden. We leggen uit welke beschermingsgraad u nodig heeft, hoe de verschillende zonbeschermingsklassen van elkaar verschillen en welke zonnebril het meest geschikt is voor een bepaalde activiteit.

 • Welke zonnebril past bij uw favoriete bezigheid?

Bescherming, stijl en comfort, het hele jaar door

Met een goede zonnebril geniet u van enkel de zonnige zijde van het leven. Maar daarvoor moeten de zonnebrilglazen wel afgestemd zijn op uw behoeften en dagelijkse bezigheden. Bedenk dat hoe beter de zonnebril bij de individuele drager past, des te comfortabeler deze in het gebruik is. Als uw ogen gevoelig zijn voor fel licht, kies dan een wat donkerdere tint. Lichte en dégradé tinten zijn ideaal voor bewolkte dagen met weinig zonlicht, terwijl donkere tinten uw ogen tegen fel zonlicht beschermen.

Let op: zorg bij het kiezen van een zonnebril of een bril met gekleurde glazen dat de UV-bescherming volledig is tot 400 nm1. De zonnebrilglazen van ZEISS bieden deze bescherming - geen uitzonderingen. Maar daar houdt het niet op: met de juiste opties verbeteren deze glazen de waarneming van kleuren en contrasten en minimaliseren ze hinderlijke schitteringen die door fel zonlicht of reflecties kunnen ontstaan.

Zonnebril die zich aanpast

Als brildrager weet u dat uw zicht zonder bril niet scherp is. Daarom is het fijn om een zonnebril op sterkte te hebben. Maar soms is zo'n bril opeens te donker, bijvoorbeeld als u een winkel inloopt, de schaduw inloopt vanuit de zon of als het weer ineens betrekt tijdens het buiten sporten. Dan is het geen oplossing om uw bril af te zetten omdat u dan niet meer scherp ziet en uw ogen niet meer beschermd zijn. Moet u dan soms bereid zijn om steeds van bril te wisselen? Dat is wel erg lastig. Met de AdaptiveSun zonneglazen van ZEISS is er nu een zonnebril die zich aan de situatie aanpast: de glazen worden helderder zodra het licht minder wordt, maar zonder helemaal helder te worden zodat u altijd optimaal ziet. Anders dan de bestaande meekleurende brillenglazen blijft uw zonnebril een zonnebril: trendy, stijlvol en uiteraard met volledige UV-bescherming tot maar liefst 400 nm.

Bedenk: omdat UV-licht uw ogen zelfs bij bewolking kan beschadigen, moeten ook heldere brillenglazen bescherming bieden tegen UV-straling. Ontdek hier meer over UV-bescherming door gewone brillenglazen...

Welke zonnebril is goed voor welke situatie?

Over het algemeen maken we onderscheid tussen drie situaties die om een zonnebril vragen: in de stad, bij het (auto)rijden en tijdens het sporten. Voor elke situatie is er een optimale kleurintensiteit waardoor uw zonnebril niet te donker en ook niet te licht is. U kunt kiezen uit verschillende kleurintensiteiten met een lichtabsorptie van 0 tot 97 procent, passend bij de lichtintensiteit en het moment waarop u uw zonnebril gaat dragen.

 • Zonneglazen voor een wandeling door de stad, tijdens het shoppen of om binnen te dragen (zeer lage lichtintensiteit)

  Zonneglazen voor een wandeling door de stad, tijdens het shoppen of om binnen te dragen (zeer lage lichtintensiteit)

  De perfecte metgezel bij het shoppen - en daarbij een stijlvol accessoire binnenshuis: voor bewolkte dagen op straat, in de stad of binnenshuis. Voor de stedelijke omgeving zijn zonneglazen met een lichtabsorptie van 0 tot 20 procent geschikt. Glazen met een dégradé of een vaste tint, bijvoorbeeld grijs, lichtblauw of rosé, trekken ook positief de aandacht. Kom onze bijna eindeloze selectie aan glastinten bekijken: uw favoriete kleur zit er altijd tussen! Op zoek naar een tint die bij uw kledingstijl past of naar een apart montuur? Geen probleem: u zult versteld staan van de vele mogelijkheden!

 • Zonneglazen voor dagen met minimale zon (lage lichtintensiteit)

  Zonneglazen voor dagen met minimale zon (lage lichtintensiteit)

  Het kan bewolkt zijn, maar nu en dan piept de zon door: op dit soort dagen zijn zonnebrilglazen met een medium lichtabsorptie van 20 tot 60 procent perfect voor de stadse omgeving. Met trendy kleurtjes als blauw, groen of rosé die zich perfect aan dit soort licht aanpassen. Zoekt u een extra makkelijke oplossing, kies dan de meekleurende brillenglazen met PhotoFusion® X Technologie van ZEISS.

 • Zonnebrilglazen voor op het strand en in het water (medium lichtintensiteit)

  Zonnebrilglazen voor op het strand en in het water (medium lichtintensiteit)

  Blauwe luchten, fel zonlicht en geen wolkje aan de lucht zo ver als het oog reikt: perfect weer voor uw vakantie! Als u op het water en aan het strand verblijft bij een medium lichtintensiteit, raden we aan dat u zonnebrilglazen gebruikt met een lichtabsorptie van 57 tot 82 procent. De tinten in deze klassen of een spiegelende coating bieden een uitstekende bescherming en een casual look: een win-win combinatie! AdaptiveSun zonnebrilglazen van ZEISS zijn ideaal voor iedereen die graag afwisselt tussen zon en schaduw: ze hebben een basistint en worden in de zon nog donkerder - voor een optimale maar altijd comfortabele UV-bescherming.

 • Zonnebrilglazen voor fietsers (medium lichtintensiteit)

  Zonnebrilglazen voor fietsers (medium lichtintensiteit)

  Veel fietsers weten hoe het is om snel vanuit fel zonlicht de schaduw in te gaan en weer terug. Soms is de zonnebril dan te licht, soms te donker, ook al zou die bij elk licht een optimaal kijkgemak moeten bieden. De beste optie voor fietsers zijn daarom ZEISS zonnebrilglazen met een lichtabsorptie van 57 tot 82 procent en een wat lichtere tint. Zo is van amber en rosé bekend dat ze ideaal zijn bij het fietsen met weinig tot geen zonlicht: deze lichte tinten met een hoog contrast maken dat de ogen kleine details snel en helder zien, zelfs bij slecht licht. Als u echter een donkere tint kiest kan het oog zich niet snel genoeg aanpassen als het licht verandert. Daarom zijn meekleurende brillenglazen voor fietsers niet raadzaam. U kunt hier ontdekken welke bril het meest geschikt is voor fietsers.

 • Zonnebrilglazen voor golfers (medium lichtintensiteit)

  Zonnebrilglazen voor golfers (medium lichtintensiteit)

  De golfbaan levert wat specifieke uitdagingen op voor de ogen, zoals fel zonlicht en moeilijke overgangen, terwijl u de ogen op de bal gericht moet houden om onder par uit te komen. Als uw zonnebril niet optimaal is afgestemd op de golfbaan is uw gezichtsvermogen wat beperkt en daarmee misschien zelfs uw kans op een goede score. Een goede zonnebril voor golfers moet dus niet alleen verduisteren, maar ook de waarneming van contrasten verbeteren. Vooral lichte tot donkere paarse of geel-oranje tinten verhogen het contrast op een groene achtergrond, waardoor de contrastwaarneming optimaal is en de omtrekken op de fairway duidelijker. Zo kan de golfer oneffenheden in de green beter waarnemen en het baltraject duidelijk beoordelen voor het maken van een swing. Zonnebrilglazen met een lichtabsorptie van 40 procent (uni 'ProGolf' tint) of 75 tot 25 procent (dégradé 'ProGolf' tint - niet geschikt voor (auto)rijden) zijn dan ook zeer geschikt voor golfers. Lees hier verder over waar een golfer op moet letten bij het kiezen van een bril.

 • Zonnebrilglazen voor (auto)rijden (medium tot hoge lichtintensiteit)

  Zonnebrilglazen voor (auto)rijden (medium tot hoge lichtintensiteit)

  Een veilig en zeker gevoel bij maximaal visueel comfort: voor een optimaal zicht achter het stuur moeten uw zonnebrilglazen een polarisatiefilter hebben tegen hinderlijke schitteringen (door zonlicht of reflecties op een nat wegdek) en een tint die geschikt is voor tijdens het (auto)rijden. Voor het (auto)rijden zijn zonnebrilglazen of gewone (heldere) brillenglazen met een lichtabsorptie van 57 tot 92 procent aan te raden, met een speciaal aangepaste tint als Skylet®Road van ZEISS. Het blauwe lichtfilter in deze glazen verhoogt de contrastwaarneming, waardoor u scherpere contouren en diepere kleuren ziet. De intensiteit van de Skylet® Road tint is zeer geschikt voor omstandigheden met feller licht dan gemiddeld, terwijl het zicht perfect blijft als de zon achter een wolk verdwijnt. Als u met een cabrio gaat rijden zou u gecurvde sportbrillenglazen moeten overwegen voor aanvullende bescherming tegen wind. Lees hier meer over brillenglazen voor het (auto)rijden.

 • Zonnebrilglazen voor watersporten (medium tot hoge lichtintensiteit)

  Zonnebrilglazen voor watersporten (medium tot hoge lichtintensiteit)

  Op het water worden uw ogen blootgesteld aan verschillende uitdagingen: het wateroppervlak reflecteert het zonlicht wat vaak leidt tot hinderlijke schitteringen en reflecties. Watersportliefhebbers zoals windsurfers en zeilers hebben dus veel baat bij zonnebrilglazen met een geïntegreerd polarisatiefilter en een spiegelende coating. Dat minimaliseert hinderlijke schittering en verzekert u van een ongehinderd zicht. Voor wat betreft de juiste tinten voor op het water: in het algemeen is een lichtabsorptie tussen 57 en 92 procent ideaal. De ZEISS SkyPol Sport zonnebrilglazen hebben een absorptie van 90 procent en zijn speciaal ontworpen voor de visuele uitdagingen bij zeilen en surfen. Let op: om ook reflecties van onderaf of opzij te absorberen kunt u een zonnebril met gecurvde sportbrillenglazen dragen bij het watersporten. Hier kunt u meer leren over waar watersportliefhebbers op moeten letten bij het kiezen van een bril.

 • Zonnebrilglazen voor in de bergen (extreme lichtintensiteit)

  Zonnebrilglazen voor in de bergen (extreme lichtintensiteit)

  Of u nu gaat skiën, klimmen of bergwandelen, een goede zonnebril is een must! Op grote hoogte, zoals boven in de bergen, moeten de ogen beschermd worden tegen schade door UV-straling omdat hier het gehalte UV-licht over het algemeen schadelijk is, zelfs bij bewolking of mist. In extreme lichtomstandigheden zoals op een gletsjer, op extreme hoogte, is een zonnebril met een lichtabsorptie van 80 tot 95 procent en een zeer donkere tint het allerbeste. Ook een gecurvde vorm van het montuur en de glazen is aan te bevelen, om het licht van opzij ook tegen te houden.

Zoals u ziet is er voor elke activiteit een optimale zonnebril: binnenshuis, op de golfbaan, in de bergen... Als u twijfelt welke kleurintensiteit of kleur voor u het beste is, raadpleeg dan uw opticien. Welke kleur of tint u ook kiest, zorg ervoor dat uw brillenglazen een harde coating hebben tegen krassen en een antireflectie coating om hinderlijke reflecties in het glas tot een minimum te beperken.

Alle voordelen in een oogopslag

De beste keuze voor u - kleurtinten

Deel dit artikel

 • 1

  Veel gezondheidsautoriteiten en onderzoeken bevelen een uitgebreide UV-bescherming aan tot 400 nm. Hieronder bevinden zich de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection (ICNIRP). Health Physics (2004): 87(2) 171-186, American Conference of Governmental and Industrial Hygienists (ACGIH), ISO 21348 (definitions of Solar Irradiance Spectral Categories), Australian Sunlens Standard AS/NZS 1067:2003