Zicht inzichtelijk gemaakt

Te hoge of te lage sterkte, slecht gecentreerde glazen

Welk effect hebben de verkeerde brillenglazen op uw ogen?

20 mei 2019

Verschillende klachten kunnen teruggeleid worden tot vermoeide ogen

Veel brildragers kennen het gevoel: vroeg of laat is de sterkte van uw brillenglazen te zwak en moeten uw ogen harder werken dan normaal. Verkeerd aangemeten brillenglazen kunnen er ook voor zorgen dat uw ogen overuren maken. De resultaten zijn niet prettig. Maar kunnen brillenglazen met een sterkte die te hoog, te laag of op een andere manier 'verkeerd' is, echt onze ogen langdurig beschadigen? Leiden onvoldoende gecorrigeerde zichtproblemen tot pijn aan uw ogen? En wat gebeurt er als onze ogen gedwongen worden om extra inspanning te leveren, bijvoorbeeld tijdens het lezen bij te weinig licht? BETER ZIEN biedt een overzicht met daarin de antwoorden op deze vragen.

  • Te hoge of te lage sterkte, slecht gecentreerde glazen: welk effect hebben de verkeerde brillenglazen op uw ogen?

Heeft u zich ooit afgevraagd of de verkeerde brillenglazen uw ogen kunnen beschadigen? Dit is geen eenvoudige vraag om te beantwoorden. Een bril die niet de optimale correctie biedt, heeft zeker een negatieve invloed op iemand zijn zicht en kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er een paar gevallen waar dit kan leiden tot langdurige, onomkeerbare schade. Hoewel onvoldoende gecorrigeerde myopie de drager nog bijziender kan maken, zijn er geen meldingen geweest dat dit ook met verziendheid kan gebeuren. Desalniettemin moet het oog nog meer, en soms zeer moeilijk, werk leveren om helder te kunnen zien. De reden: onder- of overcorrectie is een indicatie van het feit dat het brillenglas niet genoeg ondersteuning biedt. Voor iemand waar zijn zicht minder wordt door veroudering (presbyopie), kunnen verkeerd aangemeten brillenglazen ervoor zorgen dat hij of zij zich ziek gaat voelen. Om een voorbeeld te geven, kan dit gebeuren tijdens het traplopen, omdat hun zicht dan wazig wordt.

Het visuele systeem is extreem flexibel; het 'leert' zich correct scherp te stellen over verschillende afstanden en past iemands zicht zo goed mogelijk aan de specifieke situatie aan, afhankelijk van mogelijke visuele defecten.

Vaak knijpen mensen hun ogen dicht wanneer ze woorden niet meer goed kunnen lezen op hun telefoon of nemen ze een oncomfortabele houding aan om te compenseren voor een zichtprobleem dat nog gecorrigeerd moet worden. Dit kan allemaal vermeden worden met een op maat gemaakte bril.

Wat voor invloed hebben verkeerd aangemeten brillenglazen op de drager?

De oorzaken van de meeste klachten van brildragers zijn niet ernstig of blijvend en verdwijnen dan ook wanneer het zicht op de juiste wijze is gecorrigeerd. Een veelvoorkomend symptoom van incorrect aangemeten brillenglazen is dat het zicht wazig blijft, ook met de bril op. Dit zorgt voor vermoeide ogen omdat het visuele systeem een stuk harder moet werken om helder te kunnen zien. Overcorrectie betekent dat de sterkte van de brillenglazen te hoog is voor de drager, terwijl ondercorrectie betekent dat de sterkte te laag is. Voor veel brildragers kan dit leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn, nekpijn en misselijkheid. Goedkope, kant-en-klare brillenglazen die niet op maat zijn gemaakt hebben vaak deze uitwerking. Het is natuurlijk begrijpelijk dat mensen voor 'kant-en-klare' brillenglazen kiezen als er niets anders voor handen is of in een noodgeval. Deze zijn echter niet aangepast aan de ogen van de drager, waardoor er oogstress en verdere bijwerkingen kunnen optreden. Als dit het geval is, raden we u aan om langs te gaan bij uw opticien of oogarts. Hij of zij kan een oogtest uitvoeren om vast te stellen of u lijdt aan een visuele beperking en of uw huidige bril nog de juiste mate van correctie biedt.

Kan de verkeerde multifocale bril uw ogen beschadigen?

In de eerste fase van verminderd zicht als gevolg van leeftijd (pre-presbyopie; dit treedt meestal op bij een leeftijd van 35-45) is er een overstap nodig van enkelvoudige glazen of contactlenzen naar varifocale/multifocale brillenglazen. Er zijn twee redenen waarom veel mensen moeite hebben met deze overstap. Ten eerste denken ze dat multifocale brillenglazen alleen voor ouderen zijn en ten tweede moeten ze bij deze overstap 'opnieuw leren' kijken. Multifocale brillenglazen vereisen verticale oogbewegingen, omdat de zichtzones voor dichtbij, veraf en tussengelegen afstanden boven elkaar geplaatst zijn in de brillenglazen. Zonder een bril of wanneer er alleen enkelvoudige brillenglazen gebruikt worden, bewegen we onze ogen en hoofd met name horizontaal.

Wanneer er in verband met presbyopie een overstap naar multifocale glazen wordt gemaakt, zijn er twee dingen waar u aan moet denken: des te eerder u start, des te makkelijker de gewenning is. Dit komt omdat het minder vermoeiend is om te beginnen met 'licht' multifocale brillenglazen en het visuele systeem kan beter 'leren kijken' met deze nieuwe brillenglazen. Daarnaast moet een bril voor presbyopie altijd op maat gemaakt worden voor de drager; de zichtzones van kant-en-klare brillenglazen bieden niet het optimale zicht.

Een bril met multifocale glazen die niet goed zijn aangemeten, zorgen voor extreme vermoeidheid, de gevolg symptomen leiden niet alleen af, ze kunnen ook de gezondheid van de drager beïnvloeden. Naast het wazige zicht, omvatten de symptomen duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid of misselijkheid (bijvoorbeeld bij traplopen, omdat het zichtveld wazig wordt). Maar het hebben van verschillende kijkgebieden in het multifocale brillenglas - voor dichtbij, tussenafstand en veraf - die perfect zijn afgestemd op het zichtprofiel van de drager, verbeteren het draagcomfort voor de drager en bepalen grotendeels hoe goed iemand kan zien met zijn nieuwe multifocale bril. Houd er rekening mee dat multifocale brillenglazen pas volledig tot hun recht komen wanneer de positie van het brilmontuur en de brillenglazen nauwkeurig zijn afgestemd op het gezicht, de ogen en de levensstijl van de drager. De verschillende zichtzones vereisen precieze brillenglascentrering. Bezoek uw opticien en herbereken uw kijkprofiel als u vermoed dat u de 'verkeerde' brillenglazen draagt, bijvoorbeeld als de sterkte van de nabij zone te laag is om mee te lezen of als u moeite heeft om helder te zien bij vermoeiende taken zoals (auto)rijden.

Kinderen hebben een goede bril nodig

Kinderen hebben een goede bril nodig

Kinderogen zijn nog in ontwikkeling en ondergaan verschillende veranderingen: een gezichtsscherpte van ongeveer 50 procent in het eerste levensjaar stijgt normaal gesproken naar 100% in het derde levensjaar. Het ruimtelijk zicht is volledig ontwikkeld wanneer een kind negen jaar oud is, terwijl zijn of haar gezichtsveld zich nog verder ontwikkeld tot hij of zij 12 jaar oud is. Zelfs dan is het ontwikkelingsproces nog niet voltooid, ogen blijven groeien totdat iemand volwassen is. Daarom is het belangrijk om de ogen van uw kind regelmatig te laten controleren. Een oogarts, orthoptist, optometrist of gespecialiseerde opticien zou regelmatig moeten controleren of de brillenglazen nog steeds de juiste sterkte hebben; de sterkte kan namelijk snel veranderen, zeker met kinderen. Het is zeer belangrijk om de ogen van kinderen te beschermen tegen schadelijke UV-straling en kinderbrillen moeten voldoen aan bepaalde andere criteria, zoals uitzonderlijke stevigheid.

Brillen die niet optimaal aangemeten zijn, kunnen de ogen van zowel kinderen als volwassen die bijziend of verziend zijn negatief beïnvloeden. Een slecht aangemeten bril beschadigt de ogen van een kind niet, maar kan wel een belemmering vormen in de volledige ontwikkeling van het zicht. Gelukkig kan een perfect aangemeten kinderbril precies het tegenovergestelde effect hebben: namelijk het bevorderen van optimaal zicht. Voor kinderen met progressieve myopie, een vorm van bijziendheid   die veel in Azië voorkomt, kunnen speciale brillenglazen   de progressie van deze oogafwijking veranderen. Een bril kan ook helpen in het voorkomen van zichtproblemen die ontstaan door bepaalde manieren van met de ogen knijpen. Daarom moeten de ogen van baby's en kleine kinderen regelmatig worden gecontroleerd door een oogarts, zodat ze zo snel mogelijk kunnen worden behandeld, indien nodig. U kunt hier meer informatie vinden over de verschillende manieren van het knijpen met de ogen en de bijbehorende   behandelingen.

Is lezen bij slechte verlichting of bij kaarslicht schadelijk voor uw ogen?

Loremipsum

Men zei vroeger vaak dat lezen bij slecht licht, zoals bij kaarslicht, de ogen zou beschadigen. Dit is een mythe, vergelijkbaar met 'als je scheel kijkt, blijven je ogen scheel staan. Hier is tot op heden nog geen wetenschappelijke onderbouwing voor. Maar bij slechte verlichting of bij gebruik van de verkeerde brillenglazen, moeten de ogen wel harder werken voor goed zicht. Naast het vermoeien van de oogspieren en het tijdelijk beperken van iemands zicht, zijn er geen schadelijk effecten aangetoond.

Het grootste risico voor de gezondheid van onze ogen wordt gevormd door het natuurlijke licht dat wordt uitgestraald door de zon. De UV-straling in zonlicht zorgt zowel op korte als lange termijn voor risico's als de ogen niet adequaat beschermd worden. Voor volledige bescherming zijn zonneglazen met een extra UV-filter of heldere brillenglazen met hoogwaardige UV-bescherming een must.

Samengevat: er is geen bewijs dat slecht of incorrect aangemeten brillenglazen permanent schade aan kunnen richten aan de ogen. Bovendien is het lezen bij weinig licht of het gebruik van fel verlichte schermen, voor zover bekend, meestal eerder onaangenaam dan schadelijk. Aangezien kinderogen nog in ontwikkeling zijn, moeten eventuele visuele afwijkingen altijd optimaal gecorrigeerd worden. En het is voor iedereen belangrijk om de ogen te beschermen tegen schadelijke UV-straling.

Als het om 'slecht zicht' gaat, kunnen onze ogen best een hoop aan. Desalniettemin zijn goed aangemeten brillenglazen belangrijk in het voorkomen van de bijeffecten van ongecorrigeerde visuele afwijkingen. Daarnaast is goed draagcomfort ook belangrijk voor de kwaliteit van leven.


Deel dit artikel