Gezondheid + Bescherming

Als een bril te strak zit. De beste tips voor ontspannen zicht en de perfecte pasvorm

Of het nu gaat om de zijkanten, de neusbrug of het montuur van de bril, er zijn verschillende cruciale criteria voor optimaal zicht.

16 oktober 2022
  • Als een bril te strak zit. De beste tips voor ontspannen zicht en de perfecte pasvorm

De bril duwt tegen de zijkanten van uw hoofd, het kost u inspanning om te zien, de neusbrug zit zo oncomfortabel dat u er last van heeft. Wat doet u als de bril niet goed past? Waarop kunt u letten bij het kopen van een bril en wanneer u een bril laat aanmeten om zeker te zijn van ontspannen en beter zicht?

Eindelijk! Perfect zicht met een optimaal aangemeten bril en brillenglazen – maar plots merkt u dat de zijkanten tegen uw slapen duwen, dat de neusbrug oncomfortabel begint te zitten of dat de bril voortdurend van uw neus afglijdt. Ononderbroken ontspannen zicht hangt niet alleen af van de juiste brillenglazen. Alle andere aspecten van de bril moeten ook goed zijn om ervoor te zorgen dat deze steeds comfortabel zit en dat de drager er geen last van krijgt. Er zijn verschillende manieren om voor beter draagcomfort te zorgen die meestal niet veel tijd in beslag nemen. Hier vindt u enkele tips voor een goede pasvorm van BETER ZIEN. 

De juiste sterkte voor brillenglazen kiezen

Algemeen gesproken zijn dunne & lichte glazen comfortabeler om te dragen. Algemeen gesproken zijn dunne & lichte glazen comfortabeler om te dragen. Kunststof brillenglazen bieden het voordeel dat ze tot 50% lichter kunnen worden geproduceerd dan minerale brillenglazen (bijvoorbeeld glazen met hoge refractie-index van ZEISS, gemaakt van speciale kunststof. Algemeen geldt: hoe lichter de brillenglazen, hoe comfortabeler de bril zit.

Geen afknijpen meer: de optimale neusbrug voor uw bril

De neusbrug is een van de weinige contactpunten tussen uw gezicht en de bril; daarom is het uitermate belangrijk dat u uw bril perfect laat aanmeten door uw oogheelkundige opticien. Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de neuskussentjes "stevig" zitten, d.w.z. het oppervlak van het kussentje moet zo veel mogelijk contact hebben met de neus en de kussentjes moeten rondom correct gepositioneerd zijn. Anders kan de bril al snel wegglijden. Vooral bij brilmonturen van kunststof dient hiermee rekening te worden gehouden bij het kiezen en aanmeten van de bril, omdat het gedeelte rond de neus bij een montuur van kunststof achteraf erg moeilijk kan worden aangepast. Voor brillen met een metalen montuur zijn neuskussentjes in vele verschillende formaten en materialen verkrijgbaar en kunnen deze eenvoudig worden vervangen en aangepast. Ook hier is uw oogheelkundige opticien op de hoogte van alle speciale aspecten die belangrijk zijn voor een optimale pasvorm, en hij zal u hier graag verder advies over geven.

De zijkanten van de bril – correct aangemeten

De zijkanten van een bril moeten aangepast worden aan de vorm van het gezicht zodat men geen druk op de slapen voelt. Men gaat er vaak ten onrechte van uit dat een drukgevoel op de slapen erop wijst dat de bril correct past. Optimaal aangemeten zijkanten mogen slechts een lichte druk achter het oor veroorzaken; deze wijst er op dat het gewicht van de bril niet volledig op de neus rust. Als de bril echter te strak zit "dwalen" de zijkanten af naar boven langs de zijkanten van het hoofd en glijdt het brilmontuur van de neus af.

Bovendien kunnen de zijkanten van monturen van kunststof in bepaalde situaties lichtjes vervormd raken door temperatuurschommelingen veroorzaakt door het weer. Als u hier ongemak van ondervindt, kan uw opticien de bril eenvoudig weer in zijn oorspronkelijke vorm krijgen.

Tips voor actieve sportfans: Uiteinden en afdekkingen van siliconen voor metalen brilmonturen zijn waterafstotend en zorgen voor een stevig houvast en een optimale pasvorm zelfs wanneer men veel transpireert.

De brillenglazen

Afhankelijk van de vereiste soort visuele hulp kunnen twee erg verschillende criteria worden gebruikt voor het ideale brilmontuur (bijvoorbeeld voor multifocale brillenglazen). Een vuistregel is echter dat de optimale afmetingen van een brilmontuur uit een combinatie van twee factoren ontstaan: de pupilafstand en de grootte van de oogkassen. De bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten. Voor een mooie proportionele pasvorm bevelen wij brillenglazen aan die niet veel breder zijn dan het gezicht van de drager en waarbij de drager door het midden van de brillenglazen kan kijken. Meer...

Uw oogheelkundige opticien zal u normaal gesproken graag helpen als uw bril "druk veroorzaakt" – zelfs als u uw bril niet direct bij hem of haar heeft gekocht.

Brillen voor kinderen

Comfortabel en steeds op zijn plaats zonder wegglijden: een correct aangemeten montuur is ook een van de belangrijkste criteria bij het aanmeten van een bril bij kinderen. Hier vindt u een paar tips voor het beste brilmodel. Een ronde vorm is een bewezen goede keuze voor een kinderbril, aangezien kinderen graag over de rand kijken, waarbij een ronde bril zorgt voor een grotere zone om door te kijken. Als u kiest voor metalen brillenglazen is er ook een zogenoemde "zadelbrug": twee siliconekussentjes die op elkaar aansluiten en op de brug van de neus rusten en zo voor een extreem comfortabele pasvorm zorgen. Meer…

Kleine doekjes, uitstekende resultaten – nieuw in brilonderhoud

Over reiniging gesproken: de nieuwe glazenreinigingsdoekjes van ZEISS zorgen voor een optimale helderheid van uw perfect zittende bril. Met hun nieuwe, innovatieve combinatie van actieve ingrediënten maken ze brillenglazen of andere oppervlakken (bijv. schermen van camera's of mobiele telefoons) efficiënt en zachter dan de meeste andere reinigingshulpmiddelen schoon (bewezen door onafhankelijke tests). U kunt ze bovendien gebruiken om vlekken van transpiratievocht of huidvet die overdag op uw bril ontstaan eenvoudig weg te vegen.


Deel dit artikel