Zicht inzichtelijk gemaakt

Alleen uw bril kan dit!

Contactlenzen zijn een goed alternatief voor een bril. Toch zijn er steeds enkele zichtoplossingen die alleen mogelijk zijn met goede oude glazen.

26 juni 2020
  • Alleen uw bril kan dit!

Brillenglazen en contactlenzen kunnen steeds meer. Doordat beide oplossingen steeds preciezer worden en steeds beter zijn aangepast aan persoonlijke behoeften, kunnen ze nu visuele ongemakken steeds doeltreffender wegnemen. Ze voelen bijna even natuurlijk aan alsof je helemaal geen bril draagt, of u nu een bril heeft voor myopie (bijziendheid), hyperopie (verziendheid) of presbyopie (geleidelijk verlies van focus op voorwerpen dichtbij ten gevolge van veroudering). Normaal is het een kwestie van smaak of gewoonte wanneer een persoon besluit om een bril of contactlenzen te gebruiken. Wist u dat er weinig visuele ongemakken zijn die alleen een bril optimaal kan corrigeren?

Presbyopie: multifocale brillenglazen vs. multifocale contactlenzen

Multifocale brillenglazen en multifocale contactlenzen zijn optische wonderen omdat ze beiden de visuele afwijkingen corrigeren met één lens: nabij zicht en verzicht.

Bij multifocale brillenglazen is dit mogelijk dankzij hun ontwerp. Het oog kijkt door het betreffende kijkvlak en wordt overeenkomstig gecorrigeerd. Hoe preciezer het kijkvlak is aangepast aan de brillendrager en de monturen, hoe natuurlijker hun zicht wordt.

Multifocale contactlenzen werken op een volledig andere manier. Ze zijn rechtstreeks op je oog geplaatst en bewegen dus mee met het oog. In het algemeen kunt u stellen dat er drie methodes zijn die van contactlenzen multifocale contactlenzen maken met verschillende sterktes voor nabij- en verzicht.

  1. De monovisiemethode is een oudere maar eenvoudige oplossing voor dit probleem. Een contactlens voor nabij zicht wordt op het ene oog geplaatst, een contactlens voor verzicht wordt op het andere oog geplaatst. Gewoonte en de hersenen doen de rest. Wel belangrijk om te vermelden is, is dat deze "monovisie" het 3D-zicht verstoort. Als er een te groot verschil is tussen het linker- en het rechteroog, werkt deze oplossing niet meer. m uw rijbewijs te behalen is een optimale correctie van uw zicht natuurlijk erg belangrijk.
  2. Afwisselende systemen gaan een stap verder. Deze methode werkt alleen met harde contactlenzen, die momenteel opnieuw populair worden. Deze lens is onderaan verzwaard zodat deze niet op het oog draait. De sterkte voor nabij zicht bevindt zich in het onderste deel van de lens. De sterkte voor verzicht is in het bovenste deel van de lens verwerkt. Een optimale pasvorm is belangrijk zodat de lens comfortabel op het oog zit.
  3. Het simultane systeem is het beste in zijn klasse en is het summum van optische finesse dankzij de combinatie van afzonderlijke sterktes voor verzicht en nabij zicht in één lens. Er worden verschillende ontwerpen gebruikt. De twee afstanden voor ver en dichtbij zijn in cirkelvormige ringen op de lens ingewerkt. Er zijn ontwerpen waarbij het afstandsgedeelte zich in het midden bevindt en waarbij het nabij gedeelte aan de buitenrand zit. Dit zijn de meest voorkomende ontwerpen. Dit zijn lenzen met een ring als overgangszone tussen of met sterktes die variëren volgens ring.
    Beide sterktes worden tegelijk waargenomen Onze hersenen raken gewend aan het zien van het "juiste" beeld dichtbij en veraf.

Persoonlijk passen met een gekwalificeerde opticien is uiterst noodzakelijk voor multifocale daglenzen als deel van een vergaande consultatie. Multifocale lenzen moeten worden aangepast zodat ze precies zijn afgestemd op de pupilgrootte.

Toch zijn "progressieve" lenzen vaak de beste optie bij verziendheid. Multifocale contactlenzen werken niet bij iedereen, dit omdat niet bij iedereen de hersenen eenvoudig en moeiteloos kunnen schakelen tussen dichtbij en veraf. In het algemeen hebben mensen die altijd contactlenzen dragen, minder moeite met multifocale contactlenzen. Oudere mensen en mensen met grote verschillen tussen de voorgeschreven sterktes zullen zich beter voelen met een bril. Mensen die kiezen voor multifocale contactlenzen hebben meer tijd en geduld nodig in het begin dan mensen die kiezen voor progressieve contactlenzen.

De lensontwerpen voor progressieve lenzen zijn ook flexibeler en gemakkelijker te gebruiken. Speciale oplossingen die werken met een bril, werken slechts gedeeltelijk met multifocale contactlenzen, bijv. oplossingen voor mensen die met een computer werken, speciale ondersteuning van het zicht dichtbij zoals Digital Lenses of geoptimaliseerde ontwerpen voor veiliger rijden, zoals met DriveSafe.

Beter zien 's nachts: groter contrast en minder schittering

Veel mensen beseffen dat hun contactlenzen hen 's nachts geen optimaal zicht geven. Brillenglazen kunnen worden geoptimaliseerd voor zicht in het donker, bijv. met i.Scription-technologie. Het contrast kan ook worden verhoogd. Vervelende schittering bij het dragen van een bril kan worden beperkt met speciale coatings of, bij zonnebrillen, met polariserende filters.

De optimale oplossing voor geassocieerde heteroforie? Een bril!

Veel mensen hebben last van geassocieerde heteroforie en vaak wordt dit niet gecorrigeerd. Dit is een aandoening waarbij de visuele assen van beide ogen niet parallel lopen. Dit is niet zichtbaar voor iemand die naar u kijkt. Geassocieerde heteroforie beperkt dieptezicht en de oogspieren en hersenen moeten voortdurend werken om dubbele beelden te voorkomen. Zonder diagnose kan dit erg vermoeiend zijn voor de betrokken persoon. Vaak leidt geassocieerde heteroforie tot regelmatige hoofdpijn en spierspanning. Eén oplossing is het gebruik van prisma's die in de glazen kunnen worden verwerkt. Ze optimaliseren de interactie tussen de twee ogen. Nadat u volledig gewend bent geraakt aan uw bril, kunt u opnieuw zonder stress en scherp zien. Dit is niet mogelijk met contactlenzen omdat deze meebewegen met het oog. De prisma's in het glas moeten zo precies mogelijk zijn gecentreerd zodat er optimale ondersteuning is wanneer u recht vooruit kijkt.

Astigmatisme: een bril of contactlenzen?

Astigmatisme: een bril of contactlenzen?

Bij astigmatisme wordt uw zicht wazig en ziet u alles vervormd. Hiervoor zijn de cilindrische sterktes in brillenglazen handig. Deze breken het licht verschillende kanten op. Het voorschrift bevat niet alleen gegevens over verziendheid of bijziendheid, maar ook de mate en de positie van de cilindrische sterkte in graden. Dit is mogelijk met een speciaal soort contactlens, een torische lens. Als er een hoge cilindrische sterkte vereist is, leidt dit bij contactlenzen tot onstabiele beelden. In dat geval heeft u echter geen dikke brillenglazen nodig. Een bril maakt uw zicht stabieler. Uiteindelijk is het de drager die beslist welke oplossing het beste werkt.

Bij het sporten zijn contactlenzen de beste oplossing omdat er minder kans is op letsel en omdat er minder beperkingen zijn. Heeft u ooit al een profvoetballer met een bril gezien? In bepaalde gevallen zijn contactlenzen de beste optie, ondanks de minder precieze correctie. Contactlenzen om te sporten, een bril om thuis te ontspannen.

Zwangerschap

Wist u dat de kromming van het hoornvlies kan veranderen tijdens de zwangerschap? Hormonen doen het oog opzwellen. De hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ook de productie van traanvocht beïnvloeden, wat kan leiden tot droge ogen. Dit zorgt er niet alleen voor dat het dragen van contactlenzen onaangenaam is, maar kan de ogen zelfs beschadigen. Zwangere vrouwen die contactlenzen dragen en deze symptomen ervaren, moeten hun oogspecialist raadplegen. Een bril dragen kan op dat moment een verlichting zijn.

Eén bril voor binnen en buiten

Of we nu een bril of contactlenzen dragen, we hebben allemaal een zonnebril nodig als bescherming tegen de zon! Een zonnebril beschermt niet alleen onze iris, maar beschermt ook ons volledig oog, met inbegrip van het bindvlies, tegen schade en ontsteking door UV-stralen. Een bril met meekleurende glazen kan de oplossing zijn indien u niet voortdurend uw zonnebril wilt afzetten en opzetten. Speciale moleculen in het glas passen zich aan het zonlicht aan.

Ongeacht welke oplossing u kiest; het is belangrijk om uw opticien te raadplegen. Uw opticien zal precies analyseren wat uw ogen nodig hebben om de uitdagingen van het dagelijkse leven aan te gaan. Dit helpt u de juiste zichtoplossing te vinden, of dit nu met een bril of met contactlenzen is.


Deel dit artikel