ZEISS MyoCare brillenglazen

Geef uw kind een betere blik op het leven.

Ontwikkeld voor
kinderen

Een groot deel van wat we leren en ervaren gebeurt door onze ogen. Kinderen leren en groeien door wat ze zien. Hun zicht maakt een enorm verschil in hun ontwikkeling en voor hun toekomst. De vraag is dus: kunnen we myopie voorkomen om een normale ontwikkeling te garanderen?

ZEISS MyoCare portfolio, brillenglazen voor kinderen

Een nieuw brillenglasdesign om de ontwikkeling van myopie bij kinderen te remmen.

Een klein meisje met een bril speelt met een lint, dat ze ronddraait om cirkels in de lucht te maken.

Kinderen hebben altijd iets nieuws te ontdekken: hun eerste vakantie, hun eerste hobby of hun eerste beste vriendje op de kleuterschool. Dit zijn magische, fascinerende momenten voor ze. Maar als een kind niet optimaal ziet, belemmert dat zijn of haar levenskwaliteit. Zijn of haar ontwikkeling kan daaronder lijden, wat leidt tot leerproblemen, waardoor het kind niet volledig tot zijn/haar recht komt.1,2 Het is belangrijk om de best mogelijke ondersteuning te bieden aan mensen die snel bijziend worden.

Daarom bestaat het ZEISS MyoCare portfolio uit brillenglazen die speciaal ontworpen zijn voor jonge brildragers tussen 6 en 12 jaar. ZEISS MyoCare is onze beste brillenglasoplossing die ontworpen is om de ontwikkeling van myopie te remmen. Want elk detail telt.

Wat is myopie?

Myopie wordt ook wel bijziendheid genoemd en is eingelijk een vorm van visuele beperking. Wanneer een bijziend persoon in de verte kijkt, ontstaat een wazig beeld in het oog (op het netvlies). Als kinderen groeien, groeien hun ogen ook: die worden langer. Wanneer die groei meer is dan gebruikelijk voor een bepaalde leeftijd, wordt het kind bijziend. Sommige symptomen van bijziendheid bij kinderen kunnen bijvoorbeeld zijn dat ze moeite hebben om duidelijk in de verte te zien, waardoor ze moeite hebben met alledaagse activiteiten zoals balsporten of het lezen van het bord vooraan in de klas.

Schematische schets van het oog met de lens, het hoornvlies, de fovea en het netvlies.

Ontwikkeling van myopie bij kinderen

In Aziatische landen is bijna 90% van de mensen onder de 20 in stedelijk gebied myoop.Maar de toenemende prevalentie van bijziendheid is niet alleen een probleem in Azië. En ook wereldwijd is deze trend in opkomst.

In vergelijking is de aanwezigheid en progressie van myopie onder jongeren relatief laag binnen Europa. Toch komt myopie steeds meer voor, met een duidelijke trend van een hogere aanwezigheid van myopie onder de jongere doelgroep.4

Wat veroorzaakt bijziendheid?

Er zijn meerdere oorzaken die bijdragen aan de toenemende prevalentie van bijziendheid:2

 1. Genetische aspecten 
  • Als een of beide ouders bijziend zijn, is er een verhoogd risico dat het kind ook bijziend wordt.
 2. Veranderingen in omgeving en levensstijl
  • Overmatig dichtbij werken, zoals intense activiteit met smartphones of boeken.
  • Regio's waar het dagelijks leven zich meestal binnenshuis afspeelt.
  • Gebrek aan natuurlijk licht en minder tijd buiten.
 3. Aanvullende feiten:
  • Omdat een vroeg begin meer jaren van progressie impliceert, lopen bijzienden die jonger zijn dan zeven jaar een groter risico om hoge bijziendheid te ontwikkelen.5
  • Eén bijziende ouder verhoogt het risico op toekomstige bijziendheid twee keer en twee bijziende ouders verhogen het risico meer dan vijf keer.6

Hoe wordt de progressie van myopie bij kinderen behandeld?

Er zijn diverse mogelijkheden om de progressie van myopie te beheersen:

 • Contactlenzen die het kind alleen 's nachts draagt
 • Zachte contactlenzen voor overdag
 • Oogdruppels
 • Een speciale bril voor bijziendheid, meestal de meest comfortabele behandelmethode voor jonge kinderen.

Ongeacht de behandeling van myopie heeft ook de levensstijl een sterke invloed op de ogen van het kind. Onderzoek heeft aangetoond dat myopie minder vaak voorkomt bij kinderen die veel buiten zijn en als een myopisch kind vaak buiten is, verloopt de ontwikkeling van myopie doorgaans langzamer.

Behandelingsmethoden voor het remmen van myopie

Bijziendheid heeft complexe en multifactoriële oorzaken. Daarom kan de beheersing van myopie bij kinderen bestaan uit een combinatie van optische behandelingen met brillen, contactlenzen en geneesmiddelen. Ongeacht de gekozen aanpak van myopie moet deze echter worden gecombineerd met een gezonde levensstijl om het gewenste behandelingsresultaat te bereiken.7

De volgende methoden zijn beschikbaar voor de behandeling van progressieve myopie bij kinderen

Vormverandering van het hoornvlies (Orthokeratologie)

3D-illustratie van gespecialiseerde harde contactlens voor de nacht.

Speciale harde contactlenzen voor ‘s nachts, die het hoornvlies tijdelijk vervormen voor helder zicht overdag

Zachte contactlenzen

3D-illustratie van zachte contactlens.

Zachte contactlenzen voor overdag met een speciaal ontwerp waarbij in het centrum van de lens het zicht op afstand gecorrigeerd wordt en gelijktijdig scherpe en onscherpe gebieden worden gecreëerd op het netvlies.

Brillenglazen

3D-illustratie van een brillenglas voor de correctie van bijziendheid.

De minst ingrijpende en meest toegankelijke methode zonder de risico’s en bijwerkingen. Gespecialiseerde brillenglazen corrigeren het zicht en kunnen tegelijkertijd helpen de progressie van myopie te beheersen.

Buitenactiviteiten

3D-illustratie van een zwart-witte voetbal.

Om het ontstaan van myopie te voorkomen of vertragen is het aanbevolen om kinderen minimaal 2 uur per dag met tussenpozen buiten te laten zijn, door bijvoorbeeld na schooltijd buiten te spelen.

Farmaceutische middelen

3D-illustratie van een oogdruppelaar.

Gebruik van farmaceutische producten zoals atropinedruppels in bijvoorbeeld lage doseringen.

Een specifieke oplossing

Bril met kinderglazen met zwart, rood en zachtroze montuur met hartjes.

Progressieve myopie bij kinderen moet worden gecorrigeerd met een visueel hulpmiddel dat helder en comfortabel zicht biedt en tegelijkertijd de progressie beheerst. Helaas corrigeren standaard brillenglazen of contactlenzen enkel de huidige sterkte van de myopie zonder de progressie te remmen.

Het ZEISS MyoCare brillenglasportfolio zorgt voor goed zicht en is tegelijkertijd gericht op de myopie progressie.

Laat uw kind de wereld helder zien - elk klein detail. De ZEISS MyoCare designs zijn onze beste brillenglasoplossing om de progressie van bijziendheid te vertragen.

Hoe werken ZEISS MyoCare brillenglazen?

Het MyoCare design is de eerste leeftijsgebonden oplossing van ZEISS voor het beheersen van myopie. Uw oogzorgprofessional kan u adviseren welk design het beste geschikt is voor uw kind, afhankelijk van de leeftijd. ZEISS MyoCare designs worden ondersteund door ZEISS innovaties en meer dan tien jaar ervaring in het ontwikkelen van brillenglazen om de progressie van bijziendheid te beheersen.

ZEISS C.A.R.E. technologie (Cilindrische Annulaire Refractieve Elementen)

Myopie kan onder controle worden gehouden door de lengtegroei van het oog af te remmen. Onze MyoCare designs werken met een centrale heldere zone voor correctie van de gezichtsscherpte. Om deze zone heen, tot aan de rand van het glas, bevinden zich speciale C.A.R.E element­en. Deze technologie is erop gericht om de lengtegroei van het oog te vertragen en tegelijkertijd comfortabel en goed zicht te bieden.

Een gepatenteerd brillenglasontwerp met een centrale heldere zone en concentrische cirkels naar de buitenrand van het brillenglas toe.

ZEISS ClearFocus design

Het achteroppervlak van het brillenglas is geoptimaliseerd om de juiste brillenglassterkte te bieden en ongewenste onscherpte te minimaliseren, ongeacht op welk punt de ogen door de bril kijken.

Vijf kinderen met een bril op liggen plat op de grond met hun hoofd bij elkaar en hun voeten naar buiten gericht in een cirkel.

ZEISS DuraVision coating

Het brillenglas wordt voorzien van een antireflectiecoating met krasbestendige eigenschappen – perfect voor actieve jonge kinderen.

Een jongen rijdt op een fiets in een park met een bril en een beschermende helm op.

ZEISS UVProtect technologie

Volledige UV-bescherming, die de ogen van uw kind tijdens het buitenspelen beschermt.

Een klein meisje met een bril staat buiten en gebruikt een bellenblaasstokje om zeepbellen te blazen.

Waarom zou u kiezen voor MyoCare® brillenglasdesigns voor uw kind?

Het zicht met ZEISS MyoCare designs is net zo goed als met ZEISS enkelvoudige brillenglazen.9

Een brillenglas dat de ontwikkeling van myopie bij kinderen effectief beheerst, moet ook comfortabel zijn en de drager helder zicht bieden. Daarom hechten wij zoveel waarde aan de mening van kinderen die MyoCare dragen. 99% van de kinderen die ZEISS MyoCare dragen zeggen dat hun zicht van veraf en dichtbij zeer goed is en 100% heeft binnen een dag aan de brillenglazen kunnen wennen.9
Kinderen moeten zich zonder beperkingen kunnen vermaken. Als uw kind ZEISS MyoCare glazen draagt, kan het lezen, buiten spelen, sporten en nog veel meer.

Wat kunt u doen om uw kind te helpen

Twee meisjes en een jongen met bril spelen buiten in een veld met vergrootglas.

Laat uw kind buitenspelen: Uit onderzoek blijkt dat minimaal 2 uur buitenspelen per dag myopie kan voorkomen of het ontstaan ervan kan vertragen.

Twee meisjes met een bril op zitten bij elkaar, een jonge en een oudere. Het jongere meisje gebruikt een tablet en het oudere meisje een smartphone.

Stimuleer goede gewoontes voor activiteiten op de korte afstand: Zorg dat uw kind niet te veel op de korte afstand focust, zoals op een smartphone of tablet. Als uw kind graag leest, laat hem of haar dan regelmatig pauzeren. Vermijd activiteiten op een afstand van minder dan 20 cm.

Een oogarts plaatst een nieuwe bril op het gezicht van een jongetje om te zien of hij goed past.

Laat de ogen van uw kind regelmatig controleren: Als er problemen zijn met het zicht van uw kind is het belangrijk om dat zo vroeg mogelijk te ontdekken. U kunt dan niet alleen het zicht corrigeren, maar ook de ontwikkeling van de bijziendheid afremmen. Laat kinderen vanaf 5 jaar ieder jaar controleren, tot een leeftijd van 18-20 jaar. Kinderen jonger dan 8 jaar gaan hiervoor naar een orthoptist of oogarts.

Een jongen met een bril zit aan een bureau, houdt een pen vast en staart in de verte.

Zorg dat kinderen hun bril zo veel mogelijk dragen: Wanneer myopie behandeld wordt, is de draagbaarheid een zeer belangrijke factor om de effectiviteit van de behandeling te garanderen. Deze glazen zijn enkel effectief wanneer ze worden gedragen. De ZEISS MyoCare brillenglazen hebben een grote draagbaarheid. 100% van de kinderen heeft aangegeven binnen een dag gewend te zijn aan zowel de MyoCare als de MyoCare S glazen.9

In de zon - voelen ze zich goed.

UV-bescherming voor kinderen.

Effectieve bescherming tegen schadelijke UV-straling is een must voor alle brillenglazen, vooral voor de gevoelige ogen van kinderen. Volledige UV-bescherming is standaard bij alle heldere ZEISS brillenglazen voor myopie management. Zo kan uw kind zich vermaken in de zon zonder zijn of haar ogen te beschadigen.

Gerelateerde artikelen

Vind een ZEISS opticien bij u in de buurt